Přehled tisku

Václav Klaus
0:00
/
0:00

Deníky komentují souhlas evropské sedmadvacítky s Klausovou výjimkou z Listiny základních práv a svobod.

Václav Klaus
Komentátor Mladé fronty Dnes dokazuje, že výsledek si může jako úspěch vyložit každý, ať má ke Klausovi, Lisabonské smlouvě či Evropské unii postoj jakkoliv rozdílný: Je to dobrá zpráva pro ty, kteří se obávají, že jim sudetští Němci vezmou střechu na hlavou. A je to zároveň dobrá zpráva pro sudetské Němce. Ti vždycky tvrdili, že Benešovy dekrety jsou neplatné, smlouvy nesmlouvy. Je to dobrá zpráva pro zastánce Lisabonské smlouvy. "Poslednímu bojovníku proti ní byla vyražena zbraň z ruky." A je to dobrá zpráva i pro Václava Klause. "Ustupují mu. Z toho dokázal vždycky vytěžit maximum."

Komentátor Hospodářských novin se rekapituluje, jaký postoj k Lisabonské smlouvě má česká levice a pravice a tvrdí: „Jedni i druzí by se měli ptát, kde je chyba v našem parlamentním systému. Jak to, že hlava státu může za pomoci výhrůžky, že neratifikuje Lisabon, změnit náš právní vztah k Listině, kterou odsouhlasily sněmovna i Senát?" Autor pokračuje: „Teď bychom mohli mít stejnou výjimku jako Britové a Poláci. Jenže oba státy si svůj "pardon" od Listiny vybojovaly předtím, než o Lisabonu hlasovaly jejich parlamenty. Je otázka, jak by v obou zemích ratifikace dopadla, kdyby jejich vlády své požadavky neprosadily. Stejně bychom se ale mohli ptát, jak by o Lisabonu hlasovali zákonodárci naší ČSSD, komunistů či zelených, kdyby už bylo jasné, že pro nás Listina nebude platit. Komentátor připomíná, že naše výjimka by se měla ratifikovat až v přístupové smlouvě s Chorvatskem. A pokračuje „Stejně jako záruky pro Iry. Ale nejsou to právě senátoři za ODS, kteří teď ve stížnosti na Lisabon, žádají Ústavní soud, aby rozhodl, že právě irské záruky jsou mezinárodní smlouvou, jež by měla být bez prodlení předložena našemu parlamentu k hlasování? Tyhle místní paradoxy asi těžko budou hrát roli při rozhodování evropských státníků. Těm jde o to, dostrkat za cenu nejmenších ztrát Václava Klause k ratifikaci - a pak na něj rychle zapomenout. My však těžko můžeme vypustit z hlavy prezidentův zápas s ústavou této země," končí článek v Hospodářských novinách.


Karel Gott přijímá vyznamenání od Václava Klause,  foto: ČTK
Deník Právo se vrací k udílení prezidentských vyznamenání 28. října. Autor připomíná, že většina oceněných reprezentuje mimořádné činy a statečnost, které jsou zapotřebí v okamžicích bytostného ohrožení. byli po zásluze oceněni. "Když se ale vedle nich objevil Karel Gott, bylo to správné. Drtivá většina národa, jemuž stát slouží, žije nehrdinně. Kdyby stát měl vyznamenávat výlučně válečníky, nebo lidi nasazující holý život, stal by se státem jen pro mimořádné události. To je nehostinné prostředí pro běžného člověka. Jestliže někdo jako Karel Gott dokázal po desetiletí přinášet radost lidem ve své zemi, a je-li pak ve své profesi na takové úrovni, pak by to stát měl uznat a odměnit. I s vědomím, že laureát prošel životem beze zbraně v ruce a nebojoval. Jako většina jeho národa."


Bývalý mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, kterého natočila televize Nova skrytou kamerou při přijímání úplatku, se musí podrobit vyšetření v psychiatrické léčebně. Informuje o tom deník Právo. O hospitalizaci muže, obviněného z korupce a dalších čtyř trestných činů, rozhodl středočeský krajský soud, vyšetření by mělo odhalit, zda Nagy svůj špatný duševní stav nesimuluje. Pokud se ukáže, že je zdráv, hrozí bývalému soudci až dvanáctileté vězení. Protikorupční policie Nagye v březnu po téměř ročním prověřování obvinila z přijetí úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, padělání a pozměňování veřejné listiny, podvodu a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Nagy s obviněním nesouhlasí, podle něj šlo o cílenou provokaci novinářů a policie. Právo uvedlo, že kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatel, kterým se zabývá policejní inspekce.