Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes přibližuje činnost Čechů, kteří dosud působili na Haiti jako misionáři a charitativní pracovníci. Haiti zasáhlo v úterý ničivé zemětřesení, počet obětí možná překročí sto tisíc.

Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes přibližuje činnost Čechů, kteří dosud působili na Haiti jako misionáři a charitativní pracovníci. Haiti zasáhlo v úterý ničivé zemětřesení, počet obětí možná překročí sto tisíc. Čechoameričan Karel Zelenka, který pracuje v hlavním městě Port-au-Prince jako zástupce americké charitativní organizace, přežil zemětřesení přímo v jeho epicentru. Pro americkou televizi Sky News podal zprávu o tisících mrtvých. Na Haiti působí i další dva Češi, katolický kněz Roman Musil a sociální pracovnice Eva Dostálová. Olomoucké charitě se spojení s Musilem podařilo navázat až ve středu večer, podle něj jsou oba v pořádku. Český geograf a publicista Vít Štěpánek, který před časem strávil na Haiti několik týdnů, jinde v Mladé frontě říká, že Haiti je nejhorší místo na Zemi, jaké kdy navštívil.


V Třinci podle šéfa sociálnědemokratické organizace v okrese Frýdek-Místek Jaroslava Marka v minulosti někdo nakupoval nové členy ČSSD za 1000 korun. Informuje o tom deník Právo. Podle Marka byli tito lidé přijati před loňskou březnovou schůzí místní organizace v Třinci, při níž se mělo hlasovat o jejím novém výboru a vedení. Právo píše, že začátkem loňského roku se třinecká místní organizace v jediném dni rozrostla o 77 členů, a její počet se tak zdvojnásobil. Podle Marka ale jeden z členů později přinesl částku 7 tisíc korun a dopis s podpisy sedmi lidí, kteří se rozhodli ze strany zase vystoupit a peníze chtěli vrátit. Deník připomíná, že podobný případ se stal sociálním demokratům loni i v Bílině na Teplicku, kde o vstup do strany požádalo v krátké době téměř 100 lidí.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
ODS chce podle Hospodářských novin jednu sazbu DPH, a to nejméně 17 procent. Zvýšení spodní sazby by citelně zdražilo jídlo a léky, naopak by zlevnila elektřina nebo oblečení, píše deník. Předseda ODS Mirek Topolánek potvrdil, že sjednocení sazeb DPH bude v případě volebního vítězství ODS osobně prosazovat. HN předpovídají, že ODS bude mít problém svou vizi jednotné DPH prosadit. Jednoznačně proti sjednocení daně je ČSSD i komunisté. "ODS se zvýšením DPH na potraviny a léky v žádném případě nepomůžeme,"řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.


Václav Klaus | Foto: Radio Prague International
Mladá fronta Dnes komentuje způsob, jakým vězňům své milosti udílí prezident Václav Klaus. Připomíná, že v několika případech hlava státu omilostnila lidi z okruhu mafiánského bosse Františka Mrázka, kteří se podíleli na organizované hospodářské kriminalitě. Důvodem proto byly zpravidla zdravotní důvody. Prezident se v případě milostí nemusí nikomu zpovídat, a proto je ani nijak konkrétněji nevysvětluje. Přitom sám na počátku svého prvního prezidentského mandátu řekl, že milost považuje za totálně výjimečný prostředek, který se vymyká standardům demokracie. Máme-li brát prezidentské milosti jako něco nezpochybnitelného, píše se komentáři Mladé fronty Dnes, bylo by rozumné s nimi zacházet opravdu výjimečně. A prezident by měl tyto případy také veřejně okomentovat. Jinak se nezabrání dohadům a spekulacím, uvádí deník.


Podle Práva chtějí občanští demokraté odstranit obtěžování občanů při silničních kontrolách. Chtějí totiž zrušit nulovou toleranci k alkoholu za volantem. Vadí jim i postup dopravní policie, která od 1. ledna podrobuje dechové zkoušce řidiče každého vozidla, které zastaví. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka povinné dýchání při každé silniční kontrole nepřispěje k větší bezpečnosti silničního provozu,, zato je zbytečným obtěžování slušných lidí. Podle něj je třeba udělat to, co už udělala řada států, totiž připustit určitou míru alkoholu za volantem. Zrušení nulové tolerance by ale podle Topolánka neznamenalo, že se alkohol nebude za volantem tvrdě postihovat. Zrušit nulovou toleranci požadoval už dříve Autoklub ČR. S jakoukoli tolerancí však ostře nesouhlasí dopravní policie. Podle statistiky si alkohol jen za loňský rok vyžádal na českých silnicích 123 obětí, téměř čtyřikrát víc než v r. 2008, píše Právo.


Maturity jsou v ohrožení, píše Mladá fronta Dnes. Podle ministerstva školství by se už v červnu měla rozběhnout příprava na podzimní generálku státních maturit. Stále více učitelů ale bojkotuje školení, kde se mají na maturity připravit. Učitelům nevadí jen to, školení jsou zdlouhavá, špatně zorganizovaná a někdy i dost banální. Ještě více kritizují způsob, kterým mají své studenty hodnotit, a pak také samotnou úroveň zkoušek. Zatím nejhlasitěji protestovali pedagogové z ostravského gymnázia v Matiční ulici. Jejich petici, která vyzývá k bojkotu školení, už podpořilo na sedmdesát středních škol. S nespokojenými učiteli v Ostravě jednal náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger, ministerstvo však podle deníku dopředu nezveřejnilo, co vlastně chce učitelům nabídnout.


Komentář Lidových novin reaguje na situaci, kdy na vysokých školách stále ještě dochází k sexuálnímu obtěžování studentů. Vysoká škola, která tvrdí, že se v jejích zdech neodehrává sexuální násilí, klame sama sebe, píše deník. Je to podobné, jako když ředitelé základních škol říkají, že se u nich nevyskytuje šikana. Proti ní se brojí už dlouho, zato příručka proti obtěžování, kterou vydalo ministerstvo školství, se objevila až teď. Možná někomu přijde zbytečné stanovit pravidla chování mezi dospělými lidmi, soudí komentátor. Jenže vztah učitele a žáka není symetrický. Je bohužel dost příkladů, že si škola nevěděla rady s pedagogy, kteří svého postavení zneužívali až okatě. Snad příručka pomůže školám, aby vůči nim mohly být drsnější.


Hospodářské noviny informují o tom, že podle rozhodnutí soudu se na zločiny spáchané během kolektivizace nevztahuje amnestie. Vynesení rozsudku nad jedním z největších komunistických zločinů tak již nic nestojí v cestě, upozorňuje deník. Padly tak totiž obě překážky, které dosud bránily tomu, aby soudci mohli vynést rozsudek nad bývalými funkcionáři, kteří se v 50. letech účastnili vyhánění selských rodin. Tou druhou je vedle neplatnosti amnestie i to, že podobné případy jsou nepromlčitelné. Rudolf Pavlíček a Ladislav Nakládal se loni stali prvními komunistickými funkcionáři, kteří byli obžalováni kvůli podílu na kolektivizaci. Nižší soudy se odmítly kvůli promlčení a amnestii kauzou vůbec zabývat, vyšší soudy však měly jiný názor a případ znovu soudcům vrátily.