Přehled tisku

0:00
/
0:00

Poslanci musí šetřit na cestách. Bratislava sice leží jen šedesát kilometrů od hranic, vedení Sněmovny přesto zakázalo poslancům ústavně-právního výboru jet tam na služební cestu. Kvůli úsporám, uvádí Mladá fronta Dnes. Šéf zahraničního výboru David Vodrážka zase nedostal povolení jet minulý týden do Iráku a do Běloruska. Nepomohlo, že podstatnou část cesty by hradila druhá strana.

David Vodrážka
Poslanci musí šetřit na cestách. Bratislava sice leží jen šedesát kilometrů od hranic, vedení Sněmovny přesto zakázalo poslancům ústavně-právního výboru jet tam na služební cestu. Kvůli úsporám, uvádí Mladá fronta Dnes. Šéf zahraničního výboru David Vodrážka zase nedostal povolení jet minulý týden do Iráku a do Běloruska. Nepomohlo, že podstatnou část cesty by hradila druhá strana. Vodrážka si stěžuje, že diplomacie je kvůli tomu ohrožená. Sněmovna musí v letošním rozpočtu ušetřit 15 milionů korun, z toho 9 milionů právě na zahraničních cestách.

Dodržování limitů hlídá organizační výbor, který teď většinu cest zamítá. Nejspornější byl asi zákaz cesty do Běloruska, který podle informací listu prošel o jediný hlas. Vodrážka tam mířil na pozvání místní opozice. Šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou však stesky na 'ohroženou diplomacii' nezlomí. Nemyslí si, že pravidla jsou přísná a své závazky Česko plní beze zbytku.


Policejní inspekce začala z podnětu ministra vnitra Radka Johna (VV) zkoumat odměny policejních šéfů. Inspektoři řeší, zda byly odměny vyplaceny oprávněně a nebyl porušen zákon. Uvedly to Lidové noviny. Ministr přislíbil, že výsledky prověřování inspekce zveřejní. Celkem loni stát na policejních odměnách vyplatil 116 milionů korun.

List připomněl, že podle tabulky, kterou zveřejnil poslanec Stanislav Huml (VV), u policie v roce 2009 pracovalo na 438 lidí, kteří dostali odměnu vyšší než 100.000 korun. Tím si pomohli nejen k většímu platu, ale v případě odchodu si zajistili i vyšší výsluhu, kterou jim stát bude vyplácet až do konce života. Odměna se jim totiž do jejich renty započetla. Jen za loňský rok stát vyplatil na výsluhách přes tři miliardy korun, na letošek je plánovaná podobná suma.


Deník Právo se v komentáři věnuje situaci lékařů. Jak uvádí, v televizní debatě téměř všichni diskutující vytvářeli dojem, že to sice není s naším zdravotnictvím bůhvíjak blýskavé, ale nějak se to usadí, přežije, zaplácne. Pár desítek hodin předtím na pražském veletrhu nemocnic z Německa a Rakouska stáli čeští lékaři různého věku fronty a nabízeli se.

Foto: ČTK
Převažující nálada byla zřetelná: při první příležitosti z Česka vypadnout. Mladá doktorka dávala k dobru svou zkušenost, že jako brigádnice prodávající zmrzlinu si vydělala za hodinu víc než jako doktorka. Nemluvě o tom, že si k jakž takž vyhovujícímu platu musí pomáhat neustálými i 48 hodinovými službami. Absolventi si stěžují, že školitelé z řad zkušených lékařů na ně nemají čas a často ani náladu.

Organizátoři veletrhu uvedli, že je navštívilo přes 5000 českých doktorů. I kdyby to bylo méně, jde o mimořádně silný trend, který navíc podporují profesní organizace. Lze mluvit o hrozícím poklesu úrovně českého zdravotnictví. Ačkoliv se k dnešnímu stavu spělo dlouho, za všech možných vlád, na stole má tento problém Nečasův kabinet.


Banky v Česku začaly sestavovat podrobné mapy oblastí s největším počtem dlužníků. Podle nich pak upraví podmínky pro půjčky. Úvěrové společnosti a banky mají totiž stále větší problémy s lidmi, kteří nesplácejí úvěry. Uvedla to Mladá fronta Dnes.

Foto: Barbora Kmentová
Například z mapy zpracované Českou spořitelnou vyplývá, že největší pozor si musí dát, když půjčuje peníze někomu z Náchodska. Druhý v žebříčku okresních měst s největším podílem nesplácených úvěrů je Tachov, třetí je celý okres Praha-východ. Už z toho podle listu vyplývá, že žebříček příliš neodpovídá mapě oblastí s nejvyšší nezaměstnaností ani s největším počtem sociálně slabých občanů, kde by se časté potíže se splácením půjček daly čekat.

Podobné seznamy si vytvářejí i další banky. Některé z nich začínají dělat seznamy problémových ulic. Pokud žadatel žije na "špatné adrese", může se brzy dočkat toho, že půjčku jako rizikový klient vůbec nedostane. Nebo dostane vyšší úrok než ten, kdo žije v lepší oblasti.


Až o čtvrtinu spadly během krize průměrné ceny bytů a domů v českých městech. A přichází čas, kdy lze v realitách opět vydělat, píší Hospodářské noviny. Ceny totiž díky pozvolnému oživení ekonomiky přestávají padat. Navíc v některých městech přestaly klesat i nájmy, kterou jsou důležitým vodítkem pro každého, kdo chce byt jako investici.

Tahákem už nejsou bohatá města jako Praha nebo Brno. Cena třímilionového bytu se kupci vrátí až za 25 a půl roku. Zajímavěji vypadají chudší města, kde ceny spadly víc, hlavně v porovnání s výší nájmů. V Ústí nad Labem nebo v České Lípě se může byt zaplatit za deset let. Dobře vychází i Ostrava, Frýdek-Místek nebo Prostějov. Podmínkou ovšem je, že se najde spolehlivý nájemník.


Česká firma vynalezla 'nesmrtelné DVD', píší Hospodářské noviny. Nový disk má na povrchu nanovrstvy kovu a keramiky o síle čtyř atomů. Firma, která si požádala o patent, má velké ambice. Svým zákazníkům garantuje uchování dat v neporušené podobě po dobu 160 let. Přitom u běžných DVD je jistota nepoškození dat maximálně po dobu několika let.

Firma koupila v Lichtenštejnsku stroj, který dokáže 'naprašovat' nanovrstvy kovu a keramiky. Původně měl sloužit k výrobě fotovoltaických panelů. Výsledkem je DVD, které nezničí UV záření, magnetismus, radiace, vlhko ani extrémní teploty.