Přehled tisku

Martin Bursík, foto: Zdeněk Vališ
0:00
/
0:00

"Martin Bursík i přes přemlouvání spolustraníků odmítl kandidovat za zelené v předčasných volbách," píší Hospodářské noviny a poznamenávají, že je hezké, že bývalý šéf strany teď drží slovo, když po krachu v eurovolbách slíbil, že se nikam nepožene a bude na čas řadovým členem.

Martin Bursík
"Martin Bursík i přes přemlouvání spolustraníků odmítl kandidovat za zelené v předčasných volbách," píší Hospodářské noviny a poznamenávají, že je hezké, že bývalý šéf strany teď drží slovo, když po krachu v eurovolbách slíbil, že se nikam nepožene a bude na čas řadovým členem.

"Bursík ale dávno není idealista, jak ukázalo jeho působení v zelené předsednické funkci. Umí politicky počítat. Kromě krásného hávu má jeho gesto tedy i ryze matematicko-pragmatický odstín: zelení ani pro bývalého předsedu nemají ve volbách šanci. A do předem prohraných projektů Bursík nechodí."


Komentář deníku Právo se věnuje nedávno zveřejněným databázím StB, které na internetové stránky vystavil bývalý disident Stanislav Penc. List píše, že sotva začalo fungovat vyhledávání, objevily se v novinách seznamy nejzajímavějších osob, především samozřejmě politiků. "Zveřejňování archívů, z nichž nelze nic konkrétního vyčíst, má však jeden nežádoucí efekt." Lidé jsou na některá jména zvědaví a novináři mají v popisu práce se doptat. Koho se ale dnes mohou ptát, když ne právě těch “podezřelých”? A co si mají čtenáři pomyslet, když se ten "podezřelý" kroutí a tvrdí třeba, že o ničem neví? "Princip předběžné opatrnosti velí, že pokud nemám jistotu, předpokládám to nejhorší, Kdo nemá důkaz pro svou obhajobu, může být lump. A fantazii se meze nekladu. Takže presumpce viny. Hlavně že máme superdokonalý zákon na ochranu osobnosti," uzavírá list.


Čím se vyplatí cestovat, když poměříme čas, cenu a komfort? Reportéři Mladé fronty Dnes porovnali deset různých tras a ukázalo se, že pokud nemá cestující slevy na vlak, většinou zvítězí jízda autem. Slevy se podle deníku vyplatí jen při pravidelných jízdách a navíc není lehké se v nich vyznat. Dohromady je slev asi sedmdesát, často se mění a problémy s nimi mají i pokladní, proto nebylo srovnání ceny jízdy vlakem a automobilem lehké. České dráhy vydaly letos pro cestující sedmdesáti stránkový ceník, který by jim měl v orientaci v nabídce pomoci.


Lidové noviny informují o tom, že v hlavním městě a některých dalších oblastech republiky "vznikají ostrovy, kde se mohou beztrestně prohánět opilí řidiči," a to i přesto, že je chytí policie a v dechu jim naměří více než jedno promile alkoholu. Od této chvíle je případ klasifikován jako trestný čin a začne se jím zabývat soud. Právě některé soudy odmítají ale uznávat to, že od letošního ledna by měla jako důkaz postačit dechová zkouška a stále vyžadují krevní test. Měřiče totiž podle některých soudců nemusejí být přesné. Deník uvádí, že podle nejmenovaných policejních zdrojů stojí za neochotou soudů uznávat dechové zkoušky lobbing ústavů soudního lékařství, které přicházejí o peníze za rozbory krve.


Benedikt XVI.,  foto: ČTK
Program a okolnosti plánované návštěvy papeže v Česku přibližuje Mladá fronta Dnes. List uvádí, že lidé z papežova okolí rozmluvili Benediktu XVI., aby v České republice používal svou rodnou řeč, tedy němčinu. Právě němčina by prý mohla třeba připomenout v minulosti napjaté česko - německé vztahy. Papež bude tedy mluvit především anglicky, kázání při mších v Brně a Staré Boleslavi pronese v italštině. Svou rodnou řečí bude hovořit jen na Pražském hradě při setkání s prezidentem Klausem. Papež na své výslovné přání promluví například u Pražského Jezulátka. Benedikt XVI. by měl do České republiky přiletět 26. září.


"Vysoké školy nejsou už dávno zadarmo. I přesto, že se v Česku školné oficiálně neplatí," informují o tom Hospodářské noviny, které mají k dispozici novou studii Institutu pro sociální a ekonomické analýzy. Materiál zmapoval všechny drobné poplatky, které lidé během studia zaplatí. Školy vybírají např. za ISIC kartu, přihlášku ke studiu, vyškrtnutí zapsaného předmětu, uznání předmětů z jiné školy nebo promoci. V průměru jde o tisíc korun za rok. "Roztříštěné poplatky by v budoucnu mohlo nahradit školné. To bude i jedním z témat předčasných voleb, uvádí deník."