Přehled tisku

'Plus jamais le retour de l'ODS'
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje podobu kandidátek, s nimiž jdou hlavní politické strany do letošních předčasných voleb. Všechny se podle autora komentáře nechaly zřejmě inspirovat volebním heslem sociální demokracie Jistota. Až na malé výjimky totiž na kandidátkách dominují známé tváře, současní nebo bývalí poslanci.

Deník Právo komentuje podobu kandidátek, s nimiž jdou hlavní politické strany do letošních předčasných voleb. Všechny se podle autora komentáře nechaly zřejmě inspirovat volebním heslem sociální demokracie Jistota. Až na malé výjimky totiž na kandidátkách dominují známé tváře, současní nebo bývalí poslanci. Potvrzuje se, že ve vnitrostranickém souboji o místo na kandidátce vítězí současní členové sněmovny. Zakonzervováním kandidátek dávají politické strany voličům jasnou zprávu: nic se u nás měnit nebude. Jakýkoliv průzkum veřejného mínění přitom ukazuje, že voliči hodnotí současné politiky velmi negativně. Když je ale stranický vlak rozjetý, může ho zastavit až náraz volební prohry, uzavírá komentář Práva.


Petra Paroubková,  foto: ČTK
Cenu Českého papaláše roku, kterou za vítězství v internetové anketě udělil letošní Festival politické písně Sokolov předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, převzala na festivalovém pódiu jeho žena Petra. Píše o tom Právo. Za ocenění v podobě vajíčkového plata s jedním vejcem a zlatou jmenovkou poděkovala ve stylu "děkovačky" při předávání filmových Oscarů. "Nečekali jsme to, opravdu jsme to nečekali, ani nemám slov," parodovala Petra Paroubková filmové hvězdy. Na internetu hlasovalo 3848 lidí. Kromě papaláše roku zvolili například i skokana roku, kterým se staly bývalé zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.


Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Mladá fronta Dnes ve své pražské příloze informuje o nové politické straně, která chce jít do voleb s jediným bodem programu - výstavbou nové budovy Národní knihovny na Letné podle návrhu Jana Kaplického. Strana se má jmenovat Blob, podobně jako se říkalo Kaplického návrhu, a na jejím vzniku má zásluhu reklamní odborník Martin Charvát. Nechal se přitom inspirovat snahou fanoušků britského fotbalového klubu Charlton Athletic. Poté, co radnice odmítla opravit jeho stadion, založili fanoušci politickou stranu a na radnici pak opravu prosadili. Pokud se Charvátovi podaří sebrat dostatek podpisů, chtěl by se svou stranou bojovat o voliče už v komunálních volbách v r. 2010. Velcí zastánci Kaplického chobotnice, bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek nebo bývalý pražský primátor Jan Kasl, však jakoukoli vazbu na novou stranu odmítají, píše Mladá fronta dnes.


Foto: ČTK
Hospodářské noviny píší o zásahu Inspekce ministra vnitra, která ve čtvrtek prohledala byty a kanceláře tří brněnských policistů. Podle vnitra jsou podezřelí z napojení na neonacisty. Policisté slouží v motorizované pohotovostní jednotky a podle České televize se jedná o stoupence neonacistických kapel. Dokumenty nalezené při domovních prohlídkách však nestačily ani na to, aby byli postaveni mimo službu. Nikdo tedy neskončil ve vazbě a proti žádnému z nich nebylo zatím vzneseno obvinění. Nejde přitom o první podezření z podpory neonacismu v řadách policie, upozorňuje deník. O propojení neonacistů s armádou a policií hovořil nedávno i ministr pro lidská práva Michael Kocáb.


Českou lyžařskou šampiónku Kateřinu Neumannovou nejspíš čekají roky soudů, napsaly Lidové noviny. Letošní mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, kde Neumannová byla prezidentkou organizačního štábu, totiž skončilo mnohamilionovými dluhy. A řada věřitelů se nyní chystá zažalovat právě organizační výbor. Neumannová spoléhala na to, že jí s úhradou dluhů pomůže vláda Mirka Topolánka. Jeho kabinet ostatně do šampionátu vložil zhruba čtvrt miliardy korun, další miliony pak přidal Liberecký kraj. Kabinet Jana Fischera ale nechce mít s dluhy nic společného. Neumannová nedávno odešla od ministra financí Eduarda Janoty s nepořízenou, píše deník.


Některé tuzemské banky nabízejí domácnostem půjčky i přesto, že lidé na jejich splácení nemají peníze, uvedl deník Právo. Tvrzení mnoha bankéřů, že finanční instituce dnes prověřují klienty mnohem přísněji než dřív, neobstojí. Podle listu například mladá rodina s dvěma malými dětmi a čistým příjmem kolem 35 tisíc korun měsíčně nemá velké problémy získat třeba třísettisícovou půjčku bez ručitele a na cokoliv. Přitom jen s obtížemi splácí hypotéku a další úvěry. Rodina deníku přiznala, že jí banka podobný úvěr sama nabízela, přestože její běžné účty jsou dlouhodobě v mínusu. Hodnotící systémy v bankách kontroluje Česká národní banka, s žádnou výtkou vůči nim však zatím nepřišla, píše Právo.


Ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava požádala stát o příspěvek na mzdy pro zaměstnance, které podnik kvůli poklesu výroby dlouhodobě nechává doma. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Peníze mají putovat na platy zhruba pětistovky lidí, kteří dostávají 70 procent výdělku. Podle dopisu vládě to ocelárny stojí měsíčně 28 milionů korun. Vláda zatím nerozhodla, jak se k požadavku postaví. Čeká na stanovisko expertů ministerstva práce a sociálních věcí a z ministerstva průmyslu. "Ještě se k tomu nebudeme vyjadřovat,"řekl deníku mluvčí premiéra Roman Prorok. Podle Mladé fronty Dnes je v tuzemsku neobvyklé, aby stát přispíval desítkami milionů měsíčně na platy soukromé firmě, které se nedaří. V Evropě je však tato pomoc poměrně častá, především v Německu a Francii, připomíná list.


Čeští vědci pracují pro armádu USA, napsaly Lidové noviny. Spolupráce katedry kybernetiky ČVUT Praha s americkými odborníky začala v r. 1999, pár dní poté, co byla Česká republika přijata do NATO. Šéf katedry Vladimír Mařík tehdy dostal nabídku na účast v jednom z projektů Výzkumné laboratoře amerického letectva. Dnes čeští vědci pracují na unikátních projektech nejen pro letectvo, ale i pro námořnictvo a pěchotu. Mají zkušenosti i s projekty pro NASA nebo protiraketovou obranu. Tento projekt se rozběhl v souvislosti s úvahami o umístění amerického radaru v Brdech. Američané jsou se spoluprací s týmem prof. Maříka do té míry spokojeni, že uvažují o otevření regionální technologické kanceláře v Praze. Pokud k tomu skutečně dojde, bude to velké ocenění české vědy. Doposud jsou takové kanceláře pouze v Santiagu, Londýně, Singapuru a Tokiu.


Mladá fronta Dnes informuje o tom, že návštěvníci letošního benátského bienále by si neměli nechat ujít český pavilon. Shodly se na tom britský list The Guardian i americký Washington Post. Podle něj neobvyklou chválu sklízí slovenský umělec Roman Ondrák, který vystavuje ve společném českém a slovenském pavilonu. Pro letošní 53. ročník bienále vytvořil sochařskou instalaci Loop, která ideálně doplňuje hlavní téma celé výstavy a centrální expozice bienále - Making Worlds, neboli vytváření světů. Ondrák ve své expozici vytvořil dokonalý paralelní svět, v němž demonstruje vztah mezi skutečnosti a umění, píše se v Mladé frontě Dnes. Uvnitř pavilonu tak instaloval dokonalou repliku lesoparku, který je jinak mezi pavilony.


Česká pošta připravuje systém, který jí umožní na pobočkách přijímat platební karty. Deník E15 to potvrdil generální ředitel pošty Petr Sedláček. Vedle nákupu zboží a služeb chce umožnit především placení složenek. Přijímání platebních karet souvisí mimo jiné se snahou pošty snížit objem hotovosti v pobočkách. Používání karty se však bude lišit od praxe například v obchodech, kde poplatky bance hradí obchodníci. Jelikož pošta nechce přijít o podstatnou část výnosů, placení kartami zákazníkům zpoplatní, píše E15.