Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny deníky se zabývají největším nebezpečím, které v těch dnech číhá v Česku na chodnících - pády sněhu a rampouchů ze střech.

Foto: ČTK
Všechny deníky se zabývají největším nebezpečím, které v těch dnech číhá v Česku na chodnících - pády sněhu a rampouchů ze střech. Podle Lidových novin největší nebezpečí představují uklizená a páskami neoznačená místa. Lidé jimi totiž chodí bez obav a riziko pádu sněhu ze střechy si často neuvědomí. Deníky v této souvislosti připomínají, co dělat, když led nebo sníh spadne na auto nebo přímo na člověka. V obou případech mají lidé právo na odškodnění. To zaplatí majitel domu ze své odpovědnostní pojistky. Majitelé jsou totiž za střechy odpovědní a mají povinnost zajistit, aby z nich nic na kolemjdoucí nebo na zaparkovaná auta nespadlo, píší české deníky.


Ministerstvo financí zvažuje podle Hospodářských novin možnost zvýšit daň z příjmu fyzických osob na 25 procent. V současnosti je jednotná sazba této daně 15 procent ze superhrubé mzdy, což je 23 procent z hrubé mzdy. Důvodem k tomuto kroku je rekordně hluboký deficit veřejných financí. Pokud by plán nakonec prošel, znamenalo by to konec konceptu superhrubé mzdy. Ministerstvo také navrhuje zrušit stropy na odvody sociálního pojištění pro lidi, kteří vydělávají více než 1 milion 700 tisíc korun ročně. "Je to koncepce reformy daňového systému v Česku. Připravujeme ji už od listopadu,"řekl listu náměstek ministra financí Peter Chrenko. Kolik přesně by se zvýšením daní z příjmů získalo není podle Hospodářských novin jasné, když bude záležet např. také na tom, jak by se hýbalo se slevami na daních. Celý plán má být hotový v březnu a bude na příští vládě, zda jej přijme. Zdanění příjmů ve výši 25 procent v současné době odmítají jak ODS i ČSSD. V rozhovoru pro Hospodářské noviny minulý týden předseda ODS Mirek Topolánek ale uvedl, že možnost posunutí stropu na sociální pojištění nevylučuje.


Deník Právo se zabývá pondělním rozhodnutím vlády, podle něhož všechna ministerstva musí přinejmenším do května zadržet výplatu jednoho procenta peněz určených na mzdy. Podle premiéra Jana Fischera jde hlavně o to, aby šéfové byli opatrní s vyplácením odměn a zvyšováním osobních příplatků. Kabinet se k rozhodnutí vrátí v květnu. Podle vývoje ekonomiky se pak rozhodne, jestli bude možné vázané jedno procento platů vyplatit nebo zda bude opatření platit i nadále, píše mimo jiné deník Právo.


Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) odhaduje, že tržby v celém odvětví poklesly za loňský rok o 11,1 procenta. To je méně než o rok dřív a dokonce je to lepší výsledek, než ukázaly některé perspektivnější obory, píše Mladá fronta Dnes. Textilní a oděvní továrny propustily za uplynulý rok v průměru 22,2 procenta svých zaměstnanců. Na rozdíl od jiných odvětví, která před krizí rostla každý rok někdy i dvouciferným tempem, se tržby textilek dlouhodobě snižují. "Po celé první pololetí neklesly tržby pod úroveň konce roku 2008,"řekl listu výkonný ředitel ATOK Jiří Kohoutek. Ve druhé polovině roku se ale tržby textilek propadly, může za to částečně také posilující koruna. "I my jsme závislí na trhu Evropské unie, a zejména na německém," dodal Jiří Kohoutek. S nejistotou hledí na letošní rok i ty firmy, které krizi neustály a skončily v konkurzu. V průběhu letoška se totiž pravděpodobně rozhodne o jejich dalším osudu. Při pesimistické variantě to může znamenat další úbytek pracovních míst, uvedla Mladá fronta Dnes. Textilní a oděvní výrobci ještě před rokem zaměstnávali kolem 50.000 lidí, nyní je to asi 38.000 pracovníků, píše deník.


Dominik Duka
Nejvážnější kandidát na pražského arcibiskupa Dominik Duka napsal knihu, ve které hodnotí vliv církve na českou společnost, píší Lidové noviny a pokračují: Útlá stodesetistránková publikace, kterou Duka vytvořil spolu s publicistou Milanem Badalem, má být podle předmluvy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera "pokusem o pohled místní církve" na uplynulé dvacetiletí. Hned na začátku Duka přiznává, že po roce 1989 "církev skutečně zklamala očekávání, která do ní lidé vkládali". Připomíná ovšem, že církev tehdy neměla "dost lidských, ani jiných zdrojů", a lidé prý navíc do ní tehdy vkládali naděje, které "byly mnohdy za hranici možného a uskutečnitelného". Duka s Badalem píší také o největších "hříších" moderní církve. Mezi ně v tzv. Černé kapitole počítají uzavřenost církve před veřejností, u nás ojedinělé sexuální zneužívání ze strany kněží, nedůstojné spory uvnitř vedení Katolické teologické fakulty v Praze a spolupráci některých kněží s StB. Tady Duka připouští, že s StB spolupracovalo sedm procent kněží. Šlo ale podle něj vždy jen o selhání jednotlivců, podtrhují z knihy Lidové noviny.


Bohuslav Sobotka
Sociální demokracie počítá s některými personálními změnami na kandidátkách pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Podle Mladé fronty Dnes by tak například měl dosavadní lídr kandidátky na jižní Moravě Bohuslav Sobotka být volební jedničkou v Praze. ČSSD tvrdí, že v tuto chvíli o změnách kandidátek neuvažuje, deníku však změny potvrdilo několik členů strany obeznámených s těmito plány. Bohuslava Sobotku by tak měl podle těchto plánu v čele jihomoravské kandidátky nahradit jihomoravský hejtman Michal Hašek. Sám Bohuslav Sobotka však kandidaturu v Praze odmítl. "Jsem z jižní Moravy, její zájmy hájím a nevidím důvod kandidovat někde jinde," uvedl Bohuslav Sobotka. Dalším politikem, jehož jméno se v souvislosti s případnou změnou kandidátek objevuje, je současný ministr vnitra Martin Pecina. Ten na kandidátce ČSSD v tuto chvíli není, mohl by se však s pomocí ústředního výkonného výboru včlenit na plzeňskou soupisku, uvedl deník. Pravděpodobnější však je, že by Martin Pecina vystřídal na pátém místě pražské kandidátky Olgu Zubovou z Demokratické strany zelených, píše Mladá fronta Dnes.


Pavel Bém na vrcholu Everestu,  foto: archiv P. Béma
Pražsky primátor Pavel Bém po několika týdnech mlžení potvrdil, že dobyl nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4897 m). Dokončil tak sbírku výstupů na vrcholy všech sedmi světadílů, píše deník Právo.Na otázky, zda byl v Antarktidě, jak se spekulovalo, nechtěl odpovídat, podrobnosti neřekl ani v České televizi. "O své dovolené si chci povídat se svojí manželkou, se svými nejbližšími, a ne se sdělovacími prostředky. Je mi to hloupé a trapné, ale nebudu o své dovolené mluvit," dodal Bém. Pokud jde o financování, nedovede si podle svých slov představit, že by někdo jel na dovolenou za jiné peníze než vlastní. "Někdo si kupuje domy, někdo auta, někdo utrácí za pití, někdo za něco jiného. Já utrácím za svoje dovolené, za knížky a za muziku,"řekl podle deníku Právo pražský primátor Pavel Bém.