Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lisabonská smlouva patří k věcem, které změnit nemůžeme, ale mohli jsme tu partii hrát trochu líp, píše se v komentáři Lidových novin věnovaném postoji Václava Klause k ratifikaci lisabonské smlouvy.

Prezident Václav Klaus  (vlevo) v jednací síni Ústavního soudu,  foto: ČTK
Lisabonská smlouva patří k věcem, které změnit nemůžeme, ale mohli jsme tu partii hrát trochu líp, píše se v komentáři Lidových novin věnovaném postoji Václava Klause k ratifikaci lisabonské smlouvy. Brusel potřebuje náš souhlas, ne my jeho. Mohli bychom si za ratifikaci aspoň o něco říct. Jenže jelikož se Topolánek nebyl schopen s Klausem dohodnout, ten se rozhodl vystřílet proti Bruselu všechny náboje. A nevadí mu, že jsou slepé. "Může věc protahovat, ale Lisabon bude nakonec platit i bez jeho podpisu. V unii za to nezískáme nic a doma ani ten radar," varuje list.

Podle Hospodářských novin zůstává hádka o Lisabon poučná a možná nejzajímavější je paseka, kterou nadělala v ODS, kde se mimo jiné podepsala na úpadku nadějí pražského primátora Pavla Béma. "Když Bém vypráví, že by si přál jednoduchý patnáctistránkový dokument, smějí se mu i kovaní Antibruselané ve straně," míní komentátor a dodává, že nejen ODS, i my bychom chtěli jinou smlouvu, ale nějak se přihodilo, že většina Evropy naše priority nesdílí. Pokud smlouva projde a pokud Bém v boji o předsedu strany vyhoří, bude to důkazem velkého odpoutání ODS od Klause. Ten může zdržovat dlouho, může třeba podat i novou ústavní stížnost, svůj vliv už ale neobnoví, konstatuje list.


Tisk komentuje zdražení elektřiny. Komentátor Lidových novin se domnívá, že si premiér Mirek Topolánek z občanů "dělá dobrý den", když tvrdil, že zásluhou státu a regulátora poroste cena elektřiny příští rok o polovinu méně, než by mohla - "jen" o deset procent. Podle Lidových novin se nelze bránit dojmu, že "ČEZ a spol. se jen hojí na obyčejných spotřebitelích, kteří nemají kam utéct". Příští rok totiž podle LN energetici očekávají propad poptávky v podnikové sféře. "Dominantní ČEZ své zisky skrze daně a dividendy zčásti vrátí státu. Teoreticky by tedy bylo možné, že stát tyto konkrétní prostředky vrátí zpět občanům-spotřebitelům, třeba formou snížení spotřební daně. To by asi šlo, ale není zájem," píše komentátor. Vláda se podle něj podílí na "zajímavém" pokusu na lidech: zkoumá se, jaký růst cen elektřiny je ještě sociálně únosný.


Komerční banka od středy zlevňuje hypotéky. Je tak první velkou bankou, která reaguje na razantní pokles sazeb centrální banky před třemi týdny. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Jak uvedl šéf obchodu banky Zdeněk Mojžíšek, snížením úroků motivují klienty k delším fixacím. Český hypoteční trh tak dostává impulz k nové vlně zlevňování půjček na bydlení. V říjnu Komerční banka a všechny další významné banky, kromě České spořitelny (ČS), hypotéky zdražily a snížení sazeb centrální bankou je zaskočilo. V posledním měsíci ale došlo ke zlevnění dlouhodobých zdrojů, ze kterých banky úvěry financují. Podle analytiků budou konkurenční ústavy Komerční banku následovat. Kvůli finanční krizi je ale hypoteční trh rozkolísaný jako nikdy předtím.


Hlavním důvodem zdrcující porážky ODS v podzimních volbách bylo to, že strana ztratila střední vrstvu voličů. Jak píše Mladá fronta Dnes, vyplývá to z analýzy voleb, kterou provedla vysoká škola CEVRO. ODS ztratila tam, kde byla silná - u lidí s průměrnými a mírně nadprůměrnými příjmy, uvedl Daniel Kunštát, který na škole přednáší. Oproti roku 2006 ztratila Topolánkova strana nejvícr u úředníků, učitelů a zdravotníků. Častěji než ČSSD volili občanské demokraty jen lidé s příjmy vyššími než 40 tisíc. A vůbec poprvé se sociální demokracií prohrála ODS u voličů mezi 30 a 44 lety. Odborníci považují za rozhodující polovinu roku 2007. Právě tehdy vládní koalice prosadila ve Sněmovně reformní batoh a ČSSD poprvé od roku 2002 překonala ODS v preferencích.


Zpěváci natáčejí klip o Léčebnách dlouhodobě nemocných, píše Mladá fronta Dnes. Mizerná situace v léčebnách vyburcovala 12 předních zpěváků a skupin k nové písni. Jmenuje se Já jsem jako ty a už brzy bude nasazena do hitparád. K nápadu přispěly články Mladé fronty Dnes, kdy se reportér nechal zaměstnat v LDN jako sanitář. Zjistil mimo jiné chyby v chorobopisech či nedostatečné pití pacientů. Podobné zážitky mají i interpreti. Po reportáži z léčeben slibovali politici, že péči o staré lidi zlepší. Ze slibů se však splní jediný, píše Mladá fronta Dnes. Léčebny dostanou od příštího roku lépe zaplaceno za svou péči. Dostanou o 13 procent více než loni, což je nejvyšší nárůst ze všech oborů. Že je nejvyšší čas, začít se seniory zabývat, ukazují i statistiky. Loni u nás žilo přes 23 tisíc lidí nad devadesát let. Tedy těch, kteří se o sebe obvykle už nedokážou úplně sami starat. Během pouhých 14 let se jejich počet podle prognóz ztrojnásobí.


Nad zveřejňováním předmanželských smluv na internetu se zamýšlí komentář Mladé fronty Dnes. Autorka uvažuje, jak se k návrhu tohoto zákona postaví poslanci ve sněmovně. Ti poslanci, píše deník, kteří před pár týdny zakázali novinářům zveřejňovat obsah policejních odposlechů. Když šlo o ochranu soukromí lidí podezřelých ze zločinu, byla většina poslanců jednotná. Stejně jako tehdy, když šlo o jejich majetková přiznání a snahu zabránit jejich dalšímu šíření. Budou poslanci také tak úzkostliví v případě ostatních lidí a jejich předmanželských smluv? Skoro se mi chce vsadit, že ne, uzavírá deník.


S novým jízdním řádem, který začne platit 14. prosince, omezí České dráhy počet vlakových spojů a současně zdraží jízdné v průměru o 7,5 procenta. Náměstek pro osobní dopravu Petr Moravec uvedl, že dráhy nabídnou cestujícím řadu novinek, které zrychlí a zlepší cestování po železnici. Železnice loni připravila 182 milionů lidí. Letos to bude méně a zdražení může úbytek pasažérů ještě urychlit. Zatímco základní jízdné podraží jen o dvě koruny, výrazně si budou muset připlatit cestující, kteří využívají některé z nabízených slev.


Panenka, která umí pít z lahvičky a pláče opravdové slzy, plyšové mládě dinosaura v životní velikosti - měsíc před Štědrým dnem předchází každou pohádku v televizi přehlídka toho, co by si děti mohly pod stromeček přát. A v dopise pro Ježíška přibývají další a další položky. Některé firmy dokonce nechávají reklamní letáky přímo ve školách. Pětatřicetiletá Anna Berková z Prahy zvolila originální obranu. Své děti přinutila, aby dopisy Ježíškovi napsaly s velkým předstihem. Dětští psychologové její svéráznou metodu oceňují. Rodiče by se podle psycholožky Lenky Čadové neměli nechat zmanipulovat a dětem by neměli koupit všechno, co si přejí. Důležité je, aby se pod stromečkem objevilo alespoň něco z toho, o co si děti Ježíškovi napsaly. Hitem letošních Vánoc jsou interaktivní panenky, a zvířátka, která mají děti při hře i něco naučit.


Řada velkých firem zrušila letos vánoční party pro zaměstnance, píše Mladá fronta Dnes. To je finanční krize v praxi. Vánoční večírky jsou ve škrtání nákladů na prvním místě. Automobilový průmysl patří mezi branže, které krize postihla nejvíce a které také ruší večírky jako první. K rušení dochází i z jiného důvodu. Firmám se zdá nepatřičné pořádat večírek pro zaměstnance v době, kdy dochází ke snižování jejich počtu. Úbytek vánočních akcí potvrdily i firmy, které se jejich pořádáním zabývají. Jiné společnosti však o rušení večírků nechtějí ani slyšet a jejich personální ředitelé říkají, že je berou jako slušnost vůči zaměstnancům. Podle odborářů jsou zaměstnanci z rušení vánočních akcí zklamáni.