Přehled tisku

Jiří Paroubek (vlevo) a Mirek Topolánek
0:00
/
0:00

V Česku se rozhořela patrně nejšpinavější volební kampaň polistopadové historie, píše Mladá fronta Dnes. Politici na sebe útočili už před minulými volbami, ale teď sáhli po novince: v inzerci se systematicky obviňují ze zločinů.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek
V Česku se rozhořela patrně nejšpinavější volební kampaň polistopadové historie, píše Mladá fronta Dnes. Politici na sebe útočili už před minulými volbami, ale teď sáhli po novince: v inzerci se systematicky obviňují ze zločinů. Nejčastěji proti sobě vystupují ODS a ČSSD, ale slovním útokům čelí i TOP 09 či Strana práv občanů - zemanovci. Taková praxe ale není ve světě ojedinělá, podobná taktika sbírá úspěchy třeba ve Spojených státech už skoro 100 let. Jak Mladá fronta Dnes zjistila, dvěma největším stranám, ODS a ČSSD, ostré útoky vůči konkurenci doporučují odborníci najatí právě z USA. Strany se u nás za inzeráty navzájem nežalují. Právník však upozorňuje, že stížnost na inzerát by u soudu uspěla. "Jestli o někom tvrdím, že krade, tak ho křivě obviňuji,"říká advokát Narcis Tomášek. Přestože to vypadá, že strany si negativními kampaněmi vyřizují účty jen mezi sebou, mají vliv i na voliče. "Čtenáři jim věří. Řeknou si, že na každém šprochu je pravdy trochu,"říká Jiří Mikeš, který přednáší o reklamě na Vysoké škole ekonomické, uvádí Mladá fronta Dnes.


Středoví a liberálněji smýšlející lidé pošilhávají po TOP 09 a Věcech veřejných. Je to sice sorta voličů zpravidla vzdělaných a světem protřelých, často se však spoléhá více na srdce než mozek a místo hlubokomyslného programu jí stačí pár líbivých výkřiků a starostlivá tvář lídra, píše se v jedné z poznámek deníku Právo. Tito voliči jsou podle autora z hlediska mas sympatizantů velkých stran něčím jako inteligence za minulého režimu. Tehdy na chvostu dělnické třídy a rolnictva, dnes mimo zápas echtovní levice s echtovní pravici. Divní ptáci to jsou, že neznají svou čeleď, píše ironicky autor. Rozdíl mezi dávnými a dnešními časy je jeden, ale obrovský. Tehdy se hlasy těchto voličů nikdo zabývat nemusel. Oni ostatně buď hlasovali zvedáním ruky jako všichni, anebo nohama, do emigrace. Dnes je to jazýček na vahách, jehož pohyb může rozhodnout v patové situaci, o něž u nás není nouze. Tito lidé jsou podle autora poznámky v deníku Právo obtěžkáni nejen srdcem a mozkem, ale také očima, které vidí i to, co by si srdce nepřálo a mozek raději vynechal. Nemluvě o nejapně citlivém žaludku, který je s to zvednout se nad něčím, co ostatní už dávno pokládají za běžnou součást toho blbého života, před kterým je lepší se ohnout než mu vzpřímeně čelit. Tito lidé ale volit chtějí. Jen jsou v rozpacích, jak sladit své vědění o kvalitách nabídky s nechutí k tomu, aby nám vládly starostlivé tváře s líbivými výkřiky, uzavírá autor poznámky v deníku Právo.


Česká lékařská komora podle Lidových novin chystá omluvu za své antisemitské postoje z období druhé republiky. Dva dny po mnichovské dohodě, tedy 14. října 1938, adresovaly některé profesní komory, včetně lékařů nebo advokátů, vládě dopis, v němž žádaly o omezení a nakonec o úplný zákaz vykonávat takzvaná svobodná povolání pro Židy, k čemuž také postupně docházelo. Obecně se soudí, že antisemitismus ožil hlavně kvůli ostré konkurenci, která po okleštění Československé republiky a příchodu uprchlíků z pohraničí nastala. Podobnou omluvu, jakou chystá Česká lékařská komora, svým židovským kolegům adresovali už loni v dubnu čeští právníci, připomínají Lidové noviny.


Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun. Údaje z počátku ledna na základě metodiky Mezinárodního měnového fondu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112.000 korun, píše Mladá fronta Dnes. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky. "Česká republika bohužel patří k těm zemím, kde dluh roste. Podle dat OECD budeme v příštím roce už skoro na dvojnásobném dluhu, než jsme byli v roce 2002. To je velmi nezdravý trend. To by znamenalo při nezměněné politice, že za osm až 10 let budeme zhruba tam, kde je dnes Řecko," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Zatímco v roce 2002 činil podle něj dluh jen 33 procent HDP, v roce 2011 má podle projekce OECD činit již téměř 60 procent, uvádí Mladá fronta Dnes.


Na pulty tuzemských obchodů podle Hospodářských novin přicházejí první televizní přístroje s 3D obrazem. Již během tohoto týdne je začne rozvážet firma Samsung, ještě do léta začnou své 3D modely prodávat i LG, Sony nebo Panasonic, píše list. Základní modely trojrozměrných televizí s úhlopříčkou kolem 120 centimetrů by podle deníku měly začínat na 50.000 Kč. Na utrácení za 3D televizory je však zřejmě ještě příliš brzy. "Vzhledem k absenci 3D televizního vysílání se budeme zatím muset spolehnout jenom na filmy na discích. A k těm je třeba speciální přehrávač. Ten spolu s 3D brýlemi může cenu zvýšit až o 20.000 korun,"řekl Hospodářským novinám odborník na domácí elektroniku. Chybějící obsah je totiž doposud největší bolestí začínající 3D televizní éry. Televize v Česku se k novince zatím staví zdrženlivě a k mání je dnes u nás dokonce pouze jeden 3D film - Monstra versus Vetřelci, jenž by měl být přibalován k novým televizím Samsung, píší Hospodářské noviny.


K radikálnímu snížení poplatků za spor o nadnárodní internetové domény typu .com, .net či .org. přistoupil podle Lidových novin pražský rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře. Od pondělí si český arbitrážní soud, který je jednou ze čtyř institucí na světě, které mohou tyto spory rozhodovat, účtuje o více než polovinu nižší poplatky v případě, že žalovaná strana vůbec na soud nepošle svou odpověď, píše deník. Spory se týkají domén, které si registrují spekulanti a o něž usilují držitelé ochranných známek. Ve většině případů spekulanti totiž arbitráž o doménu vzdají. Vydělávají na tom, že majitelé ochranných známek od nich domény raději odkoupí za nižší cenu, než na kolik by je vyšlo se o ni soudit. "U více než 80 procent žalob, což je na celém světě několik tisíc ročně, není vůbec podaná tzv. žalobní odpověď. Držitelé domén vědí, že je mají neoprávněně a prostě s nimi spekulují,"řekl Lidovým novinám rozhodce českého arbitrážního soudu Zbyněk Loebl. A právě díky snížení poplatků by měli spekulanti vydělat méně. Například spor o jednu až pět domén vyjde totiž u českých arbitrů od pondělí na 500 eur. Nebude tak důvod za domény spekulantům platit více, když je dokážou majitelé ochranných známek levněji vysoudit," píší Lidové noviny.


První letošní bouřka, která byla v noci z neděle na pondělí, zejména v Čechách přinesla nejen výrazné ochlazení, ale i velkou bleskovou žeň. "Spočítali jsme, že udeřilo 3798 blesků. Bouřit začalo už ve 20 hodin na Ústecku a postupně bouřka přecházela od západu k východu. Přinesla i výrazné ochlazení. Před ní byly 4 stupně tepla, po bouřce minus 2 stupně,"řekla deníku Právo Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Dodala, že 95 procent bouřek je v létě a jen pět procent jich připadá na zimu.