Přehled tisku

0:00
/
0:00

Podle komentáře Hospodářských novin je ekonomická krize po většinu Čechů zatím jen abstraktním příběhem. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří přišli o práci. Prožíváme dobu, kdy se propouští, na druhé straně ale klesají účty za jídlo, benzín a plyn. Snížení cen se přitom týká milionů lidí. To nejhorší ale ještě vůbec nemusíme mít za sebou, píše deník.

Podle komentáře Hospodářských novin je ekonomická krize po většinu Čechů zatím jen abstraktním příběhem. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří přišli o práci. Prožíváme dobu, kdy se propouští, na druhé straně ale klesají účty za jídlo, benzín a plyn. Snížení cen se přitom týká milionů lidí. To nejhorší ale ještě vůbec nemusíme mít za sebou, píše deník. Firmy zatím nepropouštěly masově, protože si dobře pamatují, jak obtížné je v době boomu získat kvalitní pracovníky. Ze dne na den ale může přijít zlom, kdy už prostě nebudou mít na výplaty. Pak mohou začít propouštět po tisících, varuje komentář Hospodářských novin.

Nezaměstnanost výrazně zvýšili čerství absolventi škol, uvádí deník Právo. Podle posledních údajů nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na téměř 8,5 procenta. Bez práce je nyní necelého půl milionu lidí. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové zaměstnanost v červenci negativně ovlivnil i fakt, že se do evidence úřadů práce dostali absolventi škol. Odborníci mladým lidem radí, aby pokud možno raději dále pokračovali ve studiu. Stát za studenty hradí zdravotní a sociální pojištění až do věku 26 let, připomíná deník.

Češi podle Mladé fronty Dnes našli recept, jak přežít krizi. Šetří na jídle, na oblečení i na dovolené. Ukazuje to průzkum agentury Median, která pro Mladou frontu Dnes zjišťovala mezi více než 530 respondenty, jak se vyrovnávají s krizí. Téměř tři čtvrtiny dotázaných přitom uvedly, že se krize odrazila v jejich životním stylu. Nejčastěji se lidé krizi brání nákupem levnějších potravin. Tomu nahrává fakt, že v porovnání s loňským rokem jejich ceny v mnoha případech klesly. Díky krizi se ovšem zastavilo zdražování i v jiných oblastech. Lidé i firmy méně utrácejí, obchodníci proto zlevňují. To, že krize nějak ovlivnila jejich životy, nejčastěji pociťují lidé mezi 35 a 44 lety. Právě tato skupina také nejčastěji říká, že musela změnit své plány na větší investice. Podle šéfa agentury Median Přemysla Čecha lidé v tomto věku sice poměrně dost vydělávají, zároveň ale mají velké výdaje - živí děti, pořizují si bydlení, splácejí hypotéky, píše deník.


Z politické rivality může vzniknout velká koalice, spekulují Lidové noviny. Deník připomíná, že negativní kampaň u obou hlavních soupeřů předčasných voleb, tedy ODS a ČSSD, je v plném proudu, přesto spolu mohou nakonec zasednout do vlády. A nebylo by to poprvé. Po minulých volbách do sněmovny, poté co jednobarevná vláda Mirka Topolánka nedostala důvěry sněmovny, začali oba nesmiřitelní rivalové a soupeři, šéfové občanských a sociálních demokratů, potají vyjednávat o určité formě spolupráce obou stran. Dohodě zabránil až krok Miroslava Kalouska, který začal s ČSSD dohadovat spolupráci s lidovci za skryté podpory komunistů. Kalouska to stálo post šéfa strany, která se proti němu vzepřela. Díky tomu vznikla trojkoalice. Po říjnových volbách se mohou námluvy nejsilnějších stran opakovat. Lídři obou stran už dokonce o povolební spolupráci hovořili. Prezidentova tajemníka Ladislava Jakla, který je o existenci dohody obou stran přesvědčen, ale označují za blázna.


Vlastimil Tlustý
Není všem dnům konec, cituje deník Právo snad nejznámějšího rebela mezi občanskými demokraty Vlastimila Tlustého. Ten nevyloučil, že bude chtít v politice pokračovat. Dosud byl náměstkem ministra zemědělství, dlouholetým šéfem poslanců ODS i tvůrcem jejího ekonomického programu. Vaz mu zlomila až loňská "vířivková kauza" a hlavně letošní pád Topolánkovy vlády, o který se výrazně zasloužil. Na otázku, zda se bude ucházet o místo na kandidátce do říjnových předčasných voleb, Tlustý Právuřekl, že se nikdy nevzdával bez boje a neudělá to ani teď. "Jasné slovo řeknu v průběhu srpna," dodal. V eurovolbách to zkoušel v čele kandidátky Libertas, kterou založil někdejší europoslanec Vladimír Železný, ale neuspěl, připomíná deník. Tlustý se ovšem o sebe nebojí, i kdyby se dostal mimo vysokou politiku. Tvrdí, že si celou dobu udržoval svou odbornost, takže je schopen se uživit i bez poslaneckého platu.


Může nás justice ochránit před rozbitý mi silnicemi? - ptají se ve svém komentáři Lidové noviny. Ústavní soud rozhodl, že za škody způsobené stavem silnic ve vlastnictví kraje je zodpovědný sám kraj. Pro laika nález soudu navozuje zajímavou otázku: nakolik si lze vymoci i soudu nápravu toho, že naše země je relativně zaostalá? Jak kvalitně udržovanou silnici můžeme požadovat? Budou tohle taky řešit soudy? Je to ukázkový průsečík práva a politiky, píše deník. Hejtmani se mohou před právem pojistit: rozbité komunikace opatří cedulemi "Jízda jen na vlastní nebezpečí". A ODS k nim naopak postaví billboardy s nápisem "Rathovy výmoly - cena za vracení zdravotnických poplatků".


Lékaři už nesmějí vydávat pacientům léky, připomíná komentář Mladé fronty Dnes. Zákon tak nutí babičku z podhorské vísky, aby ujela desítky kilometrů do městské lékárny pro penicilin. Lékaři sice nesměli léky vydávat ani dosud, ale praxe byla jiná. Jeden byl lidumil, druhý zase hokynařil s léky, které dostal od farmaceutických firem. A po této praxi nyní půjdou kontroloři. Je to tak vlastně dobře, protože jedině lékárník ručí za správné a bezpečné uložení léků. Lékáren navíc máme dost. Zákaz rizikových doktorských vedlejšáků je podle komentáře daní za naše bezpečí. A proč by naopak neměly zdravotní pojišťovny některému z venkovských lékařů vydávání léků povolit? - ptá se deník.