Přehled tisku

Daniela Kovářová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová údajně nevěděla, že na místo šéfa Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem byla kandidátka. Řekla to deníku Právo. Ministryně v pondělí vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, jehož v únoru odvolal exministr Jiří Pospíšil. Za vrácení Křivance do funkce kritizují Kovářovou ČSSD, Strana zelených i Unie státních zástupců.

Daniela Kovářová,  foto: ČTK
Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová údajně nevěděla, že na místo šéfa Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem byla kandidátka. Řekla to deníku Právo. Ministryně v pondělí vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, jehož v únoru odvolal exministr Jiří Pospíšil. Za vrácení Křivance do funkce kritizují Kovářovou ČSSD, Strana zelených i Unie státních zástupců. Exministru Pospíšilovi se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Odvolání Bašného odůvodnil Křivanec mimo jiné komentováním kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Ministryně Kovářová listu řekla, že před jmenováním Křivance žila v domnění, že náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová funkci odmítla. Podle informací listu přitom nabídku vůbec neobdržela. "Od (pražského) vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly jsem dostala informaci, že doktorka Bradáčová funkci odmítla,"řekla Kovářová. Hlavním argumentem pro jmenování Křivance bylo, že na místo není žádný jiný vhodný kandidát.


Kandidáti ODS do předčasných sněmovních voleb nesmí vést individuální předvolební kampaně. Přísná pravidla projednala ODS na poslední výkonné radě, informují Hospodářské noviny. Pokud někdo z kandidátů nařízení poruší, může být z volebních kandidátek vyřazen, uvádí deník. "Neměla by se dělat regionální kampaň. Nikdo by se neměl vymezovat vůči ostatní kandidátům a nebude možné také organizovat loterie, které by měly zvýhodnit konkrétní kandidáty,"řekl Hospodářským novinám místopředseda strany Ivan Langer, který podzimní kampaň strany vede. Kromě toho je zakázaná i billboardová kampaň. "Pokud někdo pravidla poruší, může volební zmocněnec rozhodnout o jeho vyškrtnutí z kandidátky. Tak tvrdá pravidla ODS, myslím, dosud neměla," uvedl Langer. Strana oficiálně tvrdí, že se snaží být před volbami jednotná. Podle Hospodářských novin si ale ODS chce opatřením zajistit, aby se do sněmovny probojovali lidé z čelních postů kandidátek, které strana vybrala.


Lidové noviny shrnují vznik předvolebních koalic. Podle deníku je jasné, že podzimní předčasné volby budou především soubojem dvou ideologických bloků. Na jedné straně ODS s podporou nové strany TOP 09 a straně druhé ČSSD ve spojení s KDU-ČSL. Spojení socialistů a lidovců vyplynulo na jednání Jiřího Paroubka a Cyrila Svobody. Strany chtějí spolupracovat především v oblasti zdravotnických poplatků, slučování zdravotních pojišťoven a úpravě hazardních her. Jestli ale vznikne koalice i na pravé straně, není jasné. O slučování s ODS zatím politici z TOP 09 mluvit nechtějí. Přesto se v kuloárech mluví o možné spolupráci po volbách. ODS totiž ví, že by jim populární osobnost Karla Schwarzenberga u voličů pomohla, píší Lidové noviny.


Starostové měst a obcí v Česku dostanou od vlády podrobný manuál, jak zakazovat a rozpouštět akce neonacistů. Hospodářské noviny materiál exkluzivně získaly a zjistily, co ministerstvo starostům radí. Například, pokud v projevech zazní rasistické narážky, musí demonstrace skončit. Úředníci by také měli pečlivě sledovat všechny okolnosti svolané akce. A tak manuál obsahuje i kalendář významných nacistických výročí. Starostové mohou vysledovat, na jaký den je demonstrace svolaná. Akce pravicových extremistů se totiž často tváří jako nevinné, poklidné demonstrace. Úředníci si navíc mají zjistit, co se o akci píše na internetových diskuzních fórech. Úřad ale musí svůj zákaz pečlivě zdůvodnit a podpořit pádnými argumenty, upozorňují Hospodářské noviny.


Češi reagují na krizi nákupem drahých aut, píše Mladá fronta Dnes. Až na výjimky jdou v Česku nejdražší sporťáky a limuzíny navzdory celé Evropě na odbyt stejně jako loni. Češi letos koupili 13 Ferrari, 14 Maserati a 74 Porsche. Auta nejprestižnějších značek si tak letos pořídilo o dvacet lidí více než loni. V celé Evropě je přitom poměr obrácený. Stejných vozů se prodalo o dvacet procent méně. Proč se v Česku drahým autům daří? Podle Pavla Tunkla ze Sdružení dovozců automobilů se prodávají desítky kusů. Kupují je lidé, kteří mají dost peněz, přitom nepodnikají a peníze jim plynou třeba z pronájmů. Podle Tunkla mohou být impulzem k nákupu i výrazné slevy. Naopak v Evropě nakupují luxusní vozy především podnikatelé a manažeři. Kvůli krizi tak vypadly některé specifické skupiny zákazníků, především z oblasti bankovnictví. V Česku ale krize tento sektor nepostihla. A navíc, špičkoví čeští bankovníci nakupují spíše německé drahé limuzíny, než extravagantní vozy, shrnuje Mladá fronta Dnes.


Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality začali z vlastní iniciativy prošetřovat prodej Náchodského pivovaru, píše deník Právo. Chtějí zjistit, zda při výběrovém řízení nebyl spáchán trestný čin. Město Náchod prodalo pivovar společnosti LIF. Od začátku prodej provázely třenice mezi zastupiteli. Společnost Holba nabízela v tendru za značku Primátor 185 milionů korun, město ale prodalo pivovar za 150 milionů. Holba proto podala stížnost ke Krajskému soudu. Podle policie současné řízení ale nemá s pivovarem Holba nic společného. Policisté už zajistili z kanceláří odpovědných osob smlouvy a stáhli data z počítačů. Firmu LIF ale zatím neobvinili, píše deník Právo.


Lidové noviny se věnují novému trendu na sociálních sítích, který ale není pro mladou generaci žádnou novinkou. Novým trendem je podle odborníků využívání internetu při komunikaci týkající se plánování protestů, které se stále častěji domlouvají na webových stránkách. Například britští policisté sledovali při nedávném summitu G20 s nebývalou pozorností právě internet. Nikde jinde totiž nebyly k mání tak důvěryhodné informace o záměrech demonstrantů. Komunikační sítě Twitter a Facebook s úspěchem používali i demonstranti v Moldavsku, kterým se nelíbil výsledek tamních voleb. Výhodou elektronických sítí je, že za pomocí internetových map si můžete zjistit, kde se akce koná, nebo si dokonce naplánovat trasu. Demonstranti si také oblíbili zveřejňování záznamů demonstrací na Youtube. Je to především dobrý prostředek, jak veřejnosti předložit důkazy o přehnaných zákrocích policistů, shrnují Lidové noviny.


Za krabičku pašovaných cigaret má být v Česku pokuta od padesáti tisíc korun, stojí v jednom z titulků deníku Právo. Sociálnědemokratický poslanec Milan Urban prosadil návrh, kde je pokuta za pašování kuřiva až do výše jednoho milionu korun. Doposud byla maximální hranice pokuty 150 tisíc korun. Pokud novelu schválí Senát a podepíše prezident, začne platit od prvního ledna příštího roku. Tabákové firmy by novelu uvítaly. Poté, co loni stoupla spotřební daň a tudíž cena cigaret, prudce stoupla i spotřeba pašovaných cigaret, které se k nám dovážejí především z Ukrajiny a Polska, píše deník Právo.


Čeští studenti chtějí místo prázdnin studovat v zahraničí, uvádějí na svých stránkách Hospodářské noviny. Několik soukromých mezinárodních středních škol u nás nabízí letní kurzy v USA. Měly by studenty připravit na studium na některé ze zahraničních škol. Studenti musí projít přijímacím řízením. Během letního kurzu se připraví i na přijímačky na americké univerzity. Kurzy mají tu výhodu, že čeští studenti poznají prostředí, studenty a bydlí i na koleji. Cena za stáž je ale vysoká, a tak studentům pomáhá s placením Nadace Educa. Školy také studenty samy připravují, trénují s nimi pohovory nebo psaní esejů, informují Hospodářské noviny.