Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

"S oficiálním potleskem" ze strany Evropské unie se podle komentátora Lidových novin (LN) setkala nedělní dohoda mezi ruským předsedou vlády Vladimirem Putinem a ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou, že by obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu mělo být písemně stvrzeno smlouvou. Sotvakdo ale z reálně uvažujících unijních politiků podle něj předpokládá, že si nyní mohou celý "energetický" problém odškrtnout jako vyřízenou položku.

Foto: ČTK
"S oficiálním potleskem" ze strany Evropské unie se podle komentátora Lidových novin (LN) setkala nedělní dohoda mezi ruským předsedou vlády Vladimirem Putinem a ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou, že by obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu mělo být písemně stvrzeno smlouvou. Sotvakdo ale z reálně uvažujících unijních politiků podle něj předpokládá, že si nyní mohou celý "energetický" problém odškrtnout jako vyřízenou položku. Před EU podle LN stojí celá řada úkolů, které by měla jako předsedající země specifikovat Česká republika. Tím spíš, že si energetickou politiku EU vytyčila coby jednu ze svých priorit, píšou LN. Podle komentátora Práva má plynová krize pro Česko větší důsledky než současná krize ekonomická. Podle cykličnosti propadů hospodářství potíže, které zažívá téměř celý svět, dříve nebo později pominou. Zásobování plynem je ale dáno zeměpisným postavením a geopolitickými souvislostmi.


Odchod ministrů zdravotnictví a pro místní rozvoj Tomáše Julínka a Jiřího Čunka z vlády komentuje Právo. "Na červnovém sjezdu se jistě budou Čunkovi kritici snažit zbavit ho funkce předsedy. Troufám si předpovědět, že pokud mu po odchodu z vlády začne stoupat obliba mezi voliči a nabobtná strach ze zmodrání KDU-ČSL, nebudou to mít vůbec lehké," předpovídá komentátor.


Politikou středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) se zabývá komentář Hospodářských novin. "Středočeský kraj je laboratoř, kde si ČSSD testuje některé radikální nápady pro chvíli, kdy začne vládnout i na celostátní úrovni. Hejtman David Rath je opět předvojem pokroku: nejenže ´ruší´ veškeré poplatky ve zdravotnictví, ale i privatizaci nemocnic. Dejte mu volební vítězství, a pohne celou zemí," píše mimo jiné komentátor listu.


Liberec
Neveřejná zpráva ministerstva financí uvádí, že úřady i odcházející ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v rozhodování o výstavbě nákupního centra v Liberci německou firmou ECE porušili zákon. Píše to pondělní Mladá fronta Dnes, která má zprávu k dispozici. Společnost ECE požaduje za zmařenou investici téměř 1,5 miliardy korun. "Nelze říct, že by hrozící arbitráž byla předem prohraná, nějaká esa v rukávu máme. Ovšem Česko si v ní nestojí nejlépe,"řekl listu zdroj z MF. MF nyní začne jednat s firmou ECE u ukončení sporu. Podle informací deníku stojí o to, aby německý gigant přijal od státu rozumné mimosoudní vyrovnání.


Na přezíravý vztah panující v Česku vůči Vietnamcům upozorňují Lidové noviny (LN) v komentáři, jež se zabývá případem policisty z Brna, který je podezřelý ze zabití Vietnamce. "Zabije-li policista jednoho z nich, schází tu společenský tlak na potřebu spravedlnosti. Kde by se také vzal ve společnosti, kde se každému vietnamskému obchodníkovi běžně tyká?" ptá se autor komentáře.


Moravské zemské muzeum v Brně po více než 15 letech změní ředitele. Petra Šuleře vystřídá v čele druhého největšího a druhého nejstaršího muzea v Česku Martin Reissner, dosavadní šéf odboru kultury na brněnském magistrátu. Informují o tom pondělní Lidové noviny a brněnská příloha Mladé fronty Dnes. Ministerstvo kultury vypsalo už loni v září výběrové řízení na nového ředitele. Důvodem byla podle dostupných informací nespokojenost s řízením, přístupem k veřejnosti i odbornou muzejní prací. Reissner se ale konkurzu nezúčastnil, ministerstvo mu funkci přímo nabídlo a on výzvu po několika měsících jednání přijal.


Policie podle pondělního Práva ví, že uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který se zřejmě skrývá v zahraničí, občas přijíždí do Česka, ale policie nemá příliš možností ho zadržet. "My víme, že sem jezdí, ale nemůžeme s tím příliš dělat. Snažili jsme se sledovat místa, kde by se mohl pohybovat, ale je to těžké,"řekl Právu nejmenovaný zdroj z policejního prezidia. Podle neověřených informací se Pitr o vánočních svátcích objevil ve svém domě v Jesenici u Prahy, píše list. Podle Práva pomáhá Pitrovi schengenský prostor umožňující volný pohyb osob bez hraničních kontrol a také například důkladné "opevnění" jeho domu v Jesenici u Prahy. "On prostě nastoupí do auta a bez zastávky se nechá v autě s tmavými skly odvézt až domů,"řekl Právu zdroj z policejního prezidia. Policie přiznává, že nemá kapacitu Pitrův dům sledovat nepřetržitě.


Vyškovští policisté ukončili podle Mladé fronty Dnes (MfD) vyšetřování případu pěstounů Blaženy a Lubomíra Rosnerových ze Slavkova u Brna. Kriminalisté věří tomu, že Rosnerovi, které před několika roky za jejich práci vyznamenal prezident Václav Klaus, týrali svěřené děti. Rosnerovi dál obvinění odmítají, píše MfD. "Vyšetřování bylo ukončeno s návrhem na podání obžaloby,"řekla vyškovská státní zástupkyně Martina Klvačová, která má případ na starosti. Do týdne až deseti dnů rozhodne, zda na pěstouny podá obžalobu, píše MfD.