Přehled tisku

0:00
/
0:00

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek pokračuje ve své snaze o obnovu procesu, v němž dostal trest doživotí za dvojnásobnou vraždu. Píše to deník Právo. Prostřednictvím advokáta Tomáše Zejdy a své blízké přítelkyně v pondělí podle deníku podal k Ústavnímu soudu stížnost proti rozhodnutím krajských i pražských soudů. Ti zamítli již druhý Kajínkův návrh na povolení nového řízení. Stížnost podle Práva odnesla na Ústavní soud osobně Kajínkova blízká známá, která je s ním každý týden v pravidelném kontaktu.

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek pokračuje ve své snaze o obnovu procesu, v němž dostal trest doživotí za dvojnásobnou vraždu. Píše to deník Právo. Prostřednictvím advokáta Tomáše Zejdy a své blízké přítelkyně v pondělí podle deníku podal k Ústavnímu soudu stížnost proti rozhodnutím krajských i pražských soudů. Ti zamítli již druhý Kajínkův návrh na povolení nového řízení. Stížnost podle Práva odnesla na Ústavní soud osobně Kajínkova blízká známá, která je s ním každý týden v pravidelném kontaktu. Kajínkův advokát Zejda v ní žádá, aby Ústavní soud nařídil nové jednání o obnově procesu jeho klienta. Jako hlavní argument uvádí fakt, že policie v květnu 1993 vůbec na místě činu neodebrala otisky prstů z auta, ve kterém byl zastřelen podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguard, uvádí deník Právo. Podle samotného Jiřího Kajínka jde o průlom v jeho procesu, protože argumenty jeho advokáta nejdou zpochybnit, cituje ho deník Právo.


Koláž: Kristýna Maková
Přibývá Čechů, kteří žijí sami a nebojí se hypoték, konstatuje deník Právo. Podle listu si lidé, kteří žijí sami - tedy takzvaní singles - stále častěji pořizují tento druh bydlení. Podíl těchto domácností činí už 11 procent, celkově jeden a čtvrt milionu. Být sám na hypotéku ovšem znamená riziko, upozorňuje list. Lidé se mohou dostat do problémů se splácením a v tomto případě by měla řešení nalézt rodina. Ta by v případě jednočlenné domácnosti mohla vypomoci například tím, že se bude oficiálně podílet na splácení. Pro klienty, kteří hypotéku splácejí samostatně, mají totiž banky víceméně stejné nabídky jako pro rodiny. "Ty si ale zpravidla berou větší úvěry než jednotlivci. Na druhou stranu i single člověk může dosáhnout na vyšší úvěr než rodina,"řekla deníku Právo Pavla Hávová z ČSOB. Podle ní plánují dvě třetiny mladých lidí splácet vlastní bydlení formou hypotéky.


Foto: Student Agency
Na dráze začala éra usměvavých stevardů, to stojí v titulku komentáře Mladé fronty Dnes. Bývalý generální ředitel Českých drah Emanuel Šíp v komentáři rozebírá pondělní vstup prvního soukromého dopravce na české koleje. Důvody k tomu, proč tak dlouho trvalo, než se společnost provozující soukromé vlaky objevila, jsou podle něj dva. Popisuje, že státní železnice mohla podporovat rozvoj strojírenského průmyslu a výrobu lokomotiv. Druhým důvodem je podle Emanuela Šípa objem peněz, které se točí v dopravě, a především jejich pohyb, který není dobře dohledatelný. Stát se podle něj choval víc jako akcionář státní železnice než podporovatel železničního trhu, konstatuje na stránkách Mladé fronty Dnes. stát ovšem nebude mít v dohledné době peníze na další investice do drah, a proto je dobré, aby se na kolejích ocitla i další konkurence. Podle Šípa by se do situace mohly více vložit kraje. Podle jeho názoru by také věci více prospělo vzájemné partnerství Českých drah a soukromých dopravců, spíše než vzájemná rivalita. Stát by měl promyslet, zda České dráhy neprivatizovat, končí svůj komentář bývalý ředitel drah Emanuel Šíp v komentářové rubrice deníku Mladá fronta Dnes.

Nové společnosti na českých kolejích se věnují i Hospodářské noviny. České dráhy podle nich mohou přijít až o čtvrt miliardy korun na tržbách v osobní dopravě. List vyzdvihuje především jízdní komfort, který je podle něj ve vlacích konkurenční společnosti lepší. České dráhy měly podle deníku dostatek času na to připravit se na konkurenci na kolejích a nikoli zlepšovat své služby ze dne na den. Hospodářské noviny dále upozorňují na to, že nejde jen o boj na lukrativní trati mezi Prahou a Ostravou, kde včera vyjela první konkurence Českých drah. Soukromá společnost nabízí i další návazné spoje do jiných měst. Rozhovor s ředitelem dopravní společnosti podnikatelem Radimem Jančurou také potvrdil, že soukromý dopravce se bude snažit proniknou i na lukrativní trať Praha-Brno. "Stát si nepřeje soukromníky na železnici, neb České dráhy jsou stále významným průtokáčem peněz do spřízněných firem," uvedl listu podnikatel Jančura. Dále slíbil, že se bude snažit zkrátit přepravní dobu, která je oproti Českým drahám stále pomalejší.


Čeština možná zmizí z počítačů. Konstatují to Hospodářské noviny, které se opírají o zjištění z takzvané Bílé knihy češtiny. Paradoxem je, že tato kniha, která popisuje problém s použitím češtiny v informačních technologiích, je psaná anglicky, uvádí list. Pro češtinu neexistují kvalitní překladače na programy, které dokáží psaný text analyzovat. Problémem češtiny je totiž nepravidelný slovosled a velké množství forem ohýbání různých slov. To znemožňuje modelování pomocí statistiky, které je založeno na frekvenci slov. Podle Hospodářských novin se specifika češtiny projevují i při hledání na internetu, i když vyhledavače se postupně naučí přizpůsobovat. Řada odborníků na informační technologie dnes dává v praxi přednost angličtině před češtinou, která je mnohem komplikovanější. jazykový model češtiny nebo jakéhokoli jiného jazyka je velmi náročný úkol, upozorňují listem oslovení odborníci. Pravděpodobné ale podle Hospodářských novin je, že model češtiny jednou vznikne, protože se jedná o velmi lukrativní odvětví a zvlášť v prostoru, jakým je vícejazyčná Evropská unie.


Reinhard Heydrich
Před 70 lety přijel do Prahy říšský protektor Heydrich, aby zpacifikoval protektorát a připravil holocaust, připomínají Lidové noviny. Komentátor Zbyněk Petráček tvrdí, že než přijel Heydrich do Prahy, tak místní události byly na okraji dění. Zdůrazňuje, že parašutisté kteří Heydricha zabili, zlikvidovali nejen protektora, ale i muže, který zorganizoval největší genocidu. Pracoval totiž jak v protektorátu, tak na likvidaci evropských židů, zdůrazňuje list. Z policie učinil totalitní nástroj nacistů a zpřísnil už tak striktní podmínky pro Židy v protektorátu. Otázkou je, zda dění v tehdejší okleštěné republice bylo skutečně tou hlavní náplní jeho práce. Krátce před atentátem jel totiž Heydrich do Paříže, kde organizoval tamní genocidu židů, založil také elitní bojové jednotky pro likvidaci Židů. Zbyněk Petráček v Lidových novinách upozorňuje, že činu českých parašutistů bychom si měli cenit více, protože kdyby k němu nedošlo, vražedná mašinerie by asi běžela ještě důsledněji. Je proto s podivem, že pomník parašutistům musela nakonec zaplatit městská část a nikoli stát, uzavírá komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček.


Michal Moroz
Bývalý náměstek na ministerstvu vnitra a současný poradce ministra dopravy Michal Moroz zaslal Národnímu bezpečnostnímu úřadu žádost o přerušení bezpečnostní prověrky. Píší to dnešní Lidové noviny. Moroz chtěl prověrkou kritikům dokázat, že je jako bývalý majitel bezpečnostní agentury důvěryhodný. "Požádal jsem o přerušení na dobu 60 dnů,"řekl Lidovým novinám Moroz. Co ho k tomu ale vedlo, listu neprozradil. "První, co mě napadne, je, že předešel tomu, aby prověrku nedostal,"řekl listu například místopředseda výboru Jan Vidím z ODS. "Kdyby pracoval někde v soukromém sektoru, tak nad tím mávnu rukou a pomyslím si, co je to za člověka. Když ale pracuje ve veřejné správě, tak v tom problém vidím,"říká poslanec v Lidových novinách.