Přehled tisku

0:00
/
0:00

Při bezpečnostní prověrce Ivana Langra se prý nevědělo, že figuruje ve spisu Krakatice. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Národní bezpečnostní úřad se při jeho prověřování obrátil na policii i tajné služby se žádostí o informace, policie však zamlčela, že se Langer objevil ve spise, který policie vedla v souvislosti s vyšetřováním mafiánských aktivit kmotra podsvětí Františka Mrázka.

Při bezpečnostní prověrce Ivana Langra se prý nevědělo, že figuruje ve spisu Krakatice. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Národní bezpečnostní úřad se při jeho prověřování obrátil na policii i tajné služby se žádostí o informace, policie však zamlčela, že se Langer objevil ve spise, který policie vedla v souvislosti s vyšetřováním mafiánských aktivit kmotra podsvětí Františka Mrázka. Přiznal to šéf úřadu Tomáš Kadlec. Připustil také, že kdyby jeho úředníci tato závažná fakta znali, mohl mít Langer se získáním prověrky potíže. Právě bezpečnostní prověrkou se ministr vnitra opakovaně hájí proti pochybnostem o svém lobbingu v kauze prodeje stavební firmy IPS. Tu zpovzdálí ovlivňoval právě Mrázek.

Podle komentáře Lidových novin v souvislosti s kauzou Ivana Langra platí, že "minulost neobelstíme". "Nyní vyšlo najevo, kdo půjčil Ivanu Langrovi na dům - a proč to Langer nechtěl říct a lhal, že to s politikou nesouvisí. Jeho dobrodinec byl tehdy zájemce o privatizaci IPS, na níž byl zainteresovaný kmotr Mrázek. Přesně kvůli takovým případům existují všechna ta protivná pravidla a zákony o konfliktu zájmů - aby i ten nejčistší politik nebyl v pokušení namlouvat si, že on se v rozhodování žádnými osobními vazbami ovlivňovat nenechá. Natož Ivan Langer," píše komentátor LN.


Pavel Bém
Spory mezi předsedou ODS a premiérem Mirkem Topolánkem a jeho prvním stranickým zástupcem Pavlem Bémem, který prostřednictvím Hospodářských novin Topolánkovi vzkázal podmínky pro přežití jeho vlády, se zabývá komentář Práva. Zmiňuje, že Bém vylučuje kandidaturu na Topolánkovo stranické křeslo, ovšem současně komentátor upozorňuje: "Pozorný čtenář mě může napomenout, že Bém kandidaturu důsledně vylučuje. Je to pravda, mluví-li politici jako děti, které nevědí, co je to podtext. Jenže v jejich větách je vždy přítomen suterén, v němž se mohou odehrát jiné věci než ty, které inzerují ve výkladní skříni."


Skuhrali jsme na zdražování, na třicetikorunový poplatek u lékaře, na pouhou myšlenku školného na univerzitách. Na co budeme skuhrat, zavane-li i sem skutečná krize? - píše se v komentáři Lidových novin v souvislosti s možnými dopady světové finanční krize na českou ekonomiku. Ministr financí Miroslav Kalousek po setkání s premiérem a guvernérem České národní banky uvedl, že končí výjimečně dobré časy a nastává normální doba s normálními problémy. A nám občanům v situaci, kdy roste nezaměstnanost a padají banky, to začíná konečně docházet. Ovšem až tehdy, kdy se sami ocitneme v docela normálním průšvihu, píší Lidové noviny.

Česká národní banka podle Mladé fronty Dnes více dohlédne na podílové fondy. Ty totiž musí zveřejňovat detailní strukturu svých investic jen minimálně a to chce centrální banka změnit. Až dosud měly fondy za povinnost zveřejňovat údaje dvakrát do roka, centrální banka ale chce dostávat informace měsíčně. Tyto údaje ale bude mít k dispozici pouze ČNB, nikoliv jednotliví podílnici fondů. Běžní investoři se tak stále nebudou moci snadno dozvědět, zda fond neinvestoval například v rizikovějších aktivech, než uvádí ve svém investičním profilu. Deník připomíná, že najít detailnější přehled investic jednotlivých fondů vyžaduje téměř detektivní práci na internetu a informace jsou obvykle uvedeny jen ve výročních zprávách za předchozí rok. To připouští také šéf Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš. Podle něj je důležité obnovit důvěru lidí ve fondy, která je teď dost zasažena.


Bohuslav Sobotka
Podle komentátora Lidových novin je zcela neuvěřitelné, že má stínový ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dost "drzosti" na to, aby teď kritizoval koaliční návrh státního rozpočtu na rok 2009. Sobotkova kritika, že je rozpočet postaven na zcela nereálném odhadu hospodářského růstu, je podle komentátora provokace "malého spratka", když za celou dobu svého působení v křesle ministra financí připravoval schodkové rozpočty a "prošustroval" dobu vhodnou k přípravě na "horší časy". Předseda ČSSD Jiří Paroubek, Sobotka a s nimi celá ČSSD se tak podle něj vmanévrovali do pasti. Na jedné straně varují vládu před krizí a vyzývají k akci, na druhé straně před volbami slibují vyšší výdaje z rozpočtu.


Co horšího se může stát buddhistovi, ptají se Hospodářské noviny, než když ho doženou skutky jeho minulého života? Miliardář Antonín Koláček letos odešel z uhelné branže a chtěl se věnovat východním naukám. Z jeho shambaly ho však otravně ruší švýcarská policie. Jde zřejmě o divokou privatizaci mosteckých uhelných dolů z 90. let, která dodnes tíží Koláčkovu karmu. Informací je málo, mluví se o praní špinavých peněz a není jasné, zda už byl někdo obviněn. Bývalí manažeři dolů se brání, že privatizaci už přešetřila česká policie. Případ marně otvírala dvakrát. Od počátku bylo zjevné, že bez pomoci Švýcarů nezjistí nic. Nevíme, co vše má švýcarská policie v ruce, píše komentátor v Hospodářských novinách. Ale na žádnou protekci se u ní spoléhat nedá. Jak známo, nepárala se ani s mladým Kaddáfím.


Jiří Komorous,  foto: ČTK
Dlouholetý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous odchází od policie. Píše to deník Právo s tím, že Komorous má odejít do civilu na vlastní žádost, a to ke konci měsíce. Komorousův odchod potvrdil policejní prezident Oldřich Martinů, sám Komorous se k němu ale nechtěl vyjádřit. Podle Práva Komorous svým nadřízeným sdělil, že se cítí unaven a ve své práci již nechce pokračovat. Osmačtyřicetiletý Komorous byl ředitelem centrály od 1. ledna 1995. Předtím, v letech 1993 a 1994, byl vedoucím odboru drog Ústředny kriminální policie, což byl předchůdce centrály. Martinů vyjádřil nad rozhodnutím Komorouse lítost. "Je samozřejmě škoda, že takový odborník na drogovou problematiku odchází,"řekl Martinů, přičemž ocenil výsledky, jež protidrogová centrála pod vedením Komorouse dosáhla. Komorous podle něj odejde od policie s veškerými poctami.


Jak uvádějí Hospodářské noviny, v další velké české firmě, plzeňském Panasoniku, se potýkají s tuberkulózou. Zavlekli ji sem zahraniční dělníci. Jde o další případ poté, co nakažlivou nemoc lékaři odhalili u třinácti cizinců v pardubickém Foxconnu, ale i v jiných podnicích. V Panasoniku lékaři prokázali už druhý případ. Riziko šíření nákazy platí po celé zemi. Specialisté varují, že v Česku neexistuje účinný způsob, jak bránit přílivu infikovaných cizinců. Lékaři volají po tom, aby se zlepšila kontrola cizinců už při vstupu do země, jak tomu bylo dříve.


Foto: ČTK
O čtvrtečním řádění chorvatských fotbalových rowdies v centru Prahy informuje deník Právo. Fanoušci fotbalového klubu Dinamo Záhřeb, kteří přijeli na odvetné utkání v 1. kole Poháru UEFA se Spartou, připravili pražským policistům horké chvilky. Dorazila jich víc než tisícovka a ostré potyčky s policií a výtržnosti začaly už ve středu na Václavském náměstí a skončily až ve čtvrtek pozdě večer. Rowdies házeli i dlažebními kostkami, napadli policejní auto a zranili několik zasahujících policistů. Na Staroměstském náměstí se shromáždilo několik set opilých a hajlujících Chorvatů. Vztahy mezi chorvatskými a českými fanoušky se zhoršily po srpnové provokaci fanoušků Sparty. Při prvním ligovém zápase s Mladou Boleslaví se ve sparťanském kotli objevil transparent Mladič, Karadžič - držte se. Slovany nerozdělíte. Smrt Evropské unii. Oslava válečných zločinců údajně nenechala Chorvaty chladnými, píše Právo.