Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje středeční přijetí státního rozpočtu na rok 2010. Změny, které poslanci odhlasovali, jsou podle autora důkazem, že této zemi vládne předseda ČSSD Jiří Paroubek. Názor premiéra Jana Fischera a ministrů jeho vlády ho nezajímá. To je hlavní informace pro veřejnost po hlasování ve sněmovně, píše se v deníku.

Zleva: Jiří Paroubek a jeho spolustraníci Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach po jednání Poslanecké sněmovny,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje středeční přijetí státního rozpočtu na rok 2010. Změny, které poslanci odhlasovali, jsou podle autora důkazem, že této zemi vládne předseda ČSSD Jiří Paroubek. Názor premiéra Jana Fischera a ministrů jeho vlády ho nezajímá. To je hlavní informace pro veřejnost po hlasování ve sněmovně, píše se v deníku. Premiér si sice postěžoval, že levice rozbila vládní předlohu a v podstatě zrušila Janotův úsporný balíček, na druhé straně ale uprosil pravici, aby rozpočet tolerovala. Přitom tak špatný rozpočet tato země neměla snad ani za protektorátu, soudí komentátor. Poslanci vyslali signál, že nemají vůli řešit chronický a dlouhodobý problém zadlužování. Jiří Paroubek v deníku nedávno tvrdil, že Česko není na "argentinské či maďarské cestě". Dnes je jasné, že se hluboce a nebezpečně mýlí.

Už dlouho ODS nepředvedla takový debakl, komentují přijetí státního rozpočtu na příští rok Hospodářské noviny. Nepokusila se ani zabránit některým přesunům v rozpočtu, které nicméně mohou zvýšit skrytý deficit. Snad si myslela, že se rozjetá levice zalekne jejího vyhrožování, že pokud projdou návrhy ČSSD, bude hlasovat proti rozpočtu, píše deník. Když se pak ocitla v situaci, že by spolu s komunisty uvrhla zemi do rozpočtového provizoria, nezbylo jí než kapitulovat a nechat rozpočet projít. Zpatlané představení ODS ale rozhodně neznamená potlesk Jiřímu Paroubkovi. Pokud totiž ČSSD zlikvidovala beztak již skromné úsporné škrty Janotova balíčku, s nimiž před několika měsící souhlasila, pak se znovu předvedla jako nevypočitatelný partner do jakékoli koalice, soudí komentátor v Hospodářských novinách.


Lidové noviny komentují hromadné nabírání nových členů do velkých stran. Proměna místních stranických organizací v hlasovací mašiny se podle autora děje za souhlasného přihlížení nejvyšších představitelů ČSSD i za nesouhlasu ODS, v každém případě tím ale politici, kteří chtějí vést zemi, dávají najevo, že se skutečnou politikou nechtějí nic mít. Stačí jim, aby se dohodli s pány těchto politických otroků na tom, kdo bude na kandidátkách a jak dopadnou soutěže o veřejné zakázky. A že se do popředí stran dere spodina s divnými způsoby? Že například kongres ODS připomínal akci pořádanou časopisem Playboy? To vadí jen hrstce estétů. Situace přitom má řešení. Stačilo by zavést karantény pro nové členy, omezit hlasovací práva pro ty, kteří do stran vstoupili pár dní před sjezdem. Politické strany by to mohly obchodníkům s hlasy hodně zkomplikovat, jen kdyby chtěly, uzavírají Lidové noviny.

Podnikatel a člen ČSSD Václav Kočka přivedl podle informací Mladé fronty Dnes do jedná ze stranických organizací v Praze 7 narychlo deset nových členů, kteří tam pomohli vyměnit na postu předsedy Květu Krajíčkovou za Karla Klímu. Klíma tvrdí, že žádné umělé nábory jeho organizaci netrápí a vše je v ní v pořádku. Jeho stranický oponent Jakub Landovský si to však nemyslí. "Václav Kočka přivedl deset narychlo přihlášených. Velrybářský útok pokračuje,"řekl listu Landovský. Pokus o hromadný vstup do strany o víkendu řešila i organizace sociální demokracie v Bílině na Teplicku. O vstup do strany tam požádalo v krátké době téměř sto lidí. Údajně účelové nábory se objevily zejména v Ústeckém kraji, kde je Paroubek volebním lídrem. Podle některých spekulací v jejich pozadí údajně stojí předseda ústecké ČSSD a Paroubkův blízký spolupracovník Petr Benda. S takzvaným velrybářstvím ale nemá na severu Čech problémy jen ČSSD, podobné případy řeší i ODS.


Foto: Barbora Kmentová
Protikorupční detektivové začali prověřovat podezření, že půlmiliardovou zakázku Českého statistického úřadu na informační technologie pro příští sčítání lidu provázely úplatky. Informují o tom Hospodářské noviny. O tom, že tendr ovlivnila korupce, minulý týden promluvil Vladimír Kovář ze softwarové firmy, která se o zakázku ucházela, ale neuspěla. Premiér Jan Fischer poté vyzval vedení ČSÚ, aby se případem "vážně zabývalo". Kovář minulý týden listu řekl, že dostal nabídku koupit si za 20 milionů dva hlasy výběrové komise. Jeho firma Unicorn nakonec zakázku na sčítání lidu nezískala, přestože nabídla o 110 milionů nižší cenu než vítězná firma Hewlett-Packard. Kovář podivné nabídky na policii nenahlásil s tím, že nabídky byly anonymní. Už při přípravě tendru se objevil anonymní dokument, že podmínky jsou mimořádně tvrdé a jakoby ušité na míru nadnárodnímu koncernu Hewlett-Packard, píše deník. ČSÚ například chtěl, aby vítězná firma měla 20 vlastních zkušených expertů, kteří už podobné zakázky dělali. Jenže to vyřadilo ze hry české pobočky některých světových firem. Podle informací deníku kvůli tomu vzdala účast v tendru třeba společnost Sun Microsystems.


Každý malér musí někdo odskákat, uvádí se v komentáři deníku Právo. A jedná-li se o takovou ostudu, jakou si utržil projekt pražské opencard, platí to dvojnásob. Zastupitelné ODS na pražské radnici se proto usnesli, že prvními obětními beránky mají být náměstkyně primátora za nezávislé kandidáty Markéta Reedová a radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. Pokud převážně modré zastupitelstvo ty dva odvolá, zbaví se tak přívěsků z menších stran a zůstanou jen samí modří radní. Informatiku, která se projektem opencard zabývala, má přitom na starosti radní za ODS Rudolf Blažek. Stínat se tak začalo od těch, kteří odpovědnost na ztrátu tři čtvrtě miliardy nenesou. Dobře jim tak, neměli s modrými chodit na tenký led, uzavírá Právo.


Karlštejn
Za exekuci Karlštejna padl první trest, píší Lidové noviny. Obvodní soud pro Prahu 1, který za celé měsíce neučinil žádný krok k tomu, aby z Karlštejna, zámku v České Krumlově a dalších 138 památek zmizela nálepka Exekuce, začal konečně jednat. Stalo se tak po článku ve středečních Lidových novinách, který na kauzu upozornil. Jedna ze zaměstnankyň už dostala výpověď, druhá přijde o osobní ohodnocení. Místopředseda soudu Michal Výtisk byl informacemi o průtazích velmi zaskočen a chce si o případu zjistit všechny podrobnosti. Samotné exekuční řízení soud ve středu nepravomocně zastavil.


Ilustrační foto
Deník Právo upozorňuje na další případ, kdy myslivci lovili chráněné živočichy. Šéf mysliveckého spolku ve Stodu na Plzeňsku Ladislav Hodan se pokusil nezákonně odlovit chráněného jestřába, píše Právo. Nejenže byl odhalen, ale dostal trest stejně jako celé sdružení ve Stodu. O případ se navíc začala zajímat policie, která prověřuje, zda se nedopustil trestného činu pytláctví. S dalšími sankcemi se přidala Česká inspekce životního prostředí, která spolku udělila desetitisícovou pokutu. Hodan se brání, že se jestřába snažil chytit do pasti kvůli tomu, že dravec zabíjel kuřata bažantů, která myslivci chovají v místní bažantnici. "Za ty maléry, které z toho teď máme, to opravdu nestálo," cituje deník Ladislava Hodana.