Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Když se prezident vzepře slušnosti a nepsaným pravidlům, pak by měl existovat nějaký protitah a věrolomný a bláznivý prezident by měl být odvolán, reaguje komentátor v Mladé frontě Dnes na Klausův postoj k lisabonské smlouvě.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Když se prezident vzepře slušnosti a nepsaným pravidlům, pak by měl existovat nějaký protitah a věrolomný a bláznivý prezident by měl být odvolán, reaguje komentátor v Mladé frontě Dnes na Klausův postoj k lisabonské smlouvě. Je to naprosto krajní krok. Ostuda pro prezidenta, zákonodárce i občany, kteří ho zvolili. Pokud však prezident zneužívá svou moc, je to nezbytné, míní autor, podle kterého nemá smysl doplňovat ústavu o povinnost podepsat zákon. Ústavu je třeba doplnit o proceduru, jak odvolat prezidenta.

Odklad ratifikace lisabonské smlouvy může prezident racionálně zdůvodnit jen podáním stížnosti k Ústavnímu soudu. Tu by měl ale zaslat co nejrychleji a neschovávat se za senátory, myslí si komentátor Hospodářských novin. Pokud prý konstituční tribunál znovu rozhodne ve prospěch smlouvy, musí ji prezident ratifikovat. Co kdyby ale i nadále trval na tom, že přijetí Lisabonu znamená zánik českého státu? Pak by měl abdikovat jako kdysi Václav Havel, když se odmítl jako prezident podílet na rozpadu Československa, tvrdí Hospodářské noviny.

Autor článku v deníku Právo píše, že prezident Václav Klaus se cítí být posledním českým obrozencem, a proto se zrazen a opuštěn uchýlil ve svém protievropském boji ke zřetelné narážce na Mnichov a Únor, což není právě malá facka. Předseda Senátu Přemysl Sobotka odpověděl jen několika větami, ale každá zněla jako prásknutí bičem. Zlá zpráva českým občanům zní: už i základní pilíře ústavního systému si posílají mediální facky, což spolehlivě zaručuje nedohodu a dysfunkci. Další důvod pro malověrné zapochybovat o samotné demokracii. Kde to má konce, o tom bohužel i termodynamika mlčí. Tvrdí jen, že entropie narůstá, uzavírá deník Právo.

Komentátor Lidových novin připomíná, že v pozadí schvalování lisabonské smlouvy si málokdo všimnul, že horní komora parlamentu přijala minimálně stejně důležitou změnu v ústavním pořádku České republiky - vázaný mandát. Zavedením imperativního mandátu podle autora dává Česko jasně najevo, že další přenášení pravomocí na unii je sice možné, ale pouze tehdy, pokud s ním vysloví zákonodárci souhlas. Argument, že zavedením vázaného mandátu se Česká republika trvale zařadila mezi euroskeptické země, má asi stejnou váhu jako apokalyptické nářky nevkusně přirovnávající lisabonskou smlouvu k mnichovskému diktátu, míní autor. Je patrné, že prvním zájmem proevropsky myslících elit musí být posílení demokratické legitimity unie. A když nelze z Evropského parlamentu učinit zákonodárný orgán přímo volený všemi občany Evropské unie, potom je jenom dobře, že se národní parlamenty na fungování unie chtějí podílet i v podobě, jakou je například vázaný mandát, myslí si Lidové noviny.


Poslanci našli způsob, jak nenápadně vyvlastnit pozemky od letiště, píše deník Právo. Poslanecká sněmovna má totiž ve třetím čtení hlasovat o novele zákona o civilním letectví. A čtyři poslanci za ODS spolu s hospodářským výborem do něj vložili nebezpečný pozměňovací návrh. Ten podle deníku ničí dosavadní práva majitelů pozemků pod současnými i příštími letišti, i práva místních zastupitelských orgánů. Když se nějaký aeroklub nedohodne s majitelem pozemku, na kterém provozuje svoji činnost, stačí, když si najde podporu u kolegů na Úřadu pro civilní letectví. Ten na něm bez ohledu na názor majitele nebo samosprávných orgánů může zřídit na věčné časy věcné břemeno provozování letiště. Finanční náhrada pak bude jednorázově určena podle zákona o vyvlastnění, upozorňuje deník Právo.


Na dotace z programu Zelená úsporám možná dosáhne víc lidí, píší Lidové noviny. Ministerstvo životního prostředí totiž zvažuje, že by zmírnilo podmínky pro jejich získání. Podle mluvčího resortu Jakuba Kašpara si někteří lidé stěžovali, že zateplili své domy, vyměnili okna za vlastní peníze, aniž by ovšem věděli, že bude spuštěn nějaký program, ze kterého by mohli čerpat dotace. Nově by například výměna oken z minulosti byla uznána jako takzvané provedené opatření a majitel domu by mohl získat dotaci na provedení dalších dvou dílčích úprav tak, jak to odpovídá podmínkám programu. Kdy a zda skutečně k rozšíření podmínek dojde v tuto chvíli není vůbec jisté, upozorňují Lidové noviny.

Dotacím na zateplování se věnují i Hospodářské noviny, které upozorňují, že od 22. dubna, kdy byl program spuštěn, měl Fond životního prostředí jen dvě žádosti z celé republiky. Ministerstvo životního prostředí by přitom už letos mohlo přerozdělit 10 miliard korun. Na pobočkách a po telefonu se na dotace sice dotazovalo téměř sedm tisíc lidí, pak je ale odradilo množství formalit nebo zjistili, že na dotace nedosáhnou. Podmínky jsou podle kritiků moc přísné. Fond životního prostředí, který žádosti vyřizuje, tvrdí, že zájem se zhruba do měsíce zvýší. Lidé totiž potřebují čas, aby si nechali zpracovat projekt, uvádějí Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes přezkoumala platy českých poslanců a došla k názoru, že ti jsou opravdovými mistry ve vymýšlení placených funkcí. Ze dvou stovek poslanců jich 164 má nějakou vedoucí funkci a k ní mnohatisícový příplatek. Řada jimi řízených komisí a podvýborů se navíc sejde jen párkrát do roka, nebo také vůbec. Odměny poslanců přitom stojí daňové poplatníky ročně 10 milionů korun. Jako příklad deník uvádí, že třeba zemědělský výbor má ještě zvláštní podvýbor pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství. Přestože všichni oslovení poslanci tvrdili, že práce ve funkcích odvedli dost, žádný hmatatelný důkaz předložit nedokázali, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Deník Právo varuje, že Praze hrozí nedostatek nových bytů. Developeři totiž kvůli ekonomické krizi nezačínají nové projekty a s koupí váhají i případní noví zájemci o bydlení. Developerské firmy se podle odborníků snaží doprodat rozestavěné rezidenční projekty a do nových se zatím nepouštějí. Metropoli tak hrozí, že nebude mít během několika měsíců nové byty. I když nabídkové ceny bytů poprvé od roku 2005 klesají, je pořízení bydlení stále nejjistější investicí, tvrdí experti. Ten, kdo dokáže odhadnout bod zlomu, kdy se ekonomika vzpamatuje, a těsně před tím nakoupí byt za minimální cenu, tak může i hodně vydělat, upozorňuje deník Právo.


Čeští řidiči prý dostanou návod, jak na silnici poskytnout první pomoc, píší Lidové noviny. Stručný obrázkový manuál bude součástí každé autolékárničky. Mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka novinku popsal jako "jasný návod pro lidi, kteří chtějí zachránit život jinému člověku". V autolékárničce by měly povinně být i větší nůžky a resuscitační maska, která nahradí látkovou roušku. Ministerští úředníci do ní hodlají vměstnat také termoizolační fólii. Tato jakási staniolová deka by měla zabránit tomu, aby poraněný člověk prochladl na studené zemi. Lékárničky s novým obsahem začnou platit zřejmě na konci prázdnin, informují Lidové noviny.