Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se věnují událostem, které podle očekávání přinese rok 2010. Zmiňují především nový trestní zákoník, který začne platit 1. ledna.

České deníky se věnují událostem, které podle očekávání přinese rok 2010. Zmiňují především nový trestní zákoník, který začne platit 1. ledna.

Přinese např. zpřísnění trestů za násilné trestné činy, pro pachatele méně závažných deliktů zavádí "domácí vězení" atd. Hospodářské noviny připomínají, že bude konečně jasné, že život je více, než peníze. "Nový trestní zákoník máme jako poslední postkomunistická země. Mohlo to být o tři roky dřív. Člověk, který zpoždění způsobil, se jmenuje Jiří Paroubek. Tehdy bylo před volbami a jemu se nelíbil jediný paragraf. Prý by amnestoval tuneláře. Právo minulosti mělo v Česku prodlouženou. Neměli bychom zapomínat, komu za to vděčíme," poznamenává komentář Hospodářských novin.


Deník Právo komentuje návrh poslance Libora Ježka z ODS, který by chtěl zakázat reklamu, tedy např. billboardy, okolo dálnic a rychlostních silnic. Podobná zařízení totiž mohou řidiče rozptylovat. Tento nápad si podle komentátora zaslouží plnou podporu, naráží ale na některá úskalí. Jedním z nich je neochota s celou věcí rázně skoncovat. Billboardy u silnic se už vícekrát řešily a nové se posouvaly dále od krajnice, ale ty stávající dostaly vždy výjimku. "Čímpak to tedy je, že se úmysl tak bohulibý nedaří dotáhnout do konce, proč o Ježkově úmyslu pochybuje i jeho stranický kolega, sám bývalý ministr dopravy Petr Bendl? Nebude to třeba tím, že politické strany potřebují billboardy pro kampaně, a mají tedy s jejich dodavateli nadstandardní vztahy? Každý rok jsou přece nějaké volby," glosuje komentátor.


Lidové noviny přibližují změny, které v roce 2010 nastanou na českých školách. Do prvních tříd budou moci nastoupit i pětileté děti, které jsou výjimečně nadané. Podle odhadů jsou v republice asi čtyři procenta takových dětí, ve skutečnosti může být procento vyšší, ne všechny talentované děti dokáží rodiče a školy objevit a dále je podporovat. Ve školách se od roku 2010 začne také vyučovat nový povinný předmět s názvem Etická výchova, žákům by měl pomoci jasně sestavit žebříček hodnot - mezi tématy se objeví třeba rodinný život, ochrana přírody, etické hodnoty nebo mezilidské vztahy. Učitele čekají i další novinky: ministerstvo školství připravuje metodický pokyn k výuce sexuální výchovy na základních školách a příručku pro učitele sexuální výchovy. Další příručka pak učitelům poradí, jak by mělo vypadal korektní a genderově vyvážené vyjadřování.


"Armáda přestává učit svou historii," píše Mladá fronta Dnes. Mohou za to škrty v armádním rozpočtu, kterým padly za oběť i přednášky vojenské historie na Univerzitě obrany v Brně. Škola musela snížit počty zaměstnanců o 89 lidí. Ministr obrany Martin Barták uvedl, že o tom, kteří pedagogové budou z Univerzity obrany propuštěni, nerozhoduje on, ale vedení školy. Vedení tedy "rozpustilo tým pedagogů, kteří budoucí důstojníky seznamovali s příčinami kritických okamžiků v historii československé a pak i české armády. Především v letech nacistické okupace, poválečných masových represálií nebo normalizačních čistek." Podle historika Libora Svobody za tento krok armáda dříve nebo později zaplatí. Třeba právě rostoucím obdivem vojáků k nacistickým symbolům. "On nynějška tedy budou podle historiků opouštět vojenské školy sice dobře technicky připravení odborníci, kterým však bude v podstatě jedno, proč je parlament posílá do boje proti teroristům. A nic na tom nemění ujištění rektora Rudolfa Urbana, že se postará, aby tomu tak nebylo," uvádí list.


"Nejpoctivěji hlasují komunisté," uvádějí Lidové noviny s tím, že v žebříčku hlasování propadli zelení - jejich poslanci zmeškali v průměru zhruba každé třetí hlasování. Žebříčku nehlasujících poslanců ale vévodí především zástupci ODS a ČSSD. Tématem se zabývá i Mladá fronta Dnes, která připomíná, že mezi senátory nejčastěji chyběl exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který ale současně zastával post ministra zahraničních věcí a podstoupil operaci. Nejlepší docházku mají mezi senátory ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz z ODS a jeho stranický kolega Evžen Tošenovský. Pomyslné prvenství mezi nejméně hlasujícími poslanci drží exministr financí a bývalý člen ODS Vlastimil Tlustý.


Deník Právo přináší rozhovor s někdejším ministrem spravedlnosti a současným děkanem plzeňské právnické fakulty Jiřím Pospíšilem. Pospíšil pro list mimo jiné uvedl, že čekal větší podporu a pochopení lidí, kteří se sdružovali kolem bývalého vedení. Za svůj největší úspěch v čele fakulty považuje rozhodnutí Akreditační komise, která fakticky zachovala akreditace a v Plzni je stále možné získat klasické právní vzdělání. Fakulta má jen pozastavené možnosti realizovat státní rigorózní zkoušku a výrazně omezené doktorské studium.