Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes se ve svém komentáři vrací k testu nemocnic, který provedli její redaktoři. Převlečení za doktory pronikli do řady nemocnic po celém Česku, dokonce i na uzavřená oddělení, jako je JIP nebo novorozenecké. Od zdravotního personálu dostávali k nahlédnutí chorobopisy pacientů, bez problémů mohli odnášet léky i injekční stříkačky. Chtěli tak ukázat, jak snadné je zneužít bílého pláště a dostat se k pacientům.

Mladá fronta Dnes se ve svém komentáři vrací k testu nemocnic, který provedli její redaktoři. Převlečení za doktory pronikli do řady nemocnic po celém Česku, dokonce i na uzavřená oddělení, jako je JIP nebo novorozenecké. Od zdravotního personálu dostávali k nahlédnutí chorobopisy pacientů, bez problémů mohli odnášet léky i injekční stříkačky. Chtěli tak ukázat, jak snadné je zneužít bílého pláště a dostat se k pacientům. Někteří čtenáři na tyto testy ale v on-line diskusích reagují s nevolí. Obávají se, že to vedení nemocnic povede k tomu, že raději nemocnice uzavřou a omezí návštěvy pacientů. Jiná skupina zase úplně pomíjí nebo zlehčuje znepokojivý výsledek testu. A k nim patří bohužel právě lékaři, píše se v komentáři. Chovají se jako ohrožený druh, jakoukoli kritiku zvenčí odmítají a považují ji za útok. A to není správné, píše se v komentáři Mladé fronty Dnes.


Kvůli církevním restitucím se rebelové v ODS vzepřeli výkonné radě, uvádí se v Právu. Ta je v pondělí vyzvala, aby zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi pustili za dva týdny do dalšího čtení. Občanští demokraté považují tento zákon za natolik klíčový, že další průtahy při jeho projednávání ve sněmovně už nechtějí připustit. Nehodlají tak nadále tolerovat rebelii několika svých členů. Rada vyzvala všechny poslance zvolené za ODS, aby neumožnili další blokování tohoto zákona a podpořili jej. Potvrdil do i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Podle místopředsedy strany Petra Nečase je vláda připravena kritizované návrhy ještě propracovat. Jenže stanovisko trojice odpůrců zákona v ODS se nemění. Pokud nedostanou informaci, jak vláda dospěla k číslu 83 miliard korun pro církve, zákon nemohou podpořit, tvrdí například poslanec Vlastimil Tlustý. Ten také Právu potvrdil, že nikdo z vlády ani vedení strany zatím na jejich požadavky nereagoval.


Už celkem sedmnáct lidí obvinila policie v případu korupce při zadávání veřejných zakázek na ministerstvu obrany. Hrozí jim až 15 let vězení. Informaci přinesly Lidové noviny. Sedmnáctka obviněných se v roce 2006 údajně snažila ovlivnit výběrové řízení na provozování ubytoven a provozních středisek Vojenské ubytovací a stavební správy Litoměřic. Jedním z obviněných je i bývalý ředitel Vojenské ubytovací a stavební správy v Litoměřicích Ladislav Tesař, který údajně s několika podnikateli úmyslně zmanipuloval výběrové řízení na dodávku služeb pro armádu za téměř 15 milionů korun. Tesař se měl ještě před vyhlášením výběrového řízení domluvit s pražským podnikatelem Václavem Krajíčkem, že zakázku vyhraje firma Krajíčkovy manželky. Losování při výběrovém řízení údajně probíhalo s nelegálně upraveným losovacím zařízením. Policie podle listu nevylučuje, že v případu přibudou další obvinění.


Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Mladá fronta Dnes ve své pražské příloze informuje o dopisu, který šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek adresoval pražskému primátoru Pavlu Bémovi kvůli pozemkům pro novou budovu Národní knihovny. Vyzývá v nich primátora, aby splnil slib, který knihovně dal v r. 2006, a prodal jí slíbené pozemky na Letné. Zde by měla stát diskutovaná Kaplického "chobotnice". Ježek také chce, aby město prodloužilo lhůtu k vyřízení stavebních povolení do konce ledna 2011. Odpovědi z radnice na svůj list se ale ředitel Národní knihovny nedočkal ani po dvou týdnech. Bém tvrdí, že psaní nedostal, i když je na něm razítko podatelny ze začátku května. Situace v Národní knihovně není záviděníhodná, píše deník. Knihovna nemá ani stavební povolení, ani peníze na stavbu nové knihovny, chybějí jí pozemky i podpora politiků. Zato se v jejích skladech hromadí nové knihy a podle Vlastimila Ježka se kapacita budov historického areálu v Klementinu a dalších skladišť Národní knihovny vyčerpá po roce 2011.


Lidové noviny komentují průzkum, který provedla brněnská Masarykova univerzita. Z něj vyplývá, že lidé se nejčastěji cítí diskriminováni kvůli svému věku. Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vidí spásu v antidiskriminačním zákoně, píše se v komentáři. Bylo by ale opravdu zajímavé vědět, jak chce zajistit, aby senioři nebyli například v ordinacích oslovováni dědečku nebo babičko. V prostředí nemocnic je takové oslovení familiární a ponižující. S tím ale nic neudělá ministryně ani deset zákonů. Se seniory se musíme jako se stále rostoucí a vlivnější skupinou naučit bezproblémově vycházet. Už jen z toho pragmatického důvodu, že každý z nás se jednou seniorem stane. Potměšilou otázku, kdopak asi vychoval ty "zlé" mladé, si ale senioři musejí odpovědět sami.


Ilustrační foto
Právo se věnuje dalšímu návrhu ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, která chce trestat násilí na dětech. Komentátor věří, že předkládat zákon proti násilí na dětech je něco podobného, jako kdyby jiný ministr předložil zákon proti odcizování měděných tabulek ze hřbitovů. Krádeže i násilí jsou už přece v české legislativě ošetřeny jinými zákony. Autor si klade otázku, jakou autoritu může mít učitel, který nesmí dát pohlavek dítěti, jež mu sprostě nadává nebo po něm mrští učebnici. Obává se, aby ministr školství Ondřej Liška nemusel své stranické kolegyni Stehlíkové kontrovat a předkládat "podzákon" na ochranu učitelů.


Lidové noviny komentují připravovanou novelu zákona o pedagogických pracovnících, podle níž mají učitelé bez odpovídajícího vzdělání dostat dalších pět let na to, aby zahájili studium, a mohli tak i nadále učit. Podle komentátorky má novela změkčit podmínky pro ty, kdo už léta učí, ale formálně nesplňují některé požadavky na kvalifikaci. "Nejde o to, že by se měli tolerovat učitelé bez vzdělání, spíš o to, aby se zohledňovalo také to, co umějí, a nejen to, že na něco nemají glejt," míní autorka.


Vrací se éra malých obchodů "na rohu", píší Hospodářské noviny. Po zhruba deseti letech, kdy se Češi učili jezdit na nákup autem za města, se vrací móda menších samoobsluh v centru. Tam také za zákazníky nyní míří velké hypermarkety. Po úspěchů malých prodejen Tesco nebo Žabka chystá totéž i lídr trhu Kaufland. Návrat do měst je jednou z cest, jak vyzrát na konkurenci, a to v době, kdy se boj zostřuje a několik řetězců český trh už opustilo. Letos musí být obchodníci dvojnásob rafinovaní, protože Češi kvůli vládním reformám veřejných financí šetří. Podle analytiků vedle příznivých cen upřednostňují i rychlý nákup, a tak má koncept prodejen "na každém rohu" velkou šanci na úspěch, uzavírají Hospodářské noviny.


To, že Češi přestali utrácet a více šetří, uvádí i deník Právo. Tržby maloobchodů se letos v březnu poprvé za čtyři roky v meziročním srovnání snížily, a to o téměř tři procenta. Lidé méně kupují nejen potraviny, ale i auta a další výrobky. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. Podle ekonomů skončila konzumní revoluce, lidé více šetří. Nejvýraznější pokles tržeb hlásí prodejny farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Meziroční propad maloobchodních tržeb je po slabých výsledcích průmyslu a exportu další v řadě negativních zpráv, které letošní březen přinesl, připomíná deník Právo.


Hospodářské noviny se v komentáři nazvaném "Bezradní radní" vracejí k problematice rozdílení pražských kulturních grantů. Podle nich v Evropě patrně neexistuje žádná další země, v níž metropolitní radní předstírají, že navzdory vší námaze nemohou přijít na to, jak rozlišit umění od lidové zábavy. Do konfliktu města s ohroženými divadelníky by podle autora komentáře měl vstoupit stát, převzít část odpovědnosti za udělování grantů a magistrátu nechat starost o divadelní budovy. Pak by si už radní s rozlišováním umění nemuseli lámat hlavu, píše list.