Přehled tisku

Zdroj: Lidové noviny, 9.7.2009
0:00
/
0:00

V tuzemské politice se rodí "český Berlusconi". Tak Lidové noviny mluví o Jaromíru Soukupovi, sponzorovi zelené političky Olgy Zubové. Mediální magnát a místopředseda Demokratické strany Zelených listu řekl, že chce svoji dráhu v médiích opustit směrem k politice. Nechce se prý angažovat v Parlamentu, blíže svou budoucí politickou orientaci odmítl komentovat.

Zdroj: Lidové noviny,  9.7.2009
V tuzemské politice se rodí "český Berlusconi". Tak Lidové noviny mluví o Jaromíru Soukupovi, sponzorovi zelené političky Olgy Zubové. Mediální magnát a místopředseda Demokratické strany Zelených listu řekl, že chce svoji dráhu v médiích opustit směrem k politice. Nechce se prý angažovat v Parlamentu, blíže svou budoucí politickou orientaci odmítl komentovat. Hodlá prosazovat zelenou politiku, i když ne přes svou mateřskou stranu, protože to by podle něj neskončilo úspěchem. Zdůraznil ale, že o vstupu do ČSSD neuvažuje. Zdroj z vedení sociálních demokratů ale Lidovým novinámřekl, že pražská ČSSD by jeho angažmá neodmítla, protože při propagaci krajských voleb prokázal své schopnosti.


Topolánek získává muže, Paroubek ženy! Ukázal to průzkum, který si nechala zpracovat Mladá fronta Dnes. Tvrdí také, že lidé Mirka Topolánka nebo Jiřího Paroubka nevolí proto, že by s nimi sympatizovali, ale proto, že je považují za menší zlo. Naopak předák nové strany TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda sice nemají tolik příznivců jako lídři ODS a ČSSD, zato s nimi lidé sympatizují z ušlechtilejších důvodů a považují je za čestné lidi, tvrdí průzkum Mladé fronty Dnes.


Zdroj: Lidové noviny,  9.7.2009
Českým firmám pomáhá oživení průmyslu v Německu a konec recese je v dohledu, předpovídají Hospodářské noviny. Dobrou zprávou pro Česko je vývoj německé ekonomiky. Tamní průmysl v květnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně zvýšil výrobu o 3,7 procenta. Zakázky tak mohou přibýt i českým podnikům, které jsou na Německu z velké části závislé. To už tuzemské firmy zaznamenaly. Podle Pavla Juříčka z firmy Bano Group se vývoz zlepšil, ale pořád není tam, kde loni. Navíc bez německého šrotovného by 70 procent firem, které dodávají německým automobilkám, zkrachovalo, řekl Hospodářským novinám.


Foto: Kristýna Maková,  Český rozhlas
Čeští stavbaři jsou v horší situaci, než předpokládali na začátku roku. Hospodářské noviny upozorňují, že třetina stavebních firem v zemi má zakázky jen na deset měsíců, letos jim chybí zakázky za 29 miliard korun. Situace se přitom stále zhoršuje; menší firmy sice ještě nějaké zakázky seženou, ale problémy velkých stavebních společností se stupňují. Stát totiž omezuje výstavbu dálnic a developeři kvůli krizi velké projekty odkládají, vysvětlil Hospodářským novinám prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.


Už podruhé se státní orgány v soudních sporech s Ivo Ištvanem snaží o výměnu stanoveného soudce, zjistil deník Právo. Ivo Ištvan byl v minulosti sesazen z postu vrchního státního zástupce, podle deníku kvůli vyšetřování případu někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Teď kvůli tomu vede soudní spory se státními institucemi. Když byl z Brna, kde žije, přeložen do Olomouce, podal na tamní pobočku státního zastupitelství žalobu. Spor měl rozhodnout Ostravský soud, který ale šéfka olomouckého vrchního státního zastupitelství Milena Hojovcová zpochybnila jako podjatý. Listu řekla, že ji k podání návrhu na změnu soudu vedly vážné důvody. Ivo Ištvan to vidí jako další pokus, jak určité případy účelově odejmout zákonnému soudci, uzavírá deník Právo.


Lék na rakovinu bude za dvacet let, říká titulek Mladé fronty Dnes. Vědci tvrdí, že účinné látky se dají získat z rostlin, a díky nanotechnologiím umíme významně zrychlit výzkum. Biochemik Václav Pačes odhadl, že potrvá nanejvýš třicet let, než budeme mít léky na většinu nádorů. S významnými objevy přicházejí i čeští vědci. Například Miloslav Strnad objevil látku, která má velký protinádorový účinek a prakticky umí ovlivnit růst nádorů. Jmenuje se podle místa objevu - Olomoucin. Další objev stejné laboratoře, tzv. Roskovitin, je ve druhé fázi klinického testování, informuje Mladá fronta Dnes.


Občanský aktivista Stanislav Penc se bude soudit s Ústavem pro studium totalitních režimů. Podle Lidových novin mu vadí jeho rozhodnutí nezveřejnit elektronické databáze někdejší Státní bezpečnosti. Archiv Ústavu v březnu Stanislav Penc požádal o poskytnutí kopií elektronických databází, které vznikly na základě činnosti tajných služeb komunistického režimu. Ten mu ale nevyhověl s tím, že by porušil zákon. Stanislav Penc Ústavu vytýká, že zatajuje některé informace a ke zveřejnění si vybírá jen mediálně zajímavé kauzy. Podá proto podnět na soudní přezkum rozhodnutí a rozhodl se na internetu zpřístupnit na vlastní pěst dvě databáze osob, o které StB jevila zájem, připomínají Lidové noviny.


Jihlavský komunistický zastupitel Martin Herzán navrhl a vydal 200 pamětních medailí písničkáře Karla Kryla. Stálo ho to 26 tisíc korun. Martin Herzán prodává jednu medaili s Krylovou podobiznou a nápisem Za svobodu a spravedlnost za 170 korun v krabičce a 130 korun bez krabičky. Komunisté přitom zakazovali hraní Krylových písní, hudebník strávil velkou část života v exilu, připomíná Mladá fronta Dnes. Krylova bratra Jana to uráží. "Komunisti Karla ničili a zavírali lidi do kriminálu za Karlovy věci,"řekl listu. Podle Herzána Kryl nikdy nekritizoval výslovně komunismus, ale objektivně zlo dané doby, a tím se stal nadčasovým. "Vše, co kritizoval na minulém režimu, kritizoval oprávněně,"řekl Herzán, který získal doktorát na teologické fakultě, učí nevidomé, angažuje se ve sbírkách pro bezdomovce či v iniciativě Ne základnám. Letos uplynulo 65 let od Krylova narození a 15 let od jeho úmrtí.


Záchranáři na Ploučnici,  foto: ČTK
Deník Právo varuje, že vodáci, kteří sjíždějí vodní toky přes varování o nebezpečí, se dopouštějí přestupku a hrozí jim až několikatisícová pokuta. V případě úrazu nebo smrti v důsledku nebezpečné plavby může jít i o trestný čin. Zodpovědný za to je kormidelník neboli vůdce raftu. Deníku to řekl metodik dozoru na plavbu ze Státní plavební správy Bohumil Blažek. Navíc platí zákon zákazu plavby všech plavidel při druhém a třetím stupni povodňového nebezpečí, dodává deník Právo.