Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deník Právo rozebírá současnou situaci v nejsilnější vládní straně, ODS. Jsou dva typy řidičů. Když se blíží k železničnímu přejezdu se světelnou signalizací, ale bez závor, a začnou blikat výstražná světla, jeden šlápne na brzdu a druhý na plyn. V samotné ODS už pár týdnů zoufale brzdí Vlastimil Tlustý a jeho spojenci.

Deník Právo rozebírá současnou situaci v nejsilnější vládní straně, ODS. Jsou dva typy řidičů. Když se blíží k železničnímu přejezdu se světelnou signalizací, ale bez závor, a začnou blikat výstražná světla, jeden šlápne na brzdu a druhý na plyn. V samotné ODS už pár týdnů zoufale brzdí Vlastimil Tlustý a jeho spojenci. Motivy mohou mít různé, ale jejich výstražným znamením jsou miliardy, které mají odtéci ze státního církvím, píše list. Dodává, že to ale pro ODS není jediný varovný signál. Trendy ve volebních preferencích a občanskou nespokojenost v ohlášených stávkových akcích by přehlédl jen slepý či zaslepený, píše deník Právo.


Komentář Hospodářských novin si všímá současné diskuse o obnovení investic do jaderných elektráren. Příklon politických reprezentací k jádru lze zaznamenat leckde, od Německa přes Británii po USA. Ve Francii se jádra nevzdali nikdy. Proto by poslanci měli dobře naslouchat, co se děje ve světě, radí komentátor. Zároveň upozorňuje na to, že všichni velcí dodavatelé investičních celků pro jaderné elektrárny mají na léta dopředu vyprodáno. Pokud by Češi oslovili Rusy, mohou si prý být jisti, že východní dodavatel vyprojektuje elektrárnu tak, aby nebylo ani trochu snadné měnit dodavatele paliva. Takže realisticky řečeno: je jisté, že ČEZ bude investovat do nových zdrojů. Ale nikde není psáno, že tyto zdroje budou jaderné, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny poznamenávají, že začala sezona negativních kampaní. Upozorňují na internetovou stránku očerňující středočeského hejtmana Petra Bendla z ODS, za níž podle deníku stojí "s pravděpodobností blížící se jistotě" ČSSD. Bylo by samozřejmě nejlepší, kdyby byl autor stránek potrestán alespoň pokutou natolik odstrašující, aby se podobné případy neopakovaly, píše deník. Jenže to je spíš zbožné přání. Policie patrně k ničemu nedospěje, a proto se na výskyt dalších negativních kampaní dá spolehlivě vsadit, míní autor komentáře.


Tři piloti stíhaček Gripen opustili české letectvo, další z nich odchod zvažují. Letectvo tak přichází o stovky milionů korun, které investovalo do jejich výcviku. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Jedním ze tří pilotů, kteří odešli, je i bývalý velitel letky Michael Borůvka. Mezi dvacítkou českých elitních stíhačů panuje podle listu nespokojenost s platem. Ten údajně v průměru činí 35.000 korun hrubého, zatímco v civilních leteckých společnostech přesahuje 100.000 korun. Ministerstvo obrany nevidí v odchodech pilotů problém. Fluktuace je prý běžná u celého letectva a odcházející piloty se zatím vždy podařilo nahradit. Na podzim mají začít trénovat čtyři noví stíhači. Podobná situace nastala podle Hospodářských novin naposledy v roce 2004, kdy letectvo náhle opustila desítka špičkových pilotů, kteří pak nastoupili u Českých aerolinií. Polovina z nich tehdy měla začít létat právě na Gripenech.


Pod ministrem zdravotnictví se podle Mladé fronty Dnes zhoupla židle. Jeho straničtí kolegové z ODS začali řešit, jestli nebude lepší ho obětovat na oltář reforem a nahradit čerstvou krví, například plzeňským hejtmanem Petrem Zimmermannem. Ten podle informací deníku dostal nabídku stát se ministrem dokonce už dvakrát. Ministru Julínkovi prý vyčítají, že nekomunikuje s hejtmany. S lékařskou komorou se ministr raději nebaví vůbec. Takže ho za měsíc čeká stávka lékařů a odborářů. Podle některých hejtmanů ODS tak ale Tomáš Julínek kazí šance strany v podzimních volbách, píše Mladá fronta Dnes.

Hospodářské noviny otiskly komentář ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který píše, že chápe obavy zdravotníků z jim připravované reformy. "Někteří z nich se bojí větší transparentnosti, jiní se s mými návrhy ani pořádně neseznámili," podotýká Julínek. Upozorňuje, že se reformu snaží představovat, kdykoliv k tomu má příležitost. Jenže běžná média včetně veřejnoprávních podle něj podstata reformy nezajímá.


Slovenská plynárenská společnost SPP se obává o svůj majetek, který před lety investovala do společných firem s podnikatelem Karlem Komárkem a jeho rodinou, a nevylučuje proto ani žalobu na ochranu investic vůči českému státu. Podle Mladé fronty Dnes je firma připravena bránit podíly ve společnostech SPP Bohemia a Moravské naftové doly, které si cení na 10 až 12 miliard Kč, všemi dostupnými prostředky. Žalobou na stát podle Hospodářských novin hrozí také další akcionář, německý E.ON Ruhrgas. Firma KKCG kritiku partnerských firem odmítá. "Nesouhlasíme s kroky, které minoritní akcionář (KKCG) v poslední době dělá," uvedla mluvčí SPP Dana Kršáková. Podle mluvčího KKCG Daniela Plovajka za tím ale může být snaha pošpinit dobré jméno skupiny. Spory mezi Komárkovými, slovenskými plynaři a dalším akcionářem, německou E.ON Ruhrgas, vyostřilo rozdělení majetku Moravských naftových dolů. V minulých týdnech z nich odešlo 3,4 miliardy korun. Majetek se přesunul do nově založené MND a.s. Společnost SPP se nyní obává, že KKCG účetní operací její hodnotu snížila a mohla by ji následně výhodně odkoupit do své skupiny. "Jediným důvodem rozdělení, který již byl několikrát jasně uveden, je oddělení regulované a neregulované činnosti Moravských naftových dolů. Tedy průzkumu a těžby ropy a zemního plynu od skladování a distribuce. O této věci bylo rozhodnuto soudy kladně, a námitky jsou proto neopodstatněné,"řekl Plovajko Mladé frontě Dnes.


Lidové noviny píší o novém byznysu vietnamských gangů - marihuaně. Nakoupit staré domy a budovat v nich výnosné marihuanové plantáže. Přesně na to se podle policie v posledních měsících specializují vietnamské gangy v České republice. Důkazem je, že za poslední měsíc detektivové při raziích ve velkopěstírnách konopí zabavili rostliny za miliony korun a zatkli přes patnáct Vietnamců. Podle policistů z Národní protidrogové centrály se na tento druh nelegálního podnikání vietnamská mafie přeorientovala zřejmě kvůli menším ziskům z jiných obchodů. Gangy porušují zákon i jinak - pěstírny užívají nelegální elektrické připojení. Energetici pak škody z jednoho takového objektu mohou počítat na stovky tisíc, ale i miliony korun, píší Lidové noviny.


Deník Právo se zaměřil na reakce starostů na návrh premiéra Mirka Topolánka zpřísnit podmínky pro chovatele psů. Většinou pokutu až 50 tisíc korun za volné pobíhání psů bez vodítka odmítli. Přitom už nyní mohou obce majitele volně puštěných psů pokutovat - částkou 20 tisíc korun. Sankce 50 tisíc korun ale starostům obcí připadá moc vysoká a nevymahatelná a pro seniory by navíc byla likvidační. Deník Právo zjišťoval i situaci v Evropě. Nejpřísnější pravidla mají v Británii. Tam je majitel odpovědný i za štěkání domácích miláčků, uvádí list.


Už od ledna příštího roku by nemělo být nakupování zájezdů současně cvičením v počtech. Jak píše Mladá fronta Dnes, zákazníci totiž mají od začátku vědět, kolik za dovolenou skutečně zaplatí. Ministerstvo financí dokončilo návrh novely zákona o cenách, který má skoncovat s oddělováním všemožných příplatků mimo cenu zájezdů. Podle návrhu budou mít cestovní kanceláře povinnost označit svoji nabídku konečnou cenou, která se nemění a ke které nemůže být nic připočítáno. Novela zákona se ale nelíbí cestovním kancelářím - návrh normy je podle nich v rozporu se zákonem o cestovním ruchu. Ten umožňuje cestovním agenturám zvýšit cenu zájezdu až o deset procent do 21-ti dnů před jeho termínem, pokud se zvýší náklady, uvádí Mladá fronta Dnes.