Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje stávku v dopravě, kterou na čtvrtek ohlásily odbory na protest proti vládním reformám. Protestovat zastavením dopravy je ve světě běžné, píše autor komentáře. Je to totiž citelné a viditelné. Velké stávky v dopravě známe ze zahraničí, v malém i z domova, když dopravu blokují obyvatelé žijící v okolí přetížených silnic, cyklisté nebo zemědělci. Ve čtvrtek nás ale čeká nová zkušenost, cenná pro všechny. Odboráři poznají, zda mají skutečnou sílu dopravu omezit. Cestující zase zjistí, jak je pro ně doprava důležitá. Uvědomíme si, jak jsme na dopravě závislí. Současně nás to ale naučí uvažovat alternativně.

Foto: Evropská komise
Mladá fronta Dnes komentuje stávku v dopravě, kterou na čtvrtek ohlásily odbory na protest proti vládním reformám. Protestovat zastavením dopravy je ve světě běžné, píše autor komentáře. Je to totiž citelné a viditelné. Velké stávky v dopravě známe ze zahraničí, v malém i z domova, když dopravu blokují obyvatelé žijící v okolí přetížených silnic, cyklisté nebo zemědělci. Ve čtvrtek nás ale čeká nová zkušenost, cenná pro všechny. Odboráři poznají, zda mají skutečnou sílu dopravu omezit. Cestující zase zjistí, jak je pro ně doprava důležitá. Uvědomíme si, jak jsme na dopravě závislí. Současně nás to ale naučí uvažovat alternativně. Do práce se dá dojet i na kole. Rodiče nemusejí dávat své děti do školy na druhý konec města. Radnice by si mohly uvědomit, že součástí veřejné dopravy by mohla být i kvalitní a přitom laciná taxislužba, dostupná pro všechny. V zemích, kde jsou velké dopravní stávky tradicí, se lidé také naučili větší ohleduplnosti. Řidiči nabízejí volné místo v autech, umožňují průjezd sanitek a kdo nikam zásadně nemusí, raději zůstane doma, uvádí Mladá fronta Dnes.


Šéf Asociace samostatných odborů  (ASO) Bohumír Dufek  (vlevo) a předseda Odborového svazu horníků Jan Sábel,  foto: ČTK
Kompromis mezi vládou a odbory je u chystané stávky v dopravě nemožný, uvádějí ve svém komentáři Hospodářské noviny. Odborářské protesty jsou přitom nejen hrozbou, ale i příležitostí. Jejich výsledkem může být definitivní konec Nečasovy vlády, díky tažení odborů může ale rozhádaná koalice pochopit, že v některých chvílích je kompromis skutečně sprosté slovo, zakrývající absenci přesvědčení a rozhodnosti. Odborářským šéfům totiž o žádný kompromis nejde a v dané situaci ani jít nemůže. Odbory jsou zjevně mimoparlamentní reprezentací současné opozice, s níž jsou na jedné lodi ideologicky i personálně. Je také zřejmé, že aktivní působení v odborech je spolehlivým výtahem k zajištěnému živobytí. Při důsledném uplatnění vládních reforem by rovněž současný význam odborů klesl. Tomu se ale odbory pochopitelně brání i v tripartitě, kde hájí současný status quo. Česká vláda si ale musí uvědomit, že doba ústupků prezentovaných jako taktické manévrování skončila. Dnes je to buď - anebo, píše deník.


Petr Nečas,  foto: ČTK
Lidové noviny přišly se zjištěním, že stávkující odboráře dotují evropské fondy. Evropská unie přiklepla Českomoravské konfederaci odborových svazů více než osmdesátimilionovou dotaci na "posilování sociálního dialogu". Ministerstvo práce, které čerpání těchto dotací kontroluje, ale v jejím čerpání odhalilo vážné nedostatky a zprávu vrátilo odborům k přepracování. Nesouhlasí v ní totiž výkazy odpracovaných hodin s náklady. Odbory tak podle deníku čelí podezření, že evropské peníze používají i na jiné než původně schválené účely. "Chci věřit, že odbory tuto částku nezneužívají k financování svých politických aktivit," reagoval na to premiér Petr Nečas. Odbory ale tvrdí, že z evropských peněz nešla na stávku ani koruna. Dotaci odbory využily na klíčové projekty, jako je například vznik poradenské infolinky pro členy odborů nebo vznik poradenských center v krajských městech. Hlavní vizi dotačního programu, tedy zlepšení dialogu sociálních partnerů, se ale podle Lidových novin nedaří příliš naplňovat. Ministr práce Jaromír Drábek si proto na čerpání dotací chce v nejbližší době posvítit.


Deník Právo upozorňuje, že odbory od stávky už zřejmě nic neodradí. Vláda se sice na poslední chvíli snaží čtvrteční stávku v dopravě zažehnat. Premiér Nečas svolal mimořádné jednání tripartity. Šéf odborových svazů Jaroslav Zavadil je ale služebně na jednání Mezinárodní organizace práce v Ženevě, a tak ještě ve středu ráno nebylo jasné, zda se odbory s vládou vůbec sejdou. Odbory v přípravách stávky nadále pokračují, uvedlo Právo. Deník informuje také o tom, že stávkující zaměstnanci budou za čtvrtek bez výplaty. Stejně tak ale mohou skončit i lidé, kterým se kvůli zastavené dopravě nepodaří dorazit do práce. Budou si muset vzít neplacené volno nebo dovolenou, případně svou absenci napracovat.


Až tříleté vězení hrozí bývalému vojákovi Hynku Matonohovi, který v roce 2009 na misi v Afghánistánu nosil helmu "vyzdobenou" erbem divize SS Dirlewanger. K okresnímu soudu v Teplicích dorazila jeho obžaloba. Podle regionální mutace Mladé fronty Dnes se během vyšetřování navíc ukázalo, že někdejší podpraporčík elitní 4. brigády rychlého nasazení během své kariéry padělal maturitní vysvědčení a za jiný rasistický exces už v roce 1996 dostal jeden podmíněný trest. Vojáci z žatecké brigády si v roce 2009 MfD postěžovali na své dva kolegy a přiložili i fotografie, na kterých bylo patrné, že Matonoha a velitel jeho roty, nadporučík Jan Čermák, mají na povlacích helem erby divizí SS. Oba své počínání později vysvětlovali jako neznalost anebo neuváženou recesi. Čermákův případ vloni v červenci státní zástupkyně v Trutnově odložila s vysvětlením, že propuštění z armády pro něj bylo dostatečným trestem. Mezitím se v armádě rozjela akce, která měla v jejích řadách odhalit další neonacisty. Na to doplatil jeden voják strakonické posádky, který měl na zádech švabachem vytetované heslo "Mou ctí je věrnost", které používaly jednotky SS. Za to byl degradován a propuštěn, obvinění z propagace extremismu jej ale okresní soud zprostil. Armáda tvrdí, že sympatizanty extrémních hnutí ve svých řadách sleduje a že jejich počet spíše klesá.


Učitelka základní školy v Chebu udeřila svého žáka pěstí do obličeje a způsobila mu tím krvácení z nosu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Podle učitelky byla rána neúmyslná, matka ale podala trestní oznámení a případem se zabývá policie. Žák šesté třídy se chtěl údajně zastat trestaného spolužáka. Podle matky si ale "naběhl" na pěst pedagožky. "Syn mi volal, že dostal od učitelky ránu pěstí a že krvácí z nosu. Okamžitě jsem se za synem vydala," popsala listu matka. Učitelka se k tomu nechtěla vyjadřovat. Řekla jen, že rodiče neumějí děti vychovat a pak si stěžují. Ředitel školy incident potvrdil. "Neměla se nechat vyprovokovat. Ale byla rozzuřená, protože ji ti kluci delší dobu zlobili," dodal. Policie potvrdila, že se případem zabývá. "Napadení žáka prošetřujeme jako přestupek proti občanskému soužití, za který lze uložit pokutu až 3000 korun," sdělila chebská policejní mluvčí Marta Hrušková. Učitelce, která je už v důchodu, končí v červnu smlouva. A škola jí už novou na další školní rok nedá.


Bolek Polívka,  foto: Stará Pošta
Herec Boleslav Polívka má kvůli ani ne osmnáctitisícovému dluhu obstavené tři bankovní účty. Návrh na exekuci jeho majetku, včetně jeho společnosti Farma Bolka Polívky, podalo Valašské království, respektive jeho správce Tomáš Harabiš. Exekuční příkazy vydal exekutor na základě rozhodnutí brněnského městského soudu. Důvodem je spor o značku Valašské království, kterou dle soudu vlastní Harabiš, píše Právo. Polívka tvrdil, že název vymyslel on a podnikatel Tomáš Harabiš svůj projekt pojmenoval neoprávněně. Harabiš pozdější soudní spory vyhrál. Peníze má podle něj Polívka zaplatit na soudních výlohách za prohraný spor.