Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny otiskují dopis českého exprezidenta Václava Havla vězněnému čínskému disidentovi Liou Sioao-poovi. Havel píše, že patří k možná milionům lidí na celém světě, kteří se radují z toho, že mu byla udělena nobelova cena za mír. Ujišťuje ho, že má smysl bojovat i bez vidiny blízkého výsledku.

Liu Xiabo,  foto: ČTK
Hospodářské noviny otiskují dopis českého exprezidenta Václava Havla vězněnému čínskému disidentovi Liou Sioao-poovi. Havel píše, že patří k možná milionům lidí na celém světě, kteří se radují z toho, že mu byla udělena nobelova cena za mír. Ujišťuje ho, že má smysl bojovat i bez vidiny blízkého výsledku. "Zatím se mohou objevit jen úspěchy dílčí a nepřímé. Ale dříve či později se i ve Vaší zemi budou poměry měnit. Mimo jiné proto, že tržní ekonomika je s autoritativním způsobem vlády ze samé podstaty věci natrvalo neslučitelná. Nejistota, zda boj za lidská práva přinese nějaké konkrétní výsledky a kdy se tak stane, by Vás neměla zneklidňovat. To byla naše zkušenost: dobré věci jsme se snažili dělat prostě proto, že jsou dobré, a nekalkulovat přitom o době a velikosti zisku. Takový postoj má mnoho výhod, nejen tu, že eliminuje možnost zklamání, ale i tu, že dává příslušnému úsilí autenticitu. Přílišné taktizování nikoho nestrhává, ale spíš svádí k dalšímu taktizování. Četba Vaší Charty 08 mne přesvědčuje o tom, že si toto všechno uvědomujete," citují Havla Hospodářské noviny.


Lidové noviny komentují chystaný zákaz vstupu mladistvých do restaurací ve večerních hodinách. "Pokud se zákaz prosadí, pak k nám vstupuje výrazný západní fenomén poslední dekády, usměrňování chování ve velkém," píše deník. "Takhle společnosti reagují na to, že si nevědí rady s chováním převážně mladých lidí, které nedosahuje úrovně trestného činu, ale přesto činí život v součtu čím dál tím nesnesitelnějším: vandalství, fotbalové násilí, alkohol, drogy a podobně." Ve společnosti přestal podle autora sloupku platit neformální tlak společenství a autorit. Vítězí individualita. "A všemožně se snažíme si namluvit, že za to není třeba platit žádnou cenu."


Policejní inspekce tento týden rozhodla o tom, že znovu neotevře případ doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Neexistují podle ní žádné nové důkazy, že by roce 1993 v borských serpentýnách vraždili policisté, píše dnešní Právo. Kajínkova šance na obnovu procesu ale existuje. V lednu má Krajský soud v Plzni na návrh jeho obhájce Tomáše Zejdy projednat případnou obnovu procesu. Inspekce se kauzou zabývala od letošního března na základě trestního oznámení rakouského podnikatele českého původu Phillipa Janýra, který upozornil na nahrávku telefonátu z loňského června mezi provozovatelem webu podporujícího Kajínka Lukášem Charvátem a v té době anonymním volajícím. Charvátovi tento muž řekl, že v odposleších o Kajínkovi nepadlo ani slovo, naopak prý z nich vyplynulo, že vražili policisté. Volající tvrdil, že jako bývalý policista v den, kdy nájemný vrah zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho ochránce Juliána Pokoše, odposlouchával jiného podnikatele Antonína Vlasáka. Inspekci se volajícího podařilo vypátrat a vyslechnout. Nicméně z vyrozumění, které Janýr jako oznamovatel ve čtvrtek oficiálně obdržel a které má Právo k dispozici vyplývá, že jeho verze se ničím nepotvrdila.


Mladá fronta Dnes píše, že rada Ústeckého kraje nepovolí společnosti United Energy vyzkoušet v její teplárně v Komořanech palivo, které je vytvořené naředěním toxického odpadu z takzvaných ostravských lagun, do nichž se desítky let ukládal odpad z rafinérské výroby a použité mazací oleje. Deník to píše ve své severočeské mutaci. Teplárna prý chtěla vyzkoušet alternativní palivo kvůli nedostatku energetického uhlí, podle listu se ale jedná o velmi nebezpečný materiál, který obsahuje jedovaté polychlorované bifenyly, těžké kovy a další látky, které přímo ohrožují zdraví lidí.


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) plánuje, že na zaplacení důchodové reformy půjde už příští rok celá dividenda elektrárenské společnosti ČEZ. Ministr to řekl pátečním Hospodářským novinám. Vláda tak bude mít příští rok na financování velké důchodové reformy až o 20 miliard Kč více než letos, navíc by se díky tomu podle listu nemuselo nutně sjednocovat DPH na 19 procent. Jeho plán navíc podporuje i stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek, který bude mít při rozhodování o dividendě nejbohatšího českého podniku významné slovo. Kalousek listu řekl, že zatím není rozhodnuto, jak bude dividenda vysoká a jak bude použita. Podstatnou část dividendy ČEZ na reformu chce použít i premiér Petr Nečas.