Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes informuje, že policista Marián Hudec nešpehoval jen telefony vlivných politických osobností, jako například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo poradců prezidenta Václava Klause, ale i nejbližší spolupracovníky podnikatelských špiček. Sledoval tak i telefon Miroslava Jestřabíka, top manažera z vedení společností ovládaných jedním z nejbohatších Čechů, miliardářem Karlem Komárkem.

Mladá fronta Dnes informuje, že policista Marián Hudec nešpehoval jen telefony vlivných politických osobností, jako například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo poradců prezidenta Václava Klause, ale i nejbližší spolupracovníky podnikatelských špiček. Sledoval tak i telefon Miroslava Jestřabíka, top manažera z vedení společností ovládaných jedním z nejbohatších Čechů, miliardářem Karlem Komárkem. Jestřabík byl ve vedení strojírensko-ropného komplexu, který vlastní rodina Komárkových. Policista sledoval jeho telefon právě v době, kdy kvůli rodinným neshodám došlo k rozdělení jejich impéria. Své žádosti o povolení sledování přitom Hudec zdůvodňoval tím, že je na stopě sňatkových podvodníků a obchodníků s lidmi. Informace ze sledování v řadě případů skončily v bezpečnostní agentuře ABL, kterou vlastní rodina neoficiálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty, připomíná deník.


Foto: ČTK
Dokud libyjští povstalci neovládnou celou zemi, nebude je Česká republika uznávat za oficiální libyjskou vládu. Deníku Právu to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přesto se chystá poslat do Libye za povstaleckou vládou do Benghází, kde má prozatímní rada hlavní stan, svého velvyslance. Ten nebude mít stálé sídlo, bude to podle ministra "létající velvyslanec". "Musíme mít s těmi rodícími se institucemi spojení,"řekl listu Schwarzenberg. O vyslání diplomata do Benghází začal prý uvažovat před měsícem, kdy tam osobně navštívil povstalce a přivezl jim humanitární pomoc. Český velvyslanec Josef Koutský i se svými podřízenými opustili velvyslanectví v Tripolisu v únoru, když začala otevřená válka mezi jednotkami Muammara Kaddáfího a povstaleckou armádou. Přechodnou národní radu za legitimní libyjskou vládu zatím uznala Velká Británie, USA, Francie, Španělsko či Německo, připomněl deník.


Radek John
Státní zastupitelství v Praze 7 zarazilo šetření předsedy Věcí veřejných (VV) Radka Johna kvůli mimořádným statisícovým odměnám. Jejich vyplácení bylo podle zastupitelství sice nemorální, nebylo ale nezákonné. Uvádí to deník Právo. John ještě jako ministr vnitra koncem loňského roku vyplatil na odměnách svým deseti nejbližším podřízeným 2,4 miliony korun. Podle listu se kriminalisté domnívali, že se jedná o podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pro jistotu ale chtěli znát stanovisko státního zastupitelství.


Policisté z Delta týmu,  foto: ČT24
Lidové noviny informují o brutálním počínání, kterého se během zatýkání dopouštěla šestice jihomoravských policistů. Mezi sebou soutěžili v agresivitě při zásazích. Svým životem na ni v r. 2009 doplatil Vietnamec Hoang Son Lam, kterého policie podezírala z překupnictví drog. Policisté si své brutální zásahy fotografovali a natáčeli na video. Podle inspekce jednali pod vlivem nacistické ideologie, brutalitou se snažili posílit svou nadřazenost. Nebýt smrti Vietnamce, za niž jeden z policistů Josef Srnský dostal deset let a jeho dva kolegové čekají na pravomocný verdikt, zůstalo by jejich počínání bez trestu. Šetření inspekce sice konstatovalo, že při zákrocích postupovali s nepřiměřenou agresivitou, stačilo to ale pouze na jeden kázeňský trest. Podle šéfa policejní inspekce Dušana Brunclíka nešlo na základě informací, jaké inspekce měla, ani zahájit trestní stíhání. "Je úspěch, že se tu skupinu podařilo odhalit a že jsme je tím rozmetali," uvádí v Lidových novinách Brunclík.


Peter Duhan
Hospodářské noviny informují o volbě nového generálního ředitele Českého rozhlasu. Ve čtvrtek večer se jím na příštích šest let stal prozatímní ředitel Peter Duhan. Jeho protikandidátkou byla současná ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová. Rozhlasová rada zvolila Duhana ve třetí volbě poměrem hlasů 6:2. Deník spekuluje o tom, že ředitel rozhlasu měl být podle politických dohod zvolen až na podzim, po volbě nového šéfa České televize. Ředitelem veřejnoprávního rozhlasu se podle dohod mezi ODS a ČSSD měl stát neúspěšný kandidát na post šéfa televize. Nakonec vše dopadlo jinak, píší Hospodářské noviny. "Podle mě zvítězil zdravý rozum, že nelze protahovat ten prozatímní stav, který tu už přes rok a půl panoval,"řekl po svém zvolení Peter Duhan.


Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Stovky řidičů v Praze mohou přijít o řidičský průkaz. Uvádějí to Lidové noviny. "Proklepnou" si je totiž kontroloři ministerské inspekce. Kontrolu osvědčení, která v posledních měsících vydal Magistrát hl. m. Prahy, chce nařídit nový ministr dopravy Pavel Dobeš. Reaguje tak na aféru, která ochromila vydávání řidičáků v Praze. Protikorupční detektivové podezírají 17 z 19 zkušebních komisařů, že řidičské oprávnění vydávali žákům autoškol za peníze. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až 8 let vězení.


Mýto se na všechny komunikace I. třídy a některé úseky silnic II. třídy rozšíří nejdříve po roce 2016. Důvodem je nevypověditelná smlouva s firmou Kapsch. Ministr dopravy Pavel Dobeš to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle listu tím tak popřel jeden z prvních slibů, které dal po nástupu do funkce. Ministerstvo chtělo původně rozšířit povinnost platit mýtné za ujeté kilometry i na silnicích nižších tříd od roku 2013. Jak uvádí deník, problémem při zavádění mýta u silnic první a druhé třídy je velké množství nájezdů a sjezdů, na kterých by musely být samostatné brány. Další potíží je, že pozemky kolem těchto silnic nebývají majetkem státu. Nepochybně by nastaly komplikace s výkupem těchto pozemků a následně elektrifikací bran. Řešením by bylo zavedení hybridního systému, kdy by řidiči měli v autě jednu krabičku, která by dokázala zachytit, že řidič projel mýtnou bránou a zároveň by pomocí satelitu určila, že jede po některé ze zpoplatněných silnic I. nebo II. třídy, píšou HN.


Ministerstvo životního prostředí schválilo chystaný 30 kilometrů dlouhý železniční koridor z pražských Vysočan do Lysé nad Labem. Se zahájením výstavby, která bude stát řádově miliardy korun, počítá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v roce 2014. Informuje o tom deník E15. V budoucnu by tak na jedné z klíčových příměstských tratí mohly jezdit vlaky rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. SŽDC chystá v hlavním městě i další obří železniční projekt. Je jím napojení čtvrtého koridoru vedoucího z jižních Čech na hlavní nádraží. Úsek z Hostivaře k jižnímu portálu vinohradského tunelu vyjde na 6,3 miliardy korun, což projekt řadí mezi vůbec nejdražší železniční stavby v Praze. Poprvé tady podle plánů dělníci kopnou v roce 2014. Ještě dražší bylo takzvané Nové spojení pod vrchem Vítkovem, které vyšlo na devět miliard korun, uzavírá deník.


Foto: Aerofilms
Český film bude mít světovou premiéru na prestižním festivalu v Benátkách. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Pro režiséra Tomáše Luňáka to může znít jako sen. Natočil svůj první celovečerní film - a rovnou jej veze na nejstarší světový filmový festival. Snímek Alois Nebel, nevšední přepis kultovní komiksové trilogie Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka, dostal totiž pozvání do hlavního programu. Film, který kombinuje hrané i animované prvky, vypráví příběh osamělého výpravčího z Jeseníků, kterému se v halucinacích zjevuje jedna z obětí poválečného odsunu. Snímek bude mít premiéru vedle novinek takových velikánů, jako jsou Roman Polanski, George Clooney nebo Al Pacino. Film se přitom teprve dokončuje, do konce srpna zbývá podle Luňáka doladit drobnosti ve zvuku a střihu, pak vyrobit digitální verze a titulkované kopie. Na festivalech přitom Luňák není úplný nováček. Šestatřicetiletému absolventu zlínské filmové školy a pražské FAMU získal mezinárodní věhlas už pětiminutový loutkový film Akrobat. A ačkoliv se mu splnil sen všech filmařů, žádné zvláštní oslavy neplánuje. Zatím ho čeká dost práce ve střižně, uzavírá deník.