Přehled tisku

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Deníky se vracejí k jmenování nového arcibiskupa, komentují problémy solární energetiky a také korupční aféru ODS v Brně. Mladá fronta Dnes zvolila na titulní stranu článek odhalující podezřelé souvislosti nákupu vojenské techniky.

Armádní zakázce na obrněné transportéry Pandur za více než 14 miliard korun předcházela podle listu smlouva o lobbingu u českých politiků, například u tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse z ČSSD. Schůzky s politiky měl dodavateli Pandurů, rakouské firmě Steyr, sjednat český podnikatel za provizi přesahující miliardu korun. List upozorňuje, že smlouva korupci nedokazuje, naznačuje však velkou snahu ovlivnit rozhodování politiků. Přísně tajná smlouva mezi Steyrem a podnikatelem Janem Vlčkem, kterou má deník k dispozici, byla podepsána v prosinci roku 2002. O rok později vláda sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly oznámila, že česká armáda potřebuje nové obrněné transportéry. Tendr, vyhlášený v roce 2005, vyhrál Steyr. Ve smlouvě se mimo jiné píše, že Vlček do února 2003 kromě schůzky s Grossem zařídí také setkání zástupců Steyru s ministrem průmyslu Jiřím Rusnokem z ČSSD, velitelem generálního štábu Pavlem Štefkou nebo náměstkem ministra obrany Jaroslavem Škopkem. Vlček existenci smlouvy potvrdil, firma Steyr se k dotazům deníku nevyjádřila.


Katedrála sv. Víta
Právo píše, že jen bloud by si slova nového arcibiskupa Dominika Duky vykládal tak, že spory o pražskou katedrálu sv. Víta končí. Církev se podle deníku se ztrátou majetků smířit nemůže. A připomíná, že minulá vláda navrhla odškodnění církvi, kterým by se česká společnost zadlužila na 60 let. Většinový názor však říká: "nedat černoprdelníkům ani floka." V důsledku nevyřešené situace však dodnes řada církevních staveb chátrá. Autor přemýšlí: "Dokud připouštíme jenom dvě varianty, všechno nebo nic, jsme my, občané, v hanebné situaci. Jako bychom schvalovali někdejší křivdy, jako bychom souhlasili s tím, že z barokních kostelíků uděláme štěrk na silnice." Podle autora je třeba záležitost vyřešit kompromisem. bez odpuštění a smíření "nenastane ta vánoční nálada, po které nový arcibiskup touží. ... každý člověk si přece v sobě nese kus kolektivní paměti svých předků, a k té patří i víra, třeba už pozapomenutá."


Foto: Evropská komise
„Podnikání v solární energetice v Česku začalo připomínat bláznivý mejdan. Proto bychom moc chtěli pochválit ČEZ za snahu ho zastavit. Jenže nemůžeme. Největší fotovoltaický projekt v Čechách, elektrárna Ševětice, je právě jeho dítě," píše se v komentáři Hospodářských novin. Podle autora jsou hlavní příčinou solárního úletu patologicky vysoké dotace solární energetiky. Autor navrhuje „omezit podporu solární energetiky na rozumnou míru - tak aby byl zajištěný technologický pokrok a zvýšení podílu alternativních zdrojů. Ovšem rétorika, která skrytě míří k vyškrtnutí alternativ, je nebezpečná. Ztráty z podpory solární energetiky se vypočítat dají. Netechnické ztráty - například z likvidace obcí kvůli těžbě uhlí - spočítat neumíme. Solární mejdan musí skončit. Uhelný by neměl začít."


Banky loni vybraly na poplatcích za služby 47 miliard korun, je to téměř o 300 milionů více než v roce 2008. Píšou to Lidové noviny, které vycházejí z průběžných údajů České národní banky a vyjádření expertů na bankovní poplatky. Definitivní výsledky budou známy na konci března. Poplatky tuzemských bank jsou nejvyšší ve střední Evropě, převyšují i světový průměr. Pokud banky odečtou náklady, čisté zisky z poplatků za loňský rok přesáhnou 36 miliard korun, uvedl expert na bankovní poplatky Patrik Nacher. Podle něj je to téměř astronomické číslo. "Za každou vteřinu lidé a firmy v Česku zaplatí 1145 korun. Za hodinu tak jde o více než čtyři miliony korun a za celý den bezmála sto milionů korun,"řekl Nacher.


Martina Sáblíková se svým trenérem Petrem Novákem,  foto: ČTK
Komentář Mladé fronty Dnes uvažuje nad zlatou medailí rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. V souvislosti s jejími úspěchy bývá zmiňováno, že pro svůj sport nemá v Česku dostatečné podmínky. Podle autora úvahy ale každý, kdo se chce hýbat, má u nás příležitostí dost a dost. "Patříme v tomto ohledu k nejlépe zaopatřeným na světě vůbec." Autor soudí, že právě proto, že Sáblíková neměla ideální podmínky, poráží dnes ostatní. "Když víme, že sportovní duch mohutní tím, jak se učí překonávat nesnáze, dá rozum, že na závodech nakonec vyhraje ten, kdo jich musel překonat nejvíc." Nákladné budování sportovišť podle autora výchovu kvalitních nástupců úspěšné sportovkyně nezajistí. "Nekryje se náhodou dobudování reprezentativní Štvanice s koncem královské éry českého tenisu? Pro Zátopkovy nástupce se postavilo mnoho oválů, ale už nikdy žádný Čech nic pořádného nevyběhal. Od té doby, co máme v Praze luxusní halu hodnou mistrů světa v ledním hokeji, chybějí nám do ní zlatí hoši. Proto žádné betonářské ovace, jinak bude rychlý konec i s bruslením," uzavírá Mladá fronta Dnes.


V případu sporu státu s firmou Diag Human, ve kterém jde o 14 miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou a který trvá už 15 let, mohlo být na počátku letošního ledna rozhodnuto. K jednání se však nedostavil švýcarský arbitr, kterého nominovala společnost Diag Human. Informují o tom Lidové noviny. Čeští úředníci se podle listu obávají, že se tak firma snaží oddálit rozsudek, protože se obává, že pro ni nebude příznivý. Zástupci Diag Human to odmítají. "Byli jsme domluveni, pan Della Ca opravdu nepřijel. Arbitráž už v tu dobu mohla být skončena,"řekl předseda tříčlenného rozhodčího senátu Petr Kužel. K možnému zdržování ani k termínu, kdy by verdikt mohl padnout, se nechtěl vyjádřit.