Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sto tisíc lidí má dnes stávkovat a další desetitisíce demonstrovat ve velkých městech za snižování platů ve státní správě, připomíná komentář Mladé fronty Dnes. Podle šéfa odborové centrály Jaroslava Zavadila půjde o největší stávku za posledních dvacet let, a pokud vláda neustoupí, přijdou další a větší.

Foto: ČTK
Sto tisíc lidí má dnes stávkovat a další desetitisíce demonstrovat ve velkých městech za snižování platů ve státní správě, připomíná komentář Mladé fronty Dnes. Podle šéfa odborové centrály Jaroslava Zavadila půjde o největší stávku za posledních dvacet let, a pokud vláda neustoupí, přijdou další a větší. Nic jiného se od odborářů, zejména z poměrně militantních odborů státních zaměstnanců, čekat určitě nedá. Je však otázkou, zda s tak silnou municí nepřicházejí příliš brzy, kdy se státním zaměstnancům zatím až tak moc neděje. Státní správa a veřejný sektor budou podle autora komentáře potřebovat důkladný výchovný řez, aby se ozdravily. Až k tomuto řezu dojde, bude muset být asi odboráře slyšet o dost hlasitěji než dnes. A tak by v tuto chvíli ještě měli přitlumit. Ta skutečná bitva o zvyklostní a ne zcela zasloužená práva veřejných zaměstnanců totiž teprve musí přijít.

Foto: ČTK
Nemůžou mít stávkující pravdu? - ptá se komentář Hospodářských novin. Za dnešní stávku to odboráři schytávají ze všech stran. Jejich jednání je prý sobecké a nezodpovědné, podle premiéra Nečase dokonce chtějí rozehrát s levicovou opozicí politickou hru, která může způsobit destabilizaci země. Podle komentátora ale účast ve stávce není projevem amorálního sobectví nebo snahou poškodit Česko. To možná platí pro odborářské bosse, nikoliv pro řadové státní zaměstnance. Chytrá vláda by si stávku měla přeložit jako volání po spravedlnosti. Pokud dnes nebudou stávkovat všichni státní zaměstnanci, není to jen vítězství odpovědnosti. Je to známka toho, že vláda má ještě čas, aby provedla skutečně chytré škrty. To znamená: co nejrychleji zavést efektivní protikorupční opatření. Rychle zreformovat systém sociálních dávek, třeba po slovenském vzoru, aby se ze sociální sítě stala trampolína. A ve státní správě začít rozlišovat úředníky na potřebné a nepotřebné. Proč je v Česku k získání stavebního povolení potřeba 36 návštěv úřadů? Zbytečné klotové rukávy zabírají místa hasičům. Patří se je vyházet a zbytnělou administrativu zrušit, soudí Hospodářské noviny.

Foto: ČTK
Ke stávce se v deníku Právo vyjadřuje i premiér Petr Nečas. Poukazuje na to, že plán na reformu veřejných rozpočtů, podle něhož budou sníženy i platy státních zaměstanců, vypracovalo už ministerstvo financí vedené sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou v r. 2003. V době, kdy tento dokument vznikl, zažíval přitom svět bezprecedentní hospodářský růst. Premiér Nečas v Právu píše, že si velmi váží práce zaměstnanců ve veřejném sektoru. Pokud ale nesnížíme výdaje rozpočtu dnes, tak je budeme za dva nebo tři roky snižovat několikanásobně. A to v lepším případě. V horším případě to za nás bude dělat Mezinárodní měnový fond, a ten se o jiných řádech než o desítkách procent úspor odmítá vůbec bavit. Nejsme populisti, ale to neznamená, že nechceme pro tuto zemi to nejlepší. Odbory, které organizují stávku, se už nechaly slyšet, že chtějí lidi aktivizovat proti reformám. Takový přístup je už nebezpečný a hraničí s vydíráním, píše premiér Nečas v Právu. Vládní koalice dostala od voličů velmi silný mandát k tomu, aby provedla nezbytné reformy. To je také důvod, proč jsme nemohli ustoupit od závazku snížit objem mezd ve státní správě. To nebylo rozhodnutí vlády Petra Nečase, ale rozhodnutí voličů.


Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Nečas podle informací Lidových novin svým kolegům z vedení ODS sdělil, že pokud by miliardová zakázka na odstranění starých ekologických škod byla schválena, podá demisi. Nikdo z vedení strany, včetně Nečase, ale nechtěl tuto informaci potvrdit, uvedl deník. Nečas toto své vyjádření ale vyloženě nevyvrátil. "K důvěrným jednáním vedení ODS se nebudu vyjadřovat,"řekl Lidovým novinám. Podle informací deníku premiér svůj postoj opíral o tvrzení, že ekozakázka ohrožuje důvěryhodnost vlády, protože je kolem ní tolik pochybností, že i kdyby byla úplně čistá, nikdo by tomu neuvěřil. Nečasovi se údajně nelíbí ani to, že by se firmy zapojené do soutěže mohly domluvit na vytvoření jakéhosi superkonsorcia. Tedy že by vítězná společnost zadávala práci na likvidaci ekologických škod všem ostatním poraženým firmám, které se soutěže účastní. Takovému scénáři přitom leccos nasvědčuje. Na úterním jednání kabinetu přinesli vlastní návrhy ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vzhledem k tomu, že se vláda rozhodla věc řešit v důvěrném režimu vyhrazené, její členové jednání nijak nekomentují.


Čeští školáci propadli, umějí toho stále méně, uvedla Mladá fronta Dnes. Školáci podle deníku totálně pohořeli ze všech předmětů. Ukázalo to mezinárodní srovnání v prestižním průzkumu PISA, který probíhá vždy jednou za tři roky. Nejnovější výsledky zveřejnilo ministerstvo školství. Čeští patnáctiletí podle výsledků šetření nerozumějí psanému textu a nově jim nejde ani matematika a přírodní vědy, ve kterých jejich předchůdci vynikali. V matematice se propadli o 22 procent. Česko se navíc zhoršuje nejrychleji ze všech zemí OECD. Podle ministra školství Josefa Dobeše to je hodně hořké zjištění. Výzkum jasně ukázal, že problém není geografický, ale souvisí se systémem vzdělávání. Českým dětem podle expertů škodí velké rozdíly mezi jednotlivými školami i typy škol. Škol je nadbytek, a žádná tak nemá dost peněz. Podle sociologa Petra Matějů v Česku snad nejvíc ze všech sledovaných zemí závisí školní úspěchy na tom, jak vzdělaní a bohatí jsou rodiče. Nadané děti z chudších rodin nebo děti méně vzdělaných rodičů jsou podle něj v nevýhodě. Dobeš si slibuje zlepšení od chystaných srovnávacích zkoušek v pátých a devátých třídách. Na ně má navázat rušení škol, které v testech propadnou.


Kamil Jankovský
Ministr pro místní rozvoj Jankovský čelí podezření ze střetu zájmů, píše deník Právo. Jeho bývalá firma Phar Service totiž získala během dvou měsíců po jeho vstupu do vlády dvě veřejné zakázky v celkové hodnotě téměř třicet milionů korun. Konkrétně šlo o podíl na stavbě hybridního operačního sálu v pražském IKEMu a stavební úpravy ve vinohradské fakultní nemocnici. Obě zakázky přitom firma získala ve zúžených soutěžích, které nebyly otevřeny všem zájemcům. Zúčastnilo se jich jen pět předem stanových firem. Zakázku s IKEM Phar Service podepsala pouhý den po Jankovského vstupu do vlády. Podle něj jde jen o shodu okolností. Když o zakázku žádal, netušil, že bude ministrem, tvrdí Jankovský z Věcí veřejných. Do střetu zájmu se tak dostal náhodou.


Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Německo musí vrátit městu Cheb do správy les, který leží v Bavorsku. Jak uvedly Lidové noviny, rozhodl o tom soud v Řezně. Les zvaný Egerwald je přitom poutním místem sudetských Němců vyhnaných po druhé světové válce z Chebu. Ti také naléhali, aby si les Německo ponechalo jako připomínku odsunu. Spor se vedl o 650 hektarů lesa v bavorském okrese Tischenreuth. Město Cheb les zakoupilo už v roce 1927. Po komunistickém převratu v roce 1948 se ale kvůli železné oponě o svůj majetek nemohlo starat. Západní Německo vydalo v roce 1965 zvláštní zákon, kterým na podobné pozemky uvalilo nucenou správu. Z lesa se stalo kultovní místo bývalých německých obyvatel Chebu. Uprostřed lesa dokonce funguje restaurace s chebskými prapory na zdi a se stylizovaným muzeem. Sudetští Němci podle LN také žádali, aby si stát les ponechal jako formu odplaty za to, že Češi jim po válce zabavili majetek. Soud v Řezně ale v pátek potvrdil nároky města. Rozhodnutí soudu představitele sudetských Němců rozhořčilo. "Je to morální rána pod pás," prohlásil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Pany.