Přehled tisku

petruska_daniel.jpg
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes upozorňuje na kauzu vykroužkovaného krajského lídra ODS Daniela Petrušky. Neúspěšný poslanec kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji, voliči ale dali kroužkováním přednost jiným kandidátům. Petruška se se svým neúspěchem podle deníku nevyrovnal a navrhl, aby lidé, kteří ho na prvních místech přeskočili a dostali se do sněmovny, zpětně přispěli na volební kampaň. Už o víkendu se marně dožadoval, aby mu ti, kdo ho přeskočili, svůj mandát přenechali. Úspěšní kandidáti ani vedení ODS se ale k ničemu podobnému nechystají.

Mladá fronta Dnes upozorňuje na kauzu vykroužkovaného krajského lídra ODS Daniela Petrušky. Neúspěšný poslanec kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji, voliči ale dali kroužkováním přednost jiným kandidátům. Petruška se se svým neúspěchem podle deníku nevyrovnal a navrhl, aby lidé, kteří ho na prvních místech přeskočili a dostali se do sněmovny, zpětně přispěli na volební kampaň. Už o víkendu se marně dožadoval, aby mu ti, kdo ho přeskočili, svůj mandát přenechali. Úspěšní kandidáti ani vedení ODS se ale k ničemu podobnému nechystají. Letos mělo kroužkování na kandidátkách větší význam než dřív, díky němu vypadli ze sněmovny i další politici z čelných míst, například místopředseda ODS Ivan Langer.


Kraje chtějí vycouvat z proplácení třicetikorunových zdravotnických poplatků, píší Lidové noviny. Naznačil to šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vše prý bude záležet na tom, zda "pravicová vláda půjde" proti krajům. Pod novým ministrem vnitra totiž budou kraje nuceny mnohem důsledněji dodržovat zákon. Zákonně přitom lze poplatky proplácet pouze tak, jak to dělá Plzeňský kraj. Tento způsob je ale těžkopádný a pro pacienty nepohodlný. Mnoho pacientů proto raději od proplacení poplatků upustí. Hejtmani se potýkají s nedostatkem peněz, a je tak celkem pochopitelné, že ze svého předvolebního závazku chtějí nenápadně vycouvat, upozorňuje deník.


Školnému na vysokých školách už nic nestojí v cestě, píší Hospodářské noviny. Vláda v pondělí jednomyslně schválila systém studentských půjček a grantů, jehož vznikem politici podmiňovali zavedení školného. Systém počítá také s výhodným spořením, studenti se tak mají stát méně závislými na penězích od rodičů. Nový systém finanční podpory studentů se bude ještě dopracovávat. Platit by měl od r. 2012. Politici z ODS, TOP 09 a VV se shodují, že zhruba rok poté uzraje čas na zavedení školného. "Nejprve je nutné studenty se systémem spoření a půjček seznámit, aby si na ně zvykli,"říká Jan Vitula z TOP 09. Stejně se k tomu podle deníku stavějí i další dvě strany.


Foto: ČTK
Právo upozorňuje, že všichni čtyři Češi, kteří se plavili v humanitárním konvoji do Gazy, jsou v pořádku. Mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda potvrdil, že mezi oběťmi izraelského útoku na loď, která do pásma Gazy vezla pomoc a kde zahynulo 19 humanitárních pracovníků, není žádný český občan. Čtveřice Čechů, kteří byli izraelskými vojáky zadrženi, později zamířila na mezinárodní letiště Ben Gurion v Tel Avivu, odkud bude deportována do ČR. Na letišti měli možnost se setkat s českými diplomaty, informuje Právo.


Mladá fronta Dnes připomíná 20. výročí výbuchu podomácku vyrobené bomby na pražském Staroměstském náměstí. Šlo o zatím největší teroristický výbuch v Česku, při němž bylo zraněno 18 lidí. Policistům se ho ale stále nepodařilo objasnit. Přitom jen díky nešikovnosti pachatele nebyl nikdo zabit. Deník připomíná, že k výbuchu došlo sotva týden před prvními svobodnými volbami, které se konaly 8. a 9. června 1990. 2. června v 16 hodin se náměstím ozvala detonace, po které řada lidí utrpěla zranění. Pražany i turisty, kteří právě sledovali orloj, zachvátila panika. Na náměstí okamžitě vyrazily sanitky i vozy tehdejší policie. Okamžitě se rozjelo vyšetřování, na kterém pracoval asi třicetičlenný tým. Podle bývalého kriminality Josefa Douchy, který tehdy vedl vyšetřování, to bylo snad poprvé od listopadové revoluce, kdy lidé začali s Veřejnou bezpečnosti opravdu spolupracovat. Přesto se pachatele nepodařilo dopadnout. Svůj útok přitom zopakoval o dva měsíce později u hostivařské přehrady. V r. 2004 policisté dopadli důchodce, kterého podezírali z 18 bombových útoků, při zatýkání ale spáchal sebevraždu. Podle deníku tak nebylo možné potvrdit, zda měl na svědomí i útok na Staroměstském náměstí.


Nejproslulejší český dirigent a současný šéf londýnských symfoniků Jiří Bělohlávek letos zahájí i ukončí letní hudební festival BBC Proms, který patří k největším přehlídkám klasické hudby na světě. Uvádějí to Lidové noviny. Na úvod festivalu zazní osmá symfonie Gustava Mahlera, Bělohlávek tak bude na úvod festivalu dirigovat nejen symfoniky BBC, ale i na pět set zpěváků několika sborů. Toto rozsáhlé dílo je uváděno ke 150. výročí Mahlerova narození. K tradici posledního večera BBC Proms naopak patří uvedení evergreenů jako pochod Rule Britannia nebo Země naděje a slávy Edwarda Elgara. Stejně tak má dirigent přednést krátký vtipný projev. Bělohlávek si tentokrát na závěrečný koncert v londýnské Royal Albert Hall pozval i americkou sopranistku Renée Flemingovou. Na Proms vystoupí i Česká filharmonie, která uvede díla Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.