Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátor Práva se zamýšlí nad akcí členů ekologické organizace Greenpeace. Aktivisté v pondělí na protest proti zamýšlené stavbě radaru obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má americká základna stát. Akce ale podle autora ztratila aktuálnost.

Foto: ČTK
Komentátor Práva se zamýšlí nad akcí členů ekologické organizace Greenpeace. Aktivisté v pondělí na protest proti zamýšlené stavbě radaru obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má americká základna stát. Akce ale podle autora ztratila aktuálnost. "Jestřábi ze zámoří jen tak brzy nepřijdou, když ministryně Riceová odložila návštěvu Prahy a tím i podpis pod smlouvou o radaru. Dobyvatelům zbyla pouze naděje, že armáda je alespoň násilím z kóty vyvleče za náležitého rachotu mediálních bubnů," míní komentátor.

Lidové noviny píší, že členové hnutí Greenpeace mají na mysli především to, stát se cílem mediálního zájmu. Autor článku se ptá, na čí straně vlastně aktivisté stojí? Skupina podle něho "poprvé otevřeně nelobuje za přírodu, životní prostředí či trvale udržitelný rozvoj, nýbrž za jasný politický zájem, proti štítu, který má chránit značnou část západního světa - vposledku i jeho přírodu".


Stanislav Gross
Náhlé zbohatnutí bývalého sociálně demokratického premiéra Stanislava Grosse a postoj předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ke kauze glosuje autor příspěvku v Mladé frontě Dnes. Podle komentátora se v Paroubkově světě asi politici proměňují v milionáře každou chvíli. "Možná má vlastně pravdu - co udělal Gross je standardní. Paroubek to nezkoumal a nic divného na tom nevidí. Ačkoli s oblibou vylučuje z ČSSD vzpurné či pokleslé jedince, Grosse nevyloučí. O jeho případu nic neví, nehovořil s ním o tom a ani s ním o tom hovořit nebude," míní autor.


Lidové noviny komentují také zřízení meziresortní komise, která by měla najít způsob, jak zpřísnit podmínky pro dovoz a registraci ojetých automobilů. Podle deníku je to vizitka nehorázného vlivu lobby výrobců a dovozců nových aut. "Vytrvalá snaha omezit dovoz ojetých aut ukazuje důsledky závislosti naší ekonomiky na automobilovém průmyslu. Když přijde řeč na třicetikorunové zdravotnické poplatky, kdekterý ministr kouká, kam by se zdekoval. Ale zdražovat sociálně nejslabším vrstvám auta si ministři troufnou," píše komentátor Lidových novin.


Petr Kolář
Kubánský prorežimní deník Granma v pondělí označil českého velvyslance v USA Petra Koláře za dlouholetého agenta americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a za novou naději prezidenta George Bushe na destabilizaci Kuby. Napsaly to v úterý Hospodářské noviny. Podle kubánského listu si CIA vybrala a rekrutovala Koláře už na konci 80. let. Důkazem jsou prý už Kolářova studia ve washingtonském Woodrow Wilson Center, které je prý s CIA spojeno stejně jako "bílá barva s rýží". Kolář obvinění odmítl a českému deníku řekl, že bezprostředním podnětem mohla být pro tvrzení Havany nedávná konference kubánského exilu v Miami, které se zúčastnil. "Na nesmyslné články v listu Granma nemáme zapotřebí reagovat," citovaly HN náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara.


Právní zástupkyně Rostislava Roztočila, odsouzenému letos v únoru ke 13 letům vězení za vraždu z roku 1975, podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Informuje o tom Právo. Roztočil měl trest nastoupit 4. března. "Dovolání jsme sepsali a v úterý je odešleme ke středočeskému soudu. Důvody vám ale říkat nebudu, ale samozřejmě nesouhlasíme s rozhodnutím soudů o vině pana Roztočila,"řekla Právu jeho advokátka Božena Hokeová. Až středočeský krajský soud dovolání obdrží, vyžádá si k tomu vyjádření státního zastupitelství a poté věc i se spisem odešle k Nejvyššímu soudu. Roztočil je známý tím, že v roce 2005 utekl z plzeňské věznice.