Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny si nechaly vypracovat průzkum, ze kterého vyplývá, že většina obyvatel si myslí, že se současné vládě nedaří bojovat s korupcí.

Foto: Barbora Kmentová
Lidové noviny si nechaly vypracovat průzkum, ze kterého vyplývá, že většina obyvatel si myslí, že se současné vládě nedaří bojovat s korupcí.

Nejvíce lidí, kteří zastávají tento názor, je ve středočeském kraji a Praze. Lídři vládní koalice se brání tím, že na to zatím neměli dost času. Premiér Petr Nečas poznamenal, že jde o běh na delší trať a kdyby si veřejnost myslela, že kabinet boj s korupcí vybojoval, bylo by to krajně podezřelé.Komentář Lidových novin poznamenává, že nestačí říkat: věřte nám. Důležitá je změna pravidel - taková, která důvody k nedůvěře bere vážně, a proto se snaží o maximální průhlednost a otevřenou soutěž.


Deník Právo uvádí, že na konci roku od policie odejde jediný expert, který na Kriminalistickém ústavu analyzoval hlasy více než 30 let. Problém je především v tom, že nemá žádného nástupce, přitom fonoskopie, jak se obor nazývá, je pro detektivy často klíčová. Pomáhá rozeznat, kdo v nahrávce mluví případně dekódovat obsah hovoru. Jak se bude situace řešit, není zatím úplně jasné. Vedení Kriminalistického ústavu odmítlo odchod odborníka komentovat. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké budou jedinou možností, jak analýzy získat, soukromí znalci. To ale naráží na problémy - kromě finančních také ty, že se často analyzují velmi citlivé a utajované odposlechy.


Josef Váňa,  foto: ČTK
A deníky si samozřejmě všímají dalšího vítězství sedmapadesátiletého žokeje Josefa Váni, který už posedmé vyhrál Velkou pardubickou. Hospodářské noviny píší, že člověk nemusí být nutně věstcem, aby dokázal předpovědět další vývoj. K osmičkám narozdíl od sedmiček sice Váňa žádný vztah nemá, ale ve stáji mu stojí Tiumen a nejstarším vítězem Velké pardubické je stále Vladimír Hejmovský, kterému bylo v roce 1951, kdy ve slavném dostihu vyhrál, 59 let. "Už víte, co bude dělat Josef Váňa v roce 2011?" ptá se komentář.


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se věnuje státním maturitám, jejichž generálka v pondělí odstartovala. Učitelé si stěžují, že netuší, jak testy hodnotit a žáci zase uvádějí, že nevědí, jak se na maturitu naučit. Kantoři poukazují na některé problémy a otázky, které nebyly zodpovězeny. Např. co se stane, když student dorazí na zkoušku o půl minuty později, nebo jaké tabulky se mohou používat u matematiky. Problém je také v tom, že žáci nesmějí odejít na WC, přitom delší zkouška z matematiky trvá přes dvě hodiny. To, že by ale výsledkem generálky bylo pozastavení státních maturit, není reálné, ministr školství Josef Drobil počítá spíše s drobnými nedostatky.


Petr Nečas a Bohuslav Sobotka  (vlevo) v pořadu televize Prima,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují plán, o němž diskutovali šéfové ODS a ČSSD v nedělním pořadu televize Prima. Týká se stanovení finančních limitů na předvolební kampaně. Toho, že by se strany měly dohodnout, kolik peněz mohou do kampaní investovat. Komentář poznamenává, že jakýkoliv pokus o regulaci je z principu špatný. To, že strany vyhazují na kampaně více peněz, než musí, je pouze jejich problém. "Chtějí-li se tvářit jako rozumní hospodáři, nechť se nejprve naučí hospodařit se stranickými penězi a nezaplevelují legislativu dalšími zbytečnými regulacemi."


Foto: ČTK
Hospodářské noviny se obsáhle věnují katastrofě, která postihla Maďarsko, kde z hliníkárny vyteklo 700 tisíc kubíků jedovatého kalu. Deník uvádí, že i na území České republiky je několik ekologicky velmi rizikových míst. Patří mezi ně např. staré chemičky nebo uranové doly jako třeba ve Stráži pod Ralskem, kde zůstaly v podzemí čtyři miliony litrů kyselin, zejména sírové a dusičné. Česká inspekce životního prostředí kontroluje velké průmyslové a chemické podniky každý rok a podle její mluvčí většina provozovatelů plní stanovené cíle. "I přes tyto kontroly však pravidelně dochází k ekologickým haváriím," upozorňuje list a připomíná situaci, kdy při povodních před osmi lety uniklo ze zatopené Spolany 80 chloru.