Přehled tisku

0:00
/
0:00

Luxusnější cigarety se kvůli vyšší spotřební dani, která v Česku nabyla účinnosti 1. února, nezdraží. Podle deníku Právo se totiž největší hráč na trhu, Philip Morris, rozhodl nezvýšit cenu cigaret Marlboro, a rozpoutal tak cenovou válku.

Luxusnější cigarety se kvůli vyšší spotřební dani, která v Česku nabyla účinnosti 1. února, nezdraží. Podle deníku Právo se totiž největší hráč na trhu, Philip Morris, rozhodl nezvýšit cenu cigaret Marlboro, a rozpoutal tak cenovou válku. "Podle nových ceníků, které nám Philip Morris zaslal, budou marlbora nadále za 82 korun a ty dlouhé za 84 korun," potvrdili listu prodejci. Tato strategie přiměla i další tabákové firmy, aby upustily od zvýšení cen svých vlajkových značek. Například cigarety Davidoff měly kvůli vyšší dani podražit z 84 korun na 87 korun, ale zatím se tak nestane. "Nezbývá nám než následovat cenovou politiku Philip Morris,"řekl Právu Kamil Provazník, jednatel společnosti Imperial Tobacco, která davidoffky vyrábí. V rámci takzvaného Janotova balíčku vzrostla v ČR daň z přidané hodnoty na tabákové výrobky od letošního 1. ledna z 19 na 20 procent. Spotřební daň se od 1. února zvýšila z 1920 na 2010 korun na tisíc cigaret (v přepočtu 77 eur). Z nových ceníků podle listu vyplývá, že s výjimkou těch nejdražších cigaret se v Česku zvýší ceny cigaretové produkce o dvě až čtyři koruny. Reálně to kuřáci pocítí už v průběhu března, až se doprodají zásoby cigaret se starými kolky. Ministerstvo financí (MF) přitom chystá další novelu zákona o spotřební dani. Podle unijní směrnice se totiž musí minimální daň na cigarety zvýšit v celé EU nejpozději v roce 2014 z 64 na 90 eur na tisíc kusů cigaret. Cigarety v Česku tak proti nynějším cenám zdraží do čtyř let o dalších 12 korun. Tabákové firmy ale mnohem více znepokojuje záměr MF změnit limit pro předzásobení trhu s cigaretami ze tří na devět měsíců, napsalo Právo.


Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle Lidových novin (LN) už zhruba rok bojuje s tím, že lékaři mohou být motivováni k předepisování testovaných léků pod záminkou, že ověřují jejich vedlejší účinky. Místo výzkumu přitom může jít jen o maskování korupce, což ukázal skandál, který nyní hýbe Rakouskem. Pacient přitom obvykle vůbec neví, že je veden jako pokusný králík. Farmaceutická firma platí zdravotníky oficiálně za to, že ověřují případné vedlejší účinky léků poté, co byly čerstvě schváleny a uvedeny na trh. Ve skutečnosti lékař od firmy inkasuje za to, že předepisuje její lék, žádný výzkum však neprobíhá. Lékař jen firmě vyplní předepsaný formulář, ve kterém uvede, jak pacient na lék reagoval, zda ho dobře snášel či jak mu pomohl v léčbě, uvádí LN. SÚKL uvádí, že s touto praxí bojuje už zhruba rok, neboť tak dlouho v Česku musí firmy hlásit všechny studie léků, které probíhají po registraci. Při kontrole pak stát může zjistit, jestli skutečně jde o výzkum, nebo jen o maskování korupce. "V rámci pravidelného monitoringu zjišťujeme, zda studie nesloužila jen jako krytí pro reklamu," uvedla mluvčí lékového ústavu Veronika Petláková. Dodala, že poslední pravomocně udělená pokuta byla 550.000 korun. Firmy musí lékovému ústavu hlásit u každé poregistrační studie i takové podrobnosti, jako je výše odměny lékařům. Před veřejností jsou však utajené. Firmě, která by studii vůbec nenahlásila, hrozí až milionová pokuta. Loni firmy přiznaly 117 studií. Lékový ústav nemůže nijak ovlivňovat, zda farmaceutický koncern nabídne lékařům za účast na studii 1000 nebo 100.000 korun. Údajně ale spolupracuje s finančními úřady v případě podezření na daňový únik, píší LN.


Václav Fischer dal cestovní kanceláři Fischer souhlas, aby používala jeho příjmení. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD). Miliardář Karel Komárek, vlastník skupiny KKCG, a Fischer tak ukončili vzájemné spory, které zaměstnávaly právníky i soudy několik let. CK Fischer je členem finanční skupiny KKCG. "Od samého počátku jsem tvrdil, že když budu požádán, svolení udělím. Svolení s použitím jména ve firemním názvu není majetková hodnota, nikdy jsem - a to ani v rámci mé žaloby v této věci - za udělení svolení nic nepožadoval,"řekl listu Fischer. Fischer zažaloval cestovku v říjnu roku 2007. Bylo to v době, kdy byly spory s Komárkem nejvyhrocenější. Zdůvodňoval to jedním z paragrafů obchodního zákoníku, v němž stojí, že pokud je součástí názvu firmy jméno společníka, který už ve firmě nepůsobí, může ho firma užívat jen s jeho souhlasem. Cestovka dokonce řešila, zda se přejmenuje na CKF, uvedl deník. Předloni soud zakázal CK Fischer používání názvu. Komárek se obratem odvolal, ale než rozhodl odvolací soud, Fischer loni na jaře žalobu stáhl. Tehdy dal Fischer podle svých slov souhlas s používáním názvu. KKCG dohodu oficiálně ani nepotvrdila, ani nevyvrátila, podle zdrojů z firmy k ní ale skutečně došlo. Sám Fischer by však mohl mít na ukončení sporů zájem. KKCG totiž na něj dříve podala žaloby v hodnotě okolo jedné miliardy korun, například kvůli směnkám, kterými osobně Fischer za dluhy cestovky ručil, napsala MfD.


Společnost Film Servis Festival Karlovy Vary uzavřela s energetickou společností ČEZ smlouvu o prodloužení sponzorské spolupráce na období 2011 až 2014. Jedná se o částku 88 milionů korun, kterou ČEZ poskytne v příštích čtyřech letech. Prezidentu karlovarského festivalu Jiřímu Bartoškovi se tak podařilo zajistit významnou část rozpočtu filmové akce na čtyři roky dopředu. Informuje o tom deník E15. "Částka zní 22 milionů za rok," potvrdil deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Celkem tak na konto festivalu poputuje 88 milionů korun. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy půjde opět o největší partnerský kontrakt MFF Karlovy Vary. Výše ročního příspěvku ČEZ je podobná jako v předchozích obdobích. Firma sponzoruje mezinárodní filmový festival od roku 2001. V letech 2008 až 2010 mu poslala na konto celkem 60 milionů korun. ČEZ na oplátku získává pozici generálního partnera s ním spojenou výraznou přítomnost na festivalu, uvedl deník. Rozpočet festivalu se posledních několik let pohybuje mezi 120 až 130 miliony korun ročně. Například loni 25 procent rozpočtu hradilo ministerstvo kultury, deset procent pak Karlovarský kraj spolu s lázeňským městem. Zbylá částka přišla celkem od 20 sponzorů. Podobně by model financování a výše rozpočtu měly být podle Muchy nastaveny i letošní rok. O pokračování finanční podpory festivalu již rozhodly společnost RWE nebo mobilní operátor Vodafone, napsalo E15.


Ústřední kontrolní komise (ÚKK) ČSSD ukončila prošetřování podezřelého náboru zhruba stovky členů do bílinské stranické buňky. Doporučila znovu projednat přihlášky, které byly podány opakovaně, přihlášky zájemců, kteří se nedostavili na prosincovou schůzi a ty, o kterých se ještě nejednalo. Informuje o tom deník Právo. "Velká pochybení se nenašla, spíše jsme stanovili doporučení pro další postup,"řekl Právučlen Ústřední kontrolní komise Petr Husák. Předsedkyně bílinské ČSSD Martina Aubrechtová - Havlová považuje verdikt komise za úspěch. "Výsledek jednání ÚKK i její doporučení samozřejmě plně respektuji. Neprokázalo se například obvinění Jiřího Paroubka na mou adresu, že jsem prý jako agilní předsedkyně organizace po tři roky bránila některým lidem vstoupit do ČSSD," uvedla v Právu. Místní organizace sociální demokracie v Bílině řešila případ, kdy o vstup do strany požádalo v krátké době téměř sto lidí, na začátku loňského prosince. Organizace tehdy pozvala 57 přihlášených, 17 jich nepřišlo. Nakonec přijala tři lidi. Podobné pokusy, kde jde často o ovládnutí stranické organizace účelovým nabíráním členů, bývají označovány jako "velrybářství" a potýká se s nimi na severu Čech i ODS. Místní sdružení v Mostě a Děčíně kvůli hromadnému náboru členů vedení ODS zrušilo, uzavírá Právo.