Přehled tisku

0:00
/
0:00

Policie má podle Mladé fronty Dnes k dispozici tajný záznam rozhovoru ředitele automobilky Tatra Ronalda Adamse a vlivného obchodníka a lobbisty Michala Smrže, který má dokládat údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry. Smrž, exministr obrany Martin Barták a představitel společnosti Praga Petr Ptáček čelí podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup tatrovek.

Policie má podle Mladé fronty Dnes k dispozici tajný záznam rozhovoru ředitele automobilky Tatra Ronalda Adamse a vlivného obchodníka a lobbisty Michala Smrže, který má dokládat údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry. Smrž, exministr obrany Martin Barták a představitel společnosti Praga Petr Ptáček čelí podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup tatrovek. Zdroj obeznámený s vyšetřováním deníku sdělil, že půlhodinový záznam schůzky Adamse a Smrže je součástí policejního spisu. Schůzka se odehrála 30. ledna 2008 v brněnském hotelu Holiday Inn. Smrž, Bartákův blízký přátel, podle záznamu nabízí Adamsovi, že je schopen vyřešit potíže Tatry s firmou Praga a ministerstvem obrany. V tomto případě se jednalo o ohrožení zakázky za 2,7 miliardy korun, která byla pro Tatru životně důležitá.


Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) si myslí, že v kauze sporné zakázky z doby českého předsednictví EU, kdy Úřad vlády zaplatil firmě Promopro téměř 551 milionů korun, se neměří stejným metrem jako v případě skandálu exministra životního prostředí Pavla Drobila. Ten loni rezignoval kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí. Topolánek to řekl deníku Právo s tím, že Drobil odstoupil pouze při hypotetickém podezření, zatímco nynější ministr obrany Alexandr Vondra odmítá nést odpovědnost. Podle Topolánka u tohoto typu zakázek bylo vyloučeno, aby o tom Alexandr Vondra nevěděl. Vondra byl v té době vicepremiérem pro evropské záležitosti a organizaci předsednictví měl se svým týmem na starosti. Vondra koncem ledna prohlásil, že smlouvu s firmou osobně nevyjednal, nepodepsal a nebyl s ní seznámen. Zdůrazňuje, že odpovědný je tehdejší vedoucí úřadu vlády Jan Novák, který ale tvrdí, že zakázky připravoval Vondrův úřad. Takovou interpretaci podpořil již dříve i Topolánek. Kvůli podezřelé zakázce podal finanční analytický útvar ministerstva financí trestní oznámení, připomíná deník.


Foto: ČTK
V Lidových novinách popisuje zpravodajka Petra Procházková útoky na zahraniční novináře, ke kterým nyní dochází v Egyptě. Podle ní se jedná o organizovanou akci příznivců prezidenta Mubaraka, proti kterému v Káhiře demonstrují tisíce lidí. Českým novinářům se podařilo odjet z káhirského hotelu na letiště za mimořádně dramatických okolností, fotografa deníku Františka Vlčka přitom zadrželi policisté a odvlekli na policejní stanici. Poté jej pro změnu zadrželi zase egyptští vojáci. České novinářky se s ním marně pokoušely spojit mnoho hodin. Sami pracovníci hotelu varovali skupinu českých novinářů, aby okamžitě opustili hotel, protože po nich jde Mubarakova tajná policie. Podobné útoky v Káhiře zažívají i další novináři ze západních sdělovacích prostředků, které napadají jak policisté, tak bandy mladíků s tyčemi. Podle Petry Procházkové se Mubarak snaží před světem utajit, co se v zemi děje - nebo se tam chystá.


Karlovarská policie zahájila ve čtvrtek trestní řízení s neznámým pachatelem ve věci chodce, kterého údajně minulý týden napadl a zbil řidič luxusního automobilu. Píše to deník Právo. Podle médií byl útočníkem hokejista Radek Duda, policie ale stále jeho jméno s případem nechce spojovat. Krajský policejní mluvčí Pavel Valenta podle Práva uvedl, že dosud není ustanoveno, v jakém trestném činu byly tyto úkony zahájeny. To podle něj vyplyne až z vyšetřování. Neřekl, zda už byl u výslechu i podezřelý hokejista. Třiašedesátiletý napadený muž při útorku utrpěl šok a musel být ošetřen v nemocnici. Podle hokejistova otce Dudu vyprovokoval tím, že mu kopl do auta. Za Dudovu agresivní reakci při incidentu mohla jeho výbušná povaha, píše Právo.


Mirek Topolánek
Bývalý premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro deník Právo potvrdil, že se nebude ucházet o funkci generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Odůvodnil to tím, že se EU nedohodla na jednom kandidátovi. Stažení svojí kandidatury navrhl Topolánek sám, řekl Právu. Podle dřívějších informací by měl stažení Topolánkovy kandidatury oznámit premiér Petr Nečas na pátečním summit EU. Kromě Topolánka se o funkci uchází třeba bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.


Jiří Kárnet
Lidové noviny přinášejí medailon exilového dramatika, režiséra, divadelního kritika a překladatele Jiřího Kárneta, který v minulých dnech ve věku 92 let zemřel v New Yorku. Jeho autor, editor Viktor A. Debnár, navštívil poúnorového exulanta Kárneta v New Yorku v r. 2007, aby s ním připravil knižní rozhovor a upořádal k vydání Kárnetův Posmrtný deník, žánrově těžko zařaditelnou prózu, která zahrnovala deníkové záznamy, politické úvahy a zprávy o exilu. Tisíce stran textů, které Kárnet napsal za desítky let svého newyorského exilu, podle Debnára vypovídají i o jednom z prokletí exilových autorů - psaní do šuplíku, bez adresáta, o nemožnosti komunikace. Výbor z Kánretových spisů si v česku na své vydání ještě dva roky počká, uzavírají Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes ve své pražské příloze napsala, že Karlův most je opraven, na řadě jsou teď sochy. Rozsáhlé opravy gotického kamenného mostu byly ukončeny loni na podzim, nyní už lze začít s restaurováním barkních sousoší, poškozených zubem času i vandalismem. Útoky vandalů nejsou podle deníku nijak vzácné, nedávno například byla poškozena šavle, kterou má u pasu Turek, hlídající vězení v sousoší sv. Jana z Malty. Rozsáhlejší restaurátorské práce už probíhají u sousoší sv. Kosmy a Damiána na malostranské straně mostu. Plastika je rozebrána v dílnách pražské městské galerie, která má sochy na starosti. Opravit je třeba i sochu sv. Františka, jejíž pískovcový podstavec se rozpadá. I zde ale hrají důležitou roli peníze. V tomto směru má štěstí sousoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda, jehož opravu zaplatí sponzorský dar. Mecenáše sehnali strahovští premonstráti. Sochu totiž kdysi daroval městu právě řád premonstrátů


Vědci z Vojenského geografického a hydrometerologického úřadu v Dobrušce vypočítali střední hladinu moře, která může sjednotit všechny světové výškové systémy. Například vrchol Sněžky je 1621 metrů nad střední hladinou moře, dosud se uvádí, že nejvyšší česká hora je vysoká 1602 metrů. Ve svém vydání pro Královéhradecký kraj o tom informuje Mladá fronta Dnes. O přijetí konstanty nazvané Wo by měli jednat vědci na Valném shromáždění geodetické a geofyzikální unie, které se uskuteční letos v červnu v Austrálii. Dosud skoro každý stát vypočítává nadmořskou výšku k jiné hladině moře, například v České republice se používá moře Baltské, v Rakousku Jaderské či v Německu Severní moře. "Když tedy budeme chtít určit výšku ve stejném bodě, každý bude mít jiný výsledek. Skoro každý národ tvrdí, že má svoji nulu, ale podle naší konstanty se tyto nuly liší až o čtyři metry,"řekl objevitel konstanty definující střední hladinu moře Viliam Vatrt. Stanovení konstanty by mohlo přinést změny v letecké dopravě, kde odpadne problém určit přesnou výšku letadla v kterémkoliv místě, konstantu již používají astronomové.