Přehled tisku

0:00
/
0:00

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve čtvrtek na ministerstvu obrany zabavili dokumentaci k výběrovému řízení na nákup terénních vozů Tatra, píše deník Právo. Policisté dokumentaci zabavili v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve čtvrtek na ministerstvu obrany zabavili dokumentaci k výběrovému řízení na nákup terénních vozů Tatra, píše deník Právo. Policisté dokumentaci zabavili v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka. "V současné době zajišťujeme rozsáhlou dokumentaci k celému případu,"řekl ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má kauzu na starosti. "Policisté dostali, co chtěli," sdělil listu mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle něj šlo o kompletní materiály a smlouvy s firmou Tatra. Policie začala případ vyšetřovat na základě informací, které minulý týden uveřejnil deník Mladá fronta Dnes a podle kterých si Martin Barták v roce 2008 jako náměstek ministra obrany řekl v armádním obchodě s Tatrou o úplatek. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss listu uvedl, že Martin Barták od něj chtěl miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars. Policie už Cabanise a Sellarse vyslechla, Barták zatím nevypovídal, už dříve však obvinění odmítl. Kvůli aféře si vzal neplacené volno, píše deník Právo.


Hospodářské noviny si mimo jiné všímají, že s podpisem velké modrooranžové koaliční smlouvy někteří pražští politici získají milionové příjmy. Podle nekonkrétní koaliční dohody totiž o miliony přijdou pouze ti, kteří sedí v představenstvech. Za dozorčí rady si ale milionové honoráře ponechají. Dosavadní rekordman, šéf ČSSD v hlavním městě Petr Hulinský, si tak příští čtyři roky může vydělat přibližně dvanáct milionů, pokud se výše odměn zásadně nezmění. Petr Hulinský se navíc vyhne i dalšímu omezujícímu příslibu nové koalice, podle něhož nebudou odměny pobírat radní. Stane se "pouze" šéfem finančního výboru, uvádějí Hospodářské noviny. Složení koalice ODS a ČSSD v Praze přitom stále rezonuje i v nejvyšších politických patrech. Bude-li dole delší pnutí a nevraživost, tak to také bude mít vliv na vládu," varoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, připomínají Hospodářské noviny.


Vládní strana TOP 09 si podala přihlášku do Evropské lidové strany (ELS), která je největším politickým uskupením v Evropské unii. Informoval o tom deník E15. Členové ELS, jimiž jsou pravicově orientované konzervativní, liberálně-konzervativní a křesťansko-demokratické strany ze všech členských států EU, se k žádosti TOP 09 vyjádřili kladně, takže česká strana by měla být přijata. "Ano, je to tak, členskou přihlášku jsme podali devátého září. ELS byla pro nás od začátku jedinou možností, o žádné jiné evropské straně jsme neuvažovali,"řekl volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Šéf politické skupiny ELS Joseph Daul listu sdělil, že vedení ELS požádalo své členy, aby se vyjádřili, zda si přejí příchod TOP 09. "Všichni byli pro. Příprava členství je v chodu, takže TOP 09 do ELS vstoupí," sdělil Joseph Daul deníku E15. Termín, kdy by měla být TOP 09 přijata, ještě určen nebyl.


Ministerstvo financí připravuje změnu daně z nemovitosti, měla by být vyšší pro ty, kteří vlastní nemovitost na atraktivním místě. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. O výši daní by rozhodovala zastupitelstva obcí. Ministerstvo už připravuje cenové mapy, změny chce dokončit do roku 2012. "Chceme, aby základna pro stanovení daně byla blíže tržním cenám nemovitostí,"řekl listu náměstek ministra financí pro daně Ladislav Minčič. Podle něj by se daně měly zvednout nejvýše dvojnásobně. O tom, jak vysoká daň bude, rozhodnou zastupitelé obcí, daně jdou totiž do obecní pokladny. Zastupitelstvo jednotlivé parcely v obci rozčlení do několika kategorií podle toho, zda je na pozemku zavedena elektřina, zda k němu vede dobrá komunikace, zda je poblíž centra města, jestli je blízko hlučná silnice či skládka. V nejlepších lokalitách se pak bude platit vyšší daň z nemovitostí než v těch méně atraktivních. Představitelé obcí změnu vítají. "Hlavním cílem změny je, aby obce získaly pravomoc určit daň jinak v luxusní čtvrti a jinak v chatové oblasti," uvedl podle Mladé fronty Dnes poslanec za TOP 09 Petr Gazdík, který byl donedávna starostou obce Suchá Loz.


Do aféry údajných úplatků, kterou v březnu rozpoutal tehdejší prezident fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr, jsou podle informací Lidových novin zapleteni i představitel olomouckého klubu Jaromír Gajda a trenérská dvojice Zdeněk Psotka, Martin Kotůlek. Podle materiálů policejních vyšetřovatelů byla výše úplatku ze strany Olomouce 350 tisíc korun, tedy o 50 tisíc více, než nahlásil policii Kapr. Ten letos v březnu prohlásil, že v květnu 2009 před zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl olomoucký brankář Petr Drobisz hráčům Pražanů úplatek. Svým svěřencům prý poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v evropských pohárech. Případ má na starosti olomoucké okresní státní zastupitelství. Policie zatím obvinila brankáře Drobisze z uplácení, Kapra a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. Další obvinění však mohou podle Lidových novin brzy následovat.

A ještě jednou stejný list ke stejnému případu. Autor Sloupku Lidových novin píše, že usvědčit korupčníky je ve sportu, podobně jako v civilním životě, krajně obtížné. Spousta případů se dostala před soud, jen málokterý skončil rozsudkem. Soudy mohou rozhodovat jen na základě doložených skutečností. Je fotbalová korupce nevymýtilená či nezredukovatelná? Pokud se budou aktéři systému chovat jako doposud, nepochybně ano. Jenže třeba funkcionáři fotbalového svazu nemusejí striktně uctívat presumpci neviny a mohou tlačit na kluby, aby se zbavily těch zprofanovaných. Jak říkají politici, umím si představit, že svaz nějaký klub požádá, aby se rozloučil se spolupracovníkem, jenž se nechová jako gentleman. A klub ochotně vyhoví, protože o čistotu sportu jde přece všem. Nejsem však mentálně invalidní, a proto tuším, že takhle to v Česku nedopadne. Alespoň do té doby, dokud fotbalové kluby slouží jako pračky na peníze a jejich majitelé víc než oddané příznivce sportu připomínají postavy z filmů Martina Scorseseho, píše mimo jiné autor Sloupku Lidových novin.