Přehled tisku

Václav Klaus
0:00
/
0:00

Komentář Hospodářských novin kritizuje naprostou absenci diskuse o zahraničně politických otázkách. Autor postrádá jakýkoliv projev zájmu o důležitá témata jako například redukce taktických jaderných zbraní, způsob pomoci Řecku či vznik Evropského měnového fondu.

Václav Klaus
Komentář Hospodářských novin kritizuje naprostou absenci diskuse o zahraničně politických otázkách. Autor postrádá jakýkoliv projev zájmu o důležitá témata jako například redukce taktických jaderných zbraní, způsob pomoci Řecku či vznik Evropského měnového fondu. V závěru úvahy čteme: „Buďme si jistí jedním: Když o těchto zásadních věcech nebudou diskutovat politické a ekonomické elity, ovládne prostor prezident se svým "silným názorem". Ten už se koneckonců nechal slyšet, že chystá důležitý projev na evropské téma. A těžko mu to vyčítat, když se ostatní projevují jako ignoranti bez vize, nápadů a zájmu o Evropu i svět. Jaká je vize velkých politických stran? Vůbec žádná."


Jiří Paroubek a jihomoravský hejtman Michal Hašek  (vpravo),  foto: ČTK
Pokud by ČSSD vyhrála sněmovní volby a sestavovala kabinet, jeho jádro by podle dnešního Práva tvořilo spolu s předsedou strany Jiřím Paroubkem šest lidí - místopředsedové ČSSD Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Milan Urban, jihomoravský hejtman Michal Hašek a nynější ministr vnitra Martin Pecina. V kabinetu by se mohl objevit i neúspěšný prezidentský kandidát, ekonom Jan Švejnar, a to jako ministr školství, píše Právo s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Švejnar podle deníku uvedl, že kdyby nabídku dostal, prý by o ní uvažoval. Jména šesti politiků, kteří by s ním tvořili jádro vlády, má Paroubek podle Práva zveřejnit na sobotní programové konferenci v Teplicích. Paroubek by byl jako předseda strany premiérem, Sobotka, Škromach, Zaorálek, Urban a Hašek mají být vicepremiéry, z toho Sobotka prvním.


Americká obchodní komora v ČR, která zastřešuje téměř 500 firem včetně gigantů jako Microsoft, Philip Morris či IBM, dává podle Hospodářských novin dohromady speciální tým, který v rámci boje proti korupci připraví ještě před květnovými sněmovními volbami radikální novelu zákona o veřejných zakázkách. Cílem má být zprůhlednění systému přidělování milionových zakázek. Podle deníku došla byznysmenům z USA trpělivost s tím, že prakticky nemají šanci dosáhnout na státní zakázky, které naopak za nejasných podmínek dostávají firmy s neznámými vlastníky. "Budeme chtít od politiků slib, že tu novelu prosadí během prvních tří měsíců existence nové vlády. Tím ukážou, jak boj s úplatky myslí vážně,"řekl deníku ředitel komory Weston Stacey.


Úřady práce přestanou cizincům ze zemí mimo EU až na výjimky vydávat pracovní povolení. Píší to Lidové noviny. Život se podle deníku výrazně ztíží i cizincům, kteří v Česku již pracují - když se přiblíží vypršení jejich pracovního povolení, úřady práce budou nutit zaměstnavatele, aby deklarovali pracovní místo jako volné. Mohou tak posoudit, zda na něj mají domácího uchazeče, nebo ne, píše deník. Přísnější postup úřadům práce podle Lidových novin naordinovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. "Jde o doporučení s ohledem na stávající situaci na trhu práce,"řekla listu mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Podle ní by se opatření mělo týkat hlavně nekvalifikovaných zaměstnanců ze třetích zemí, tedy například Ukrajiny, Moldavska, Vietnamu či Mongolska.


České dráhy podle středeční Mladé fronty Dnes prodají část pražského Masarykova nádraží a výtěžek použijí na opravu jeho historické a státem chráněné výpravní budovy. Deník píše, že ČD za odhadní cenu stanovenou soudem na zhruba půl miliardy korun prodají část pozemků o rozloze 1,5 hektaru firmě Masaryk Station Development. Podle náměstka generálního ředitele ČD Milana Matzenauera zbývá už jen schválení dozorčí radou. Podle něj by se s opravami mělo začít ještě letos. Dráhy budou nádraží opravovat za běžného provozu. Deník připomíná, že o opravě a přeměně celého nádraží se mluví od roku 1998.


Zdeňka Křenová,  foto : www.npsumava.cz
Ředitel šumavského národního parku František Krejčí nečekaně odvolal z postu náměstkyně ředitele pro vědeckou práci Zdeňku Křenovou. Píše to Klatovský deník. Podle něj je to další krok ke zlepšení vztahu mezi parkem a šumavskými obcemi, neboť radikální ekoložka byla starostům trnem v oku. "Odvolání doktorky Křenové bude mít velký přínos pro zlepšení komunikace mezi Správou národního parku a obcemi," uvedl bývalý předseda svazu šumavských obcí František Nykles. Křenovou označil za ortodoxní ochránkyni, která byla spolu se svým bavorským protějškem hlavním protivníkem obcí ve snaze o zpřístupnění centrální zóny parku a v prosazení přechodu v oblasti Roklanu. Nesmlouvavé stanovisko zaujímala i v případu kůrovce či splouvání Vltavy.