Přehled tisku

poslanecka_snemovna5.jpg
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny přinášejí obsah programového prohlášení nové vlády. Ve čtyřicetistránkovém dokumentu trojkoaliční kabinet vyjmenovává pět hlavních priorit.

Hospodářské noviny přinášejí obsah programového prohlášení nové vlády. Ve čtyřicetistránkovém dokumentu trojkoaliční kabinet vyjmenovává pět hlavních priorit. V první řadě bude vláda reformovat veřejné finance a zastaví rostoucí veřejný dluh. Jejím cílem je vyrovnaný veřejný rozpočet už v roce 2016. Změnit chce také důchodový systém, zdravotnictví a systém terciálního vzdělání. Kabinet bude také bojovat proti korupci. Kabinet ještě víc zpřísní stavební spoření. Doba, kdy bude stát po lidech vymáhat nezaplacené daně, se prodlouží ze současných tří na pět let. A vláda chce hájit národní zájmy a pravomoci předávat do Bruselu jen po schválení v referendu. Programové prohlášení vlády za týden bude schvalovat Poslanecká sněmovna, připomínají Hospodářské noviny.

Titulek "Bič na kutily" si tentokrát vysloužil Sloupek Lidových novin. Jeho autor mimo jiné píše, že programové prohlášení vlády je rozsáhlé, ambiciózní a plné konkrétních závazků. O důležitosti reformy zdravotnictví či důchodového systému nelze pochybovat, budou s nimi co do důležitosti rovnocenně soupeřit i úspory ve veřejném sektoru. Každou změnu v jmenovaných oblastech většina z nás bezprostředně pocítí. Bylo by ale škoda, kdyby zapadl jeden legislativní závazek. A sice omezení "lidové tvořivosti" našich zákonodárců. Návrhy v rámci druhého čtení zákonů by měly být podávány pouze písemně a lhůta mezi druhým a třetím čtením by se měla prodloužit. Cílem je mimo jiné zamezit přílepkům zákonů a nekontrolovanému rozhazování, píše autor Sloupku v Lidových novinách.


Jiří Drahoš
Akademie věd (AV) má podle prvního návrhu státního rozpočtu přijít v příštím roce o 1,4 miliardy korun. Její předseda Jiří Drahoš je ale přesvědčen, že by to pro vědce bylo likvidační a akademie by musela rušit některé výzkumné ústavy a propouštět. Uvedly to Hospodářské noviny. Akademie letos hospodařila s rozpočtem 5,1 miliardy korun. "Pokud máme rozpočet zredukovat o 1,4 miliardy korun, tak budeme muset zavírat ústavy a masivně propouštět lidi. To se nedá vyřešit žádným lokálním opatřením typu pozastavení investic,"řekl deníku Jiří Drahoš, který se chce kvůli plánovaným škrtům co nejdříve setkat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Podle Jiřího Drahoše totiž budou navrhované úspory zřejmě nedorozuměním. Akademie podle svého šéfa výrazně šetří už letos. V porovnání s loňským rokem totiž musela své výdaje seškrtat dohromady o 12,5 procenta. Prostor pro další úspory už podle Jiřího Drahoše není. "To už nemá nic společného s uvážlivým šetřením nebo s šetřením vyvolaným ekonomickou krizí. Není možné snižovat rozpočet nějaké instituce takovým tempem bez toho, aniž by současně nebyl zájem ji zrušit," prohlásil Jiří Drahoš.


Exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala během svého třináctiměsíčního působení ve funkci 112 stížností pro porušení zákona. Podle informací deníku Právo nejméně deset z nich ale nynější vedení ministerstva v čele s Jiřím Pospíšilem považuje za kontroverzní. Tři z nich už Nejvyšší soud zamítl, u zbylých sedmi Jiří Pospíšil údajně uvažuje o jejich vzetí zpět. Mezi prověřovanými stížnostmi exministryně Kovářové jsou podle deníku Právo i dvě týkající se případů vraždy. Stížnosti přitom mohou zcela zvrátit dosavadní pravomocné rozsudky v daných kauzách, pokud by jim Nejvyšší soud vyhověl. A podle Daniely Kovářové to udělal zhruba v 90 procentech jejích stížností, například v kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka či odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra.


Novela zákona o veřejných zakázkách, která má začít platit 15. září, vyřazuje ze všech veřejných tendrů řadu velkých společnostní, mezi nimi například ČEZ, Komerční banku, Českou spořitelnu i Telefóniku O2. Všechny totiž mají akcie na majitele. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Společnosti se proti novele bouří. Do novely schválené těsně před květnovými volbami se jako pozměňovací návrh dostalo ustanovení, podle něhož se veřejných soutěží mohou účastnit jen takové firmy, které mají akcie na jméno. Snaha zákonodárců o větší transparentnost tendrů ale z účasti v soutěžích automaticky vyloučila ty společnosti, které mají druhou povolenou formu akcií - akcie na majitele. Samotné akcie na majitele ovšem neznamenají, že nelze dohledat vlastníka firmy. Podle Mladé fronty Dnes stačí, když jsou zaknihované a majitelé jsou tak evidováni u Střediska cenných papírů. Společnosti, které mají akcie na majitele, jsou se zněním novely nespokojeny. Na ministerstvo pro místní rozvoj, garanta legislativy kolem veřejných zakázek, se už dopisem obrátila Komerční banka a také Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Eurovia, Hochtief a Telefónika O2 zase narychlo svolávají mimořádné valné hromady, aby formu svých akcií změnily.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
"Jízda s asistencí. Brzy i v Česku." Tento velký titulek na čtvrté straně Lidových novin stojí v záhlaví článku, který popisuje nový způsob výcviku mladých řidičů značně rozšířený v 11 zemích Evropské unie. Podle něj jízdy v autoškole nahrazuje řízení s doprovodem. Výhodou tohoto systému, o jehož zavedení v Česku se uvažuje, je to, že pod dohledem zkušeného řidiče mohou mladí lidé řídit už ve svých 16 letech. Prakticky to také znamená, že pod dohledem najedou mnohem více hodin než tomu bylo doposud. Projevilo se to už rovněž v tom, že počet nehod mladých řidičů výrazně klesl. Podle Lidových novin není tajemstvím, že každého druhého Čecha učil tímto způsobem řídit někdo z rodiny. V Česku je zatím tento způsob výuky řízení automobilu nezákonný. Dopravní experti už připravují novelu zákona, která by to mohla změnit, píší Lidové noviny.


Tomáš Řepka,  foto: ČTK
Kapitán fotbalistů Sparty Praha Tomáš Řepka se omluvil za plivnutí na záložníka Ladislava Volešáka ze Slovácka, za které mu hrozí zákaz startu až v osmi zápasech. Šestatřicetiletý obránce v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že před disciplinární komisi půjde s pokorou a trest přijme. "Ke mně patří ostrá hra, sem tam nějaká prudší slovní reakce na hřišti. Nálepku drsňáka unesu, ale sprosťáka, který plive... To ne. Stydím se za tu reakci a omlouvám se spoluhráčům, které jsem oslabil a také fanouškům a všem sparťanům. Fakt mě to mrzí," uvedl Tomáš Řepka. Sparťanský kapitán na Ladislava Volešáka plivl po vzájemném souboji, kdy mu záložník šlápl na kotník. "Co na to říct... Jednal jsem v emoci, cítil jsem křivdu. Kdyby ten faul sudí písknul a dal mu třeba i žlutou kartu, nereagoval bych tak. Jenže ten moment už nevrátím. Bylo to z mojí strany šílené a nesmyslné,"řekl Tomáš Řepka. Přestože zdaleka nejde o Řepkův první disciplinární prohřešek, horkokrevný stoper prý nemůže slíbit, že se najednou změní. "Jsem, jaký jsem, ale něco takového už se prostě stát nesmí," poznamenal s tím, že se snaží na hřišti ovládat. "Celou minulou sezonu jsem odehrál bez problémů, víc než dva roky jsem takový problém neměl," přidal. "S věkem si uvědomuji, že se prostě takhle chovat nemůžu. Ani jako kapitán, ani jako dospělý chlap a už vůbec ne fotbalista, který má školu žáčků. Ti kluci to viděli nebo se to dočetli. I před nimi se stydím," dodal v rozhovoru pro deník Právo.