Přehled tisku

0:00
/
0:00

Dobře vycházet s kolegy, mít dobrý plat a využívat firemní benefity, jsou tři nejdůležitější podmínky pro spokojenost v práci. Vyplynulo to z posledního průzkumu společnosti GfK, píše Mladá fronta Dnes.

Dobře vycházet s kolegy, mít dobrý plat a využívat firemní benefity, jsou tři nejdůležitější podmínky pro spokojenost v práci. Vyplynulo to z posledního průzkumu společnosti GfK, píše Mladá fronta Dnes. Největším lákadlem je jednoznačně čtrnáctý a třináctý plat. Peníze jsou to, po čem lidé touží vůbec nejvíce, mohou si za ně totiž pořídit, co opravdu potřebují. Přitažlivým benefitem je také více dnů volba - pět i šest týdnů dovolené. Pro zaměstnavatele jsou však náhrady za dovolenou finančně velmi náročné. To, že si Češi volného času evidentně hodně váží, souvisí i se změnami životního stylu. Podle odborníků jsou doby, kdy lidé tvrdě pracovali bez ohledu na volný čas, pryč a více se začíná dbát na rovnováhu mezi prací a odpočinkem. A je jasné proč. Výkon prací vystresovaných lidí po čase prudce klesá, zatímco ti, kdo mají život vybalancovaný, vydrží velmi intenzivně pracovat delší dobu.


Plzeňská právnická fakulta má seznam zhruba 70 lidí, kterým hodlá odebrat titul. Podle zjištění Mladé fronty Dnes mezi nimi figurují jména významných politiků a státních úředníků. Ze zprávy vyšetřovací komise vyplývá, že o magisterský titul může přijít mimo jiné i chomutovská primátorka Ivana Řápková nebo starosta Prahy 5 Milan Jančík. Všichni ale shodně tvrdí, že studovali řádně. "Moje studia byla naprosto korektní, o titul se neobávám,"řekl deníku Jančík. Zahájení řízení ale automaticky neznamená, že dotyční přijdou o titul. Během řízení se mohou k obvinění vyjádřit a předložit důkazy o své nevině. Pokud tak neučiní, škola jim diplom odebere, uvedla Mladá fronta Dnes.


V reklamě se traduje: když nevíš, čím zaujmout, použij poloodhalenou slečnu či dítě. Politici mají volbu jasnou, v předvolebních kláních sázejí na děti a rodinnou kartu, píší Lidové noviny. Když se před dvanácti lety tehdejší lídr ODS Václav Klaus objevil se svým vnukem na titulní straně časopisu a billboardech s obálkou magazínu, vzbudilo to u jeho rivalů vlnu nevole. Soupeři mu vyčítali dvě věci, že obchází dohodnutý zákaz billboardové kampaně a zneužívá ke zlepšení svého kreditu dětskou tvář. Lovení voličů na dětskou tvář se v ČR postupně stalo jakýmsi 'sportem' politiků. S veřejným angažmá dětí nemají potíž ani psychologové. Etický problém by mohl podle odborníků vzniknout snad jen v extrémních situacích. Třeba když by politik své potomky k vystupování nutil.


Jak přesvědčíte třeba Američana, že v Evropské unii není vše tak plošně zregulováno, jak se často říká? Nejlépe skrz hazard, všudypřítomné herny v Česku, píší ve svém komentáři Lidové noviny. To, co Američan musí doma hledat až v Las Vegas, na pontonech v řece Mississippi či v indiánských rezervacích, kde neplatí federální pravidla, u nás najde na každém rohu. Celý českých stát je rezervací hazardu a jeho provozovatelů. Dorazí-li turista na noc do malého města, těžko najde volný penzion, ale s jistotou najde otevřenou hernu. Schválená novela loterijního zákona dává této rezervaci konečně pravidla. Obce mohly na svém území zakazovat hazard už dosud, ale jen celoplošně. A tím i přijít o příjmy. Teď mají možnost volby. Jistě, jde o krok správným směrem, ale jedna otázka stejně zůstává: proč novelu, která obsahuje konzervativní normy, prosadila ČSSD, ptá se komentář Lidových novin.


Na železnicích vznikají betonové nezničitelné zastávky, na nástupištích je jen minimum laviček. To vše kvůli řádění vandalů, píší Lidové noviny. Třeba zastávka Pyšely - Správa železniční cesty tu namontovala lavičky v mnohem menší míře a jen na jedné straně. Podle mluvčího si lidé mohou o lavičky zažádat. Stačí svou prosbu nahlásit výpravčímu na nejbližším nádraží a ten osloví krajského správce, který může zjednat nápravu. Správa železniční cesty odhaduje škody na nádražích na desítky milionů ročně. Kromě laviček trpí hlavně skleněné výplně protihlukových stěn, které vandalové pravidelně rozbíjejí. Proto na nejproblémovějších místech vznikají tzv. zastávky typu antivandal. Tyto celobetonové konstrukce se sedadly zalitými do zdi se nedají zničit.


Foto: archiv Radia Praha
Předjede vás auto a náhle bezdůvodně prudce zabrzdí tak, že už nestihnete dobrzdit. Vůbec to nemusí být náhoda nebo nebezpečný způsob jak 'vytrestat' pomalejšího řidiče. Jak píše deník Právo, pojišťovny upozorňují, že triky podvodníků s auty jsou stále rafinovanější a ohrožují i nic netušící motoristy. Jeden muž z Karlovarského kraje se tak několik let dokonce živil. Byl mistrem v čísle předjeď a zabrzdi, po kterém následoval náraz do zadní části jeho vozu. Nedodržení bezpečné vzdálenosti předjetého motoristy mu přinášelo peníze z pojistky toho druhého, řekl Právu Václav Bálek z České pojišťovny. Další oblíbené číslo začínalo na křižovatce. Nejprve galantně pokynul druhému šoférovi, že se přednosti vzdává, a pak se rozjel také. Během několika měsíců se tak řidiči 'náhodou' stalo přes padesát nehod, které zaměstnaly likvidátory pěti pojišťoven.


Stáhněte knihu o kocouru Mikešovi ze škol. Tuto výzvu adresoval předseda organizace Roma Realia Václav Miko ministryni školství Miroslavě Kopicové, ombudsmanovi a předsedovi ČSSD. Informují o tom Lidové noviny. Co Mikovi vadí? Podle něj spisovatel Josef Lada údajně v zakončení jednoho příběhu o kocourovi Mikešovi kriminalizuje všechny Romy. Jedna z pasáží knihy Kocour Mikeš, pojednávající o napadení kocoura, končí větou: "Milé děti, ti lidé byli cikáni." Protože se kniha používá na některých základních školách, Roma Realia to považuje za 'selhání kontrolního mechanismu ministerstva školství'. A podle Miky teď budou Romové žádat Švýcarsko a Vatikán o azyl. Na obranu kocoura Mikeše se ale vzápětí ozvalo sdružení Romea. To se od Mikových aktivit distancovalo.

K Mikešovi se vyslovil i deník Právo. Jak píše ve svém komentáři, na české školství dopadlo kladivo politické korektnosti. Rasista Mikeš musí být odstraněn, aby nám nekazil děti. Tento pokus je však jen pro smích. Zrovna tenhle mikešovský příběh by mohl schopného učitele inspirovat k vysvětlení významu slova cikán před sedmdesáti lety a dnes, ale i všelijakých starých předsudků. Děti jsou totiž chápavé, často chápavější než leckterý aktivista.