Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentátor Mladé fronty Dnes se domnívá, že Ústavní soud rozhodl správně, když zrušil neplacenou nemocenskou. Zákon podle listu nepostihoval konkrétní simulanty, ale paušálně všechny zaměstnance. Ústavní soud má pravdu, když říká, že vláda si ulehčuje práci, bere-li šmahem nemocenskou všem, ačkoli platí povinné pojištění, píše komentátor. Podle něj je sice správné snažit se zabránit zneužívání sociálních dávek, ale nesmí se přitom porušovat Ústava.

Komentátor Mladé fronty Dnes se domnívá, že Ústavní soud rozhodl správně, když zrušil neplacenou nemocenskou. Zákon podle listu nepostihoval konkrétní simulanty, ale paušálně všechny zaměstnance. Ústavní soud má pravdu, když říká, že vláda si ulehčuje práci, bere-li šmahem nemocenskou všem, ačkoli platí povinné pojištění, píše komentátor. Podle něj je sice správné snažit se zabránit zneužívání sociálních dávek, ale nesmí se přitom porušovat Ústava.

Také deník Právo si myslí, že ústavní soudci udělali dobře, když neplacenou nemocenskou zrušili. Podle listu ale Ústavní soud udělal chybu už v lednu, když nezrušil první, tedy daňovou část vládní reformy veřejných financí. Teď už proto soud nebude moct zrušit reformu jako celek. Nevadí, politicky je významné, že pospolu s třídenní neplacenou nemocenskou soud bezděčně zrušil i lesk celé vládní koalice, komentuje list.

Podle Hospodářských novin se ústavní soudci chovali ve středu jako politici. Komentátorovi se zdá, že soud dobře nevysvětlil, proč jsou podle něj první tři dny bez nemocenských dávek protiústavní. Když středolevá vláda snížila nemocenské dávky v prvních dnech nemoci na 25 procent mzdy, je to podle soudců v pořádku. Když ho středopravá snížila na nulu, je to protiústavní. Takže deset procent - a v Brně budou spokojeni?, zamýšlí se komentátor. Proti simulantům může vláda podle listu najít i jiné nástroje, stejně jako může ušetřit i na jiných místech rozpočtu. Neblahý je však styl myšlení, jaký - zdá se - na Ústavním soudu zavládl, domnívají se Hospodářské noviny.


Lidové noviny zpovídaly premiéra Topolánka na téma bratři Mašínové. Mirek Topolánek o činech bratrů Mašínů slyšel poprvé až jako senátor ve druhé polovině 90-tých let. Podle musí česká společnost vyřešit svůj vztah ke třetímu odboji. Vyznamenání Mašínů je jen prvním krokem, říká Mirek Topolánek v Lidových novinách. Premiér se také domnívá, že připravovaný zákon o třetím odboji má teď ve sněmovně velkou šanci projít.


Hospodářské noviny přinášejí rozhovor s generálním sekretářem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou, který bude v Praze prezentuje hodnocení reformy vlády Mirka Topolánka od OECD. Podle Gurríi už ČR není levnou zemí s nízkými platy. "Máte unikátní polohu v centru Evropy, jste v podstatě odsouzeni k úspěchu," myslí si. Podle něj by se Češi měli snažit dostat do práce co nejvíc lidí, včetně seniorů a matek. "Máte dobré rozložení příjmů, žádné propastné sociální rozdíly. Musíte se zaměřit na lepší vzdělání. Lidé musí studovat celý život a doplňovat si kvalifikaci, bez toho neuspějete," tvrdí generální sekretář mezinárodní organizace v rozhovoru. Studie OECD o ČR bude podle listu tento rok o něco méně kritická než v dřívějších letech. Organizace údajně ocení, že se kabinet do reforem vůbec pustil. Zároveň však prý upozorní, že uvedená skutečnost nestačí k tomu, aby si Česko na dlouhé roky dopředu udrželo postavení prosperující země, která je schopna uspět v mezinárodní konkurenci. OECD podle Hospodářských novin v hodnocení vytýká české vládě, že se utápí v nekonečných debatách, zda budou daně o půl procenta vyšší či nižší, a stále odkládá zásadní reformy penzí a zdravotnictví, bez kterých jsou prý veřejné finance ČR neudržitelné.


Mladá fronta Dnes varuje - na českých internetových aukcích se stále více objevují nacistické předměty: pohlednice s Adolfem Hitlerem hladícím malé děti, přilba jednotek SS nebo dlouhá řada nacistických vyznamenání. A provozovatelé serverů upozorňují, že zájem o nacistické předměty neustále stoupá. O věci mají kromě sběratelů velký zájem neonacisté. Kupující se na aukcích podepisují přezdívkami. Některé z nich vypovídají o jejich politické orientaci. Příkladem může být Fritz88 nebo Pavel88 - dvě osmičky symbolizují pozdrav Heil Hitler. Majitelé aukčních serverů si s identitou lidí, kteří na jejich stránkách předměty nabízejí, příliš hlavu nelámou. Stačí jim čestné prohlášení, že jsou sběratelé a s nacismem nesympatizují. Aukční servery sleduje i policie. Prokázat propagaci nacismu je ale velmi těžké, uvádí Mladá fronta Dnes.


Na sběrnu, která vykoupila bronzové desky z Národního hřbitova v Terezíně, se zaměřil deník Právo. Ačkoliv vznikla v Nehasicích v červnu před dvěma lety, od té doby nikdo z kompetentních úřadů její činnost nekontroloval. Argumentují tím, že ke kontrole se úředníci uchylují teprve poté, co na podniky přijdou stížnosti. Jak ale zjistil deník Právo, pochybné výkupní praktiky ve sběrně v malé obci na Lounsku byly veřejným tajemstvím. Sběrna podle svědků nikdy nechtěla od sběračů kovů žádné doklady a hned vyplácela peníze. V případě terezínských destiček se majitel podniku brání tím, že prodávající vystupovali jako zástupci firmy, která opravuje hřbitovy, uvádí deník Právo.


Občanská demokratická strana navrhuje snížení sociálního pojištění v příštím roce ze současných 12,5 procenta na deset procent při zachování sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 procentech. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že proti takové změně stojí ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který již vládě navrhl snížit pojistné pouze na 11,5 procenta; víc podle něho rozpočet neunese. ODS ve svém novém návrhu chce zachovat rovnou patnáctiprocentní daň, zvýšit měsíční daňovou slevu na dítě z 890 na 925 korun a snížit slevu na zaměstnance z 2070 na 1867 korun. Celkově by daně klesly o 23 miliard. Z třicetitisícového platu by zbylo o 547 korun víc, píše list. "Náš návrh podporuje rodiny s dětmi, není pro rozpočet takovým rizikem jako daňová sazba 12,5 procenta a neohrožuje rozpočty krajů a obcí," poznamenal daňový expert ODS Michal Doktor. O návrhu přesvědčil prý většinu stranických odborníků, včetně Vlastimila Tlustého, který spolu se čtyřmi poslanci ODS odmítá hlasovat pro Kalouskův návrh. "Doktorův návrh výrazně snižuje daně, a o to mi vždycky šlo. Je to dobré východisko pro další jednání," uvedl Tlustý. Výhradami k novému plánu se ovšem netají ministr financí Kalousek. "Stojím za vlastním návrhem, který snižuje o procento sociální pojištění. Nejméně zatěžuje veřejné finance. Sněmovna je ale suverén a sama si vybere, který návrh jí bude víc vyhovovat,"řekl Kalousek. Jeho návrh, který před týdnem poslal do vlády, by člověku s platem 30.000 ušetřil 300 Kč. Stát by přišel o 13 miliard. Kalousek už s deseti miliardami pro příští rok na snížení daní počítá, nemusel by v rozpočtu skoro vůbec škrtat, poznamenávají Hospodářské noviny.


Deník Právo se vrací k soudu kvůli dědictví po legendárním spisovateli Jaroslavu Foglarovi. Šance na jeho získání se synovci spisovatele Petru Foglarovi pomalu vzdaluje. Dědic se po léta snaží u soudu zpochybnit závěť, ve které autor knížek pro mládež krátce před smrtí odkázal svůj majetek Nadaci Jaroslava Foglara. Jeho argument, že literát nebyl schopen dokument při podpisu ani přečíst, ale zpochybnil soudní znalec. Podle něj Foglar přes řadu očních vad byl schopen závěť s pomocí běžných brýlí přečíst. Ve sporu nejde o malé částky - majetek se odhaduje na víc než deset miliónů korun.