Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Brno bylo na 1. máje vzhůru nohama, uvádějí Lidové noviny. Při oslavách Svátku práce se tam totiž střetli extremisté s anarchisty. Oba tábory oddělovali těžkooděnci. Čtyři stovky radikálů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti zablokovaly dopravu na Cejlu, tedy v části města, kde bydlí velké množství Romů. Proti jejich akci protestovala zhruba tisícovka odpůrců.

Foto: ČTK
Brno bylo na 1. máje vzhůru nohama, uvádějí Lidové noviny. Při oslavách Svátku práce se tam totiž střetli extremisté s anarchisty. Oba tábory oddělovali těžkooděnci. Čtyři stovky radikálů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti zablokovaly dopravu na Cejlu, tedy v části města, kde bydlí velké množství Romů. Proti jejich akci protestovala zhruba tisícovka odpůrců. Stovky policistů, vyzbrojených vodním dělem, se snažily oba tábory dostat od sebe. Policisté přitom mířili zbraněmi na okna domů, vzduchem létaly petardy a kameny a nad tím vším kroužil policejní vrtulník. K větším potyčkám během akce nedošlo, policisté ale zadrželi 15 osob, z toho 13 ultrapravicových radikálů.


Bohuslav Sobotka,  foto: www.bohuslavsobotka.cz
Česko dostalo důtku za nečisté účty stran, píší na své titulní straně Hospodářské noviny. Podle kontrolorů Rady Evropy, kteří v České republice zkoumali financování politických stran, by měly strany zveřejňovat mnohem více detailů ze svého účetnictví. Kontrola stranických účtů je často jen formální a slabá a je ji třeba zdokonalit. Čerstvě publikovaná zpráva naznačuje, že strany čerpají přes prostředníky peníze ze státních firem a že utrácejí více, než uvádějí. Politické kampaně stojí víc, než kolik se pak objeví ve výročních zprávách. Stejné pochybnosti jako kontroloři Rady Evropy má i americký velvyslanec v Praze Norman Eisen. Do Česka přijel s plánem podporovat boj proti korupci a o stranickém financování se chystá uspořádat seminář nebo přednášku zahraničních expertů. Nutnost zlepšit situaci si uvědomují i politici. ČSSD už navrhla řadu opatření, svou analýzu dokončil i Radek John, který ji po sobě zanechal na ministerstvu vnitra jako jeden z bodů vládní protikorupční strategie. ČSSD ani Věci veřejné přitom zatím nedokázaly vysvětlit nesrovnalosti, které ve svém účetnictví mají.


Josef Vondruška  (vpravo),  foto: ČTK
Političtí vězni by podle Mladé fronty Dnes uvítali, kdyby bývalého vězeňského dozorce a komunistického exposlance Josefa Vondrušku soudil zvláštní tribunál. Bývalí muklové tak reagovali na to, že liberecký soud Vondrušku osvobodil. Bachař byl stíhán kvůli údajnému bití politického vězně Jiřího Wolfa, k němuž mělo docházet v 80. letech v samovazbě v minkovické věznici. Podle soudu ale důkazy proti Vondruškovi byly tak chatrné, že ho soudce obvinění zprostil. Podle místopředsedy Konfederace politických vězňů Františka Šedivého je ale zavádějící, když soudy posuzují podobné lidi stejně jako dnešní zločince. Specializované tribunály by podle něj mohly probírat kauzy do větší hloubky. S tím ale nesouhlasí státní zástupce, přestože je přesvědčen o Vondruškově vině. Podle něj je třeba soudit konkrétní Vondruškovy činy, k jeho morálnímu odsouzení mělo dojít už před dvaceti lety, píše deník.


Úředník karlovarského magistrátu Marian Odlevák upozornil vedení města na nestandardní zakázku, na které údajně prodělalo městské infocentrum. Krátce poté byl odvolán a jeho odbor byl na magistrátu zrušen. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Odlevák podle deníku před několika týdny narazil při kontrole účtů městského infocentra na podezřelou soutěž z roku 2007. Týkala se vydávání čtyř druhů reprezentativních a informačních tiskovin. Podle dokumentace vyhrálo soutěž infocentrum s nejnižší nabídkou 1,7 milionu. Odlevák však při kontrole faktur zjistil, že infocentrum přenechalo výrobu Encyklopedie Karlovy Vary od A do Z a nového Spa magazínu (tedy přes 60 procent zakázky) soukromé firmě, která v tendru neuspěla. Odlevák shromáždil všechny doklady a jako závažné sdělení je poslal primátorovi Petru Kulhánkovi (Karlovarská občanská alternativa). Vedení města se ale postavilo za vedoucího infocentra, který je koaličním zastupitelem a i na jeho hlasu závisí většina koalice v zastupitelstvu. Masák i Kulhánek připouštějí, že výběrové řízení nebylo v pořádku. Viníka však vidí v tehdejším vedení města. Podle nich bylo vypsání soutěže nesmyslné, protože bylo předem jasné, kdo vyhraje. Všichni se shodují, že úředník Odlevák upozornil na velmi podezřelou soutěž, v níž mohl být podle právního posudku porušen zákon. Radní ale osm dní po předložení důkazů rozhodli o zrušení odboru a Odleváka se zbavili. "Organizační změna se připravovala od ledna. To s tímto případem nesouvisí," tvrdí primátor.

Korupce u veřejných zakázek stále roste, bez ohledu na přísnější zákony, uvádí Právo. Zadávání veřejných zakázek ve stále větší míře provázejí čachry s losováním, manipulace se zadávacími podmínkami, zneužívání klíčových informací jiných soutěžících, a to vše s cílem přihrát zakázku v tichosti vybranému dodavateli. Nezabránil tomu ani boj s korupcí, ke kterému se hlásí vláda Petra Nečase, ani další novelizace protikorupčnícho zákona. Úlitby za očividně mastnou odměnu do kapsy se totiž podle deníku jen těžko odhalují a prokazují. Vyplývá to z nezvykle otevřeného projevu právníka Jana Leščinského, který je ve významné developerské a stavební firmě pověřen dohledem nad etikou podnikání. Své poznatky prezentoval před zhruba 150 soudci, právníky a advokáty na kongresu Právní prostor 2011.


Od nehody v Česku ujede každý pátý řidič, napsal deník Právo. Řidiči, kteří nehodu způsobili, se ani nepřesvědčí, zda někomu ublížili nebo mu způsobili škodu. Prchající viníci za to přitom mohou jít až na pět let do vězení. Podle posledního výkazu policie ujeli řidiči za první tři měsíce letošního roku od téměř 2700 nehod. Při jedné z nich dokonce jeden člověk zemřel. Za celý loňský rok zbabělí řidiči ujeli od více než 11 tisíc nehod, při nichž bylo usmrceno osm lidí. Tento počet z roku na rok narůstá, píše Právo. Zákon přitom počítá u řidiče, který neposkytne pomoc zraněnému člověku při dopravní nehodě, se speciální trestní odpovědností. Nemusí přitom ani dojít k závažnější újmě, upozorňuje deník.


Foto: ČTK
Hned na úvod hokejového mistrovství světa utrpěl český obránce Radek Martínek těžký otřes mozku a do konce šampionátu si už nezahraje. Mladá fronta Dnes dokonce napsala, že surový faul lotyšského obránce Arturse Kuldy mohl Martínka zabít. Kulda nevybíravě trefil českého beka ramenem do hlavy, ten se navíc praštil do týlu o tvrzené sklo nad mantinelem. Po úderu se skácel a zůstal ležet v bezvědomí. Podle lékaře české výpravy Radomíra Holivka byl v ohrožení života. Sám Martínek si prý připadá, jako by ho přejel parní válec. Disciplinární komise vyloučila Lotyše Kuldu na tři utkání, podle lotyšského kouče o žádný faul ale nešlo. "Co člověk, to názor,"řekl podle deníku kouč kysele.