Přehled tisku

0:00
/
0:00

Předsedové poslaneckých klubů ODS, TOP 09, Věcí veřejných a KSČM se minulý týden dohodli na tom, že s platností od 1. ledna 2011 zruší jednu z výhod, která zákonodárcům umožňuje cestovat ve veřejné hromadné dopravě zdarma. Informují o tom Hospodářské noviny.

Předsedové poslaneckých klubů ODS, TOP 09, Věcí veřejných a KSČM se minulý týden dohodli na tom, že s platností od 1. ledna 2011 zruší jednu z výhod, která zákonodárcům umožňuje cestovat ve veřejné hromadné dopravě zdarma. Informují o tom Hospodářské noviny. Při jednání chyběli sociální demokraté, kteří prakticky ve stejnou dobu poslali do sněmovny vlastní návrh. Poslanci se zavázali odstranit duplicitu náhrad - kromě privilegia jezdit zdarma totiž dostávají ještě paušální částku určenou na dopravu. Podle vládních stran je možné novinku přiřadit k již existujícímu vládnímu zdanění paušálních náhrad poslanců. Tím by zrušení cestování zdarma získalo v legislativním procesu před návrhem sociálních demokratů náskok, prošlo by totiž vládou, píše list. Návrh ČSSD vnímají koaliční strany jen jako snahu o zviditelnění. Hospodářské noviny upozorňují, že s návrhem přišly strany jen několik dnů před senátními a komunálními volbami. Podobné iniciativy, stejně jako třeba snaha o zavedení přímé volby prezidenta nebo omezení poslanecké imunity, se před volbami objevují takřka periodicky. Zatím se je ale prosadit nepodařilo, připomínají Hospodářské noviny.


Inspektoři z antimonopolní sekce Evropské komise ve čtvrtek a v pátek vyslechnou pět manažerů polostátní elektrárenské firmy ČEZ, řekl Mladé frontě Dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Výslechy se podle listu uskuteční kvůli podezření, že ČEZ blokoval přístup na trh s elektřinou v Česku. "Jde o lidi z divizí investice a obchod," uvedl mluvčí Kříž. Podle informací listu bude jedním z vyslýchaných také ředitel útvaru přípravy investic ČEZ Peter Szénásy, který má na starosti stavbu nových elektráren. V oblasti obchodu mají pohovory směřovat také k elektřině. Inspektoři se údajně zajímají i o určité "specifické dokumenty". To však ČEZ nepotvrdil. Komise se do ČEZ nahlásila poté, co na začátku září obdržela zpět vyplněný dotazník, který se týkal trhu s uhlím a také s elektřinou. Poslední razii uskutečnila komise koncem loňského listopadu. Tehdy podnikla kontroly v ČEZ, Severočeských dolech a v Energetickém průmyslovém holdingu. uvádí Mladá fronta Dnes.


Bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty (VV), sledovala začátkem roku 2006 šéfku sekretariátu hlavní kanceláře ODS Martu Šorfovou. Cílem sledování bylo Šorfovou, v té době starostku Prahy 11, zdiskreditovat. Vyplývá to z dokumentů o sledování, které získala Mladá fronta Dnes ze zdrojů z ABL. Marta Šorfová o tom, že ji někdo sleduje, nevěděla. "Cože? To není možné? Začínám mít strach. To bylo jako StB?"řekla v reakci na informace listu Marta Šorfová. V té době prý čelila velkému tlaku části ODS, která si přála její odchod z funkce. Proto se domnívá, že zakázku na její sledování zadal ABL některý z jejích kolegů. Dokumenty o sledování jsou na hlavičkovém papíře bezpečnostní agentury ABL. Nechybí v nich detaily ze soukromí Marty Šorfové nebo fotodokumentace pořízená skrytou technikou. "V čekárně ordinace bylo skutečně ověřeno, že se jedná o osobu Marta, jelikož ji sestra vyzvala jménem ke vstupu do ordinace," cituje server z dokumentu. Detektivové dokonce prohledávali i odpadky před domem. "Pracovní skupina zajistila dokumenty vhozené do popelnice," napsali ve zprávě pracovníci ABL. Vít Bárta, který ABL založil v roce 1992 a po letošním vstupu do vlády svůj podíl ve firmě prodal svému bratrovi, se od sledování političky distancoval, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: www.cnes.fr
Česko v Unii lobbuje za to, aby byrokrati dozorující nad systémem Galileo seděli v Praze. Budou to jen byrokrati, pozemní řídící střediska získala Itálie a Německo. V pražských Holešovicích by se případně usídlili dohlížitelé nad evropskými pobočkami, rozdělovači certifikátů a akreditací, doplnili by je marketingoví experti, píše autor Sloupku Lidových novin. Tuzemské usilování o sídlo úřadu v Praze je obrazem celého projektu. Galileo bude oproti GPS přesnější a civilní. Nic víc, nic míň. Evropa jej chce budovat především z politických důvodů, protože Američané nám svůj systém mohou případně vypnout. Praha se sídlem Galilea získá u někoho prestiž a určitě útratu přišedších úředníků. Technologicky se blýskneme leda tak nějakou specifickou variantou kulatého razítka, ale na druhé straně naše ambice nebyla větší. Sídlo úřadu může mít pro někoho podobný význam jako zařazení do seznamu památek UNESCO. Nic se nezmění, a leckdo se cítí povznesen, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravil změnu vyhlášky o fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP), podle níž by se od příštího roku měl příděl peněz do fondu snížit ze současných dvou procent na polovinu. Státní zaměstnanci tak podle deníku Právo mohou v příštím roce přijít o příspěvky na dovolené, důchodové pojištění, o sociální výpomoc při mimořádných situacích nebo o příspěvky na stravování. Snížení příspěvků do fondu by státu ušetřilo 1,2 miliardy korun, dalších 0,8 miliardy korun má podle deníku Právočinit úspora krajů. "Navrhovaná změna přispěje ke snížení deficitu státního rozpočtu a ke splnění vládního programu, v němž je deklarována jako jeden z hlavních cílů reforma veřejných financí za účelem dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2016," napsal v důvodové zprávě ministr financí. Odborářům chystaná změna vyhlášky vadí. "Je to devastace,"řekla deníku Právo předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.


Ministerstvo financí zvažuje zavedení nového systému kolkování lahví s alkoholem, který má zamezit daňovým únikům za stovky milionů korun. Podle informací Hospodářských novin by výrobce dostal kolek až ve chvíli, kdy z láhve zaplatí daň nebo se státu zaručí za její zaplacení. Malí výrobci s návrhem nesouhlasí. "O novém systému vydávání kolků nyní vedeme diskusi. Zabýváme se dopady v praxi a dalšími podrobnostmi,"řekl listu vrchní ředitel daňové politiky ministerstva financí Martin Jareš. Podobný systém, který ministerstvo zvažuje zavést pro alkohol, je zaveden u cigaret. Kolek u nich funguje nejen jako odznak legální výroby, ale zároveň jako potvrzení o zaplacené dani. V současnosti mají likérky na úhradu spotřební daně 50 dnů. Pokud nezaplatí, pak se do prodeje dostanou okolkované nezdaněné lahve. Stát na spotřební dani ročně vybere zhruba sedm miliard korun, přičemž černý trh podle odhadů tvoří až 15 procent. "Stát tak bude mít jistotu, že daň bude zaplacena a úřadům to výrazně usnadní kontrolu,"řekl listu mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.


"Taxikáři okrádají stát. Legálně." - hlásá titulek na úvodní straně Lidových novin. Podle listu až 90 procent českých taxikářů používá taxametry, které umožňují vymazávat data o počtu ujetých kilometrů. Mohou tak přiznávat menší tržby a odvádět méně na daních. Stát si za to přitom může sám. Český metrologický institut totiž taxametry s nulovací funkcí schválil. V souladu se zákonem to však není. Podle platné normy totiž taxametry nesmějí usnadňovat podvodnou manipulaci s daty. Samotní taxikáři na používání mazací funkce nic špatného nevidí. Nevadí to ani pražskému magistrátu. Obě strany argumentují rozhodnutím metrologického institutu, uvádějí Lidové noviny.