Přehled tisku

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje kauzu pandurů a to, jak předseda ČSSD Jiří Paroubek mění svá prohlášení. Deník nedávno zveřejnil tajné nahrávky rozhovorů s manažery rakouské zbrojovky Steyr, ze kterých vyplynulo, že při nákupu pandurů v r. 2006 šly vysoké částky na úplatky pro české politické strany.

Mladá fronta Dnes komentuje kauzu pandurů a to, jak předseda ČSSD Jiří Paroubek mění svá prohlášení. Deník nedávno zveřejnil tajné nahrávky rozhovorů s manažery rakouské zbrojovky Steyr, ze kterých vyplynulo, že při nákupu pandurů v r. 2006 šly vysoké částky na úplatky pro české politické strany. Popis jednoho ze zástupců sociální demokracie, který měl také s lobbisty za firmu Steyr jednat, připomíná Jiřího Paroubka. Ten ale okamžitě popřel, že by měl s touto kauzou cokoliv společného. K popisu se poté přihlásil sociální demokrat Miloslav Kožnar, ten ale nyní v deníku tvrdí, že na něj sociální demokracie přitlačila, aby vzal celý případ na sebe. Deník porovnává prohlášení Jiřího Paroubka, který nyní připouští, že se "spletl", když tvrdil, že s nikým nejednal. Jaká by to byla pohoda, kdyby si předseda ČSSD vzpomněl a promluvil ve všem jasně, uzavírá Mladá fronta Dnes svůj komentář.


Petr Bendl
S chválou místopředsedy občanských demokratů Petrem Bendlem to Lidové noviny nepřehánějí, píše se v jejich komentáři. Teď mu ale deník chce zatleskat. Bendl v neděli v televizi oznámil, že jeho strana nepodpoří novelu zákona o DPH, kvůli níž se dopravní odbory ve čtvrtek chystají stávkovat. Bendl se sice celý spor snaží bagatelizovat. ODS je prý ochotná v řádném termínu sněmovny novelu odhlasovat. Ve skutečnosti teď dělá špinavou práci za premiéra Jana Fischera a jeho vládu. Ta ustoupila požadavkům odborářů, když narychlo novelu o DPH minulý čtvrtek schválila. Vláda má ale vládnout, a ne svou oblibou pouze legitimizovat bezohlednost zájmových skupin, píše deník. Teď se ale Jan Fischer, kterého si ODS vybrala jako muže na černou práci, zřejmě nechce ušpinit. Asi to tak ODS nechtěla, ale nyní ji musí za něj udělat sama.


Dividendy elektrárenské společnosti ČEZ jsou věčným pokušením našich politiků, napsaly Hospodářské noviny. Vždy, když ČEZ oznámí rekordní zisky, rozvibruje politickou scénu debata, za co všechno by se tyto miliardy daly utratit. I přes finanční mizérii by si ale vláda měla na mimořádné dividendy nechat zajít chuť, soudí komentátor. Nejde přitom jen o třinácté důchody, které na dálničních billboardech slibuje Jiří Paroubek. Že toto opatření důchodcům nijak nepřilepší, si jistě uvědomuje i řada levicových voličů. Jsou ale i jiné, racionálnější nápady. Nedávno ve vládě proběhla debata o tom, zda z peněz ČEZ nezalepit padesátimiliardovou díru ve fondu na stavbu dálnic. Hustá a kvalitní síť dálnic potěší každého ekonoma. Jenže u nás se dálnice stavějí třikrát dráž než v jiných evropských zemích. Vláda by tak měla v prvé řadě najít způsob, jak stlačit náklady na únosnou míru. Asi nejrozumnější jsou návrhy, aby se miliardy z ČEZ zmrazily pro důchodovou reformu. Chce to jen maličkost - aby se ODS a ČSSD na nějaké podobě reformy penzí konečně shodly, uzavírají Hospodářské noviny.


Jiří Pernes
Deník Právo komentuje situaci, která nastala po volbě nového ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese. Vzápětí po jeho volbě vyšlo najevo, že před rokem 1989 studoval na VUML a po listopadu se angažoval v historické komisi ČSSD. Pernes dosud nebyl do své funkce potvrzen a předchozí ředitel ústavu Pavel Žáček v tom podle komentátora snad vidí jistou naději pro sebe. Má-li ale vůbec ústav dále existovat, musí mít politici záruku, že nebude pokračovat ve svých kádrováckých praktikách. Pernes takovou záruku dává. Kontrast mezi chaotickým, křečovitým a zjevně ublíženým Žáčkem a Pernesem, který při jejich nedělním vzájemném duelu v Otázkách Václava Moravce dokázal držet fazónu, byl propastný i pro laické oko, píše Právo.


Foto: Evropská komise
Do české vědy začíná proudit 60 miliard z Evropské unie, upozornily Hospodářské noviny. Začne tak největší přerozdělování peněz pro vědu v české historii. Ministerstvo školství rozhodne, která nová vědecká centra získají podporu z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace. O podporu se nyní uchází 74 projektů, mezi nimi například společný plán Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR na obří biotechnologické a biomedicínské centrum. Seznam žadatelů, které vybere ministerstvo, bude poté ještě schvalovat mezinárodní vědecká komise. Podporu ve výši 4,5 miliardy korun už dříve získalo sedm center. Jde například o pracoviště VUT v Brně, kde vzniká unikátní laboratoř pro pádové zkoušky letadel, píše deník.


Lidové noviny upozornily, že mnohé zdravotní sestry, kterým byly přislíbeny vyšší platy, peníze nedostaly. Podle ministerstva zdravotnictví měly sestřičky dostat v polovině loňského roku přidáno v průměru 2500 korun měsíčně. Nedaří se ale zajistit, aby jim nemocnice peníze od pojišťoven opravdu daly. Ministryně Dana Jurásková v prosinci slíbila, že si na nemocnice posvítí. Deník ale zjistil, že tyto kontroly nemají žádný valný výsledek. I ministerstvo uznává, že kontrola ze strany zdravotních pojišťoven vůbec nedokazuje, že je vše skutečně v pořádku. Zdravotní pojišťovny přitom mají i letos posílat nemocnicím na každou sestru celkem 2500 tisíce korun navíc. Navýšení platů má řešit nedostatek zdravotních sester. Podle některých odhadů ale nedostala slíbené peníze až třetina sester v nemocnicích, informují Lidové noviny.


Po pětatřiceti letech v Česku znovu zabíjí nemoc, která se už považovala za vymýcenou, informuje Mladá fronta Dnes. Jde o černý kašel. Dětští lékaři si mysleli, že po zavedení povinného očkování již nehrozí, nemoc je ale bohužel zpátky a v poslední době na ni zemřeli už tři kojenci. Všichni se přitom nakazili od dospělých příbuzných. Za celý loňský rok bylo hlášeno 890 případů, což je nejvíc od r. 1966. Ve věkové kategorii od 10 do 14 let narost počet onemocnění šestinásobně. Přitom až 90 procent dětí, které onemocněly, bylo proti černému očkováno. Podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu je možné, že po otevření hranic po r. 1989 se k nám mohly dostat odlišné kmeny černého kašle. Navíc vakcína, která se aplikuje nedlouho po narození, působí jen několik let. Takže ve 14 letech už nemusí dítě ochránit. Lékaři proto plánují změnu očkovacího kalendáře, která by platila už od příštího roku. Lékaři zvažují, že černý kašel by byl nově i součástí přeočkování proti tetanu u dospělých. Zatímco černý kašel je nemoc, která se po letech vrátila, tuberkulózu se podařilo téměř vymýtit. V Česku je nejméně případů v Evropě, Nemocní jsou především cizinci, kteří si nemoc už přivezli, píše Mladá fronta Dnes.


S úklidem nepořádku, který zůstal v pražských ulicích po zimě, pomohou i vězni z pankrácké věznice, uvedl deník Právo. Rozhodla o tom nuselská radnice. Chce tak navázat na úspěšnou akci z minulého týdne, kdy se vězni do úklidu zapojili poprvé. Místostarosta Václav Krištof uvedl, že se radnice chystá s věznicí podepsat smlouvu o dlouhodobé spolupráci.S úklidem městu ovšem pomáhají i brigádnici, ale na rozdíl od vězňů dostanou sto korun za hodinu.