Přehled tisku

Václav Havel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátor deníku Právo hodnotí názor exprezidenta Václava Havla na výstavbu americké protiraketové základny v Brdech. Havel podle autora ovládá češtinu mistrně, když říká, že děláme drahoty, pokud Američané chtějí jen takovou maličkost, jako je radar.

Václav Havel,  foto: ČTK
Komentátor deníku Právo hodnotí názor exprezidenta Václava Havla na výstavbu americké protiraketové základny v Brdech. Havel podle autora ovládá češtinu mistrně, když říká, že děláme drahoty, pokud Američané chtějí jen takovou maličkost, jako je radar. "Dělat drahoty je obrat v dnešních svobodných poměrech už zapomenutý, v minulosti se to často mluvilo o ženě," píše autor. Zároveň připomíná heslo "žádná raketa není mírová", za které se stavělo někdejší Nezávislé mírové sdružení a Charta 77.


Barbora Škrlová po příletu z Norska,  foto: ČTK
Za změnou totožnosti Barbory Škrlové ve třináctiletou Aničku v tzv. kuřimské kauze měly stát sektářské pohnutky. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, podle představ sekty, kterou vedl její otec Josef Škrla, měla Barbora jako nová božská bytost spasit svět. Plyne to z odborného posudku, který vyšetřovatelé nedávno založili do spisu kuřimské kauzy. Vyšetřovatelé našli rukou psané zápisky třiatřicetileté Barbory, která se snažila opakovaně proměnit v třináctileté děti, a získat tak úředně novou identitu. Posudek se zabývá i otázkou, proč byli "na cestě ke spasení" v Kuřimi mučeni i dva malí chlapci Ondřej a Jakub, synové Kláry Maurerové, v jejíž rodině se Barbora Škrlová za třináctiletou Aničku vydávala. Důvodem podle posudku bylo to, že zlobili; hrozilo, že všechno vyzradí.


Podle komentáře Lidových novin nastává další kolo bitvy o daňové reformy. Tým ministra financí Miroslava Kalouska nyní pracuje na několika variantách, které počítají například se snížením sociálních odvodů nebo s dalším poklesem sazby daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta. Lidovci se budou snažit prosadit co největší zvýhodnění rodin s dětmi, ODS bude trvat na snížení daňové sazby a zelení se obvykle zajímají jen o ekologické daně, vypočítává deník. Jistou zárukou v této situaci je slušně sehrané trio Kalousek - Nečas - Topolánek, kteří už dokázali, že se v kritické situaci dokážou shodnout a prosadit kompromis. Ovšem odbourávání daňových výjimek, které zaplevelují daňový systém, bude podle Lidových novin ještě bolet.


Justiční čekatel Petr Langer se podle deníku Právo nesmířil s lednovým opakovaným rozhodnutím prezidenta Václava Klause nejmenovat jej soudcem, a proto jej podruhé zažaloval. V žalobě se opět domáhá vydání zákonného rozhodnutí ve věci svého jmenování soudcem. Prezidentovo rozhodnutí považuje za nezákonné. Mluvčí Hradu Petr Hájek, který byl s prezidentem Klausem na zahraniční cestě ve Vídni, pro deník uvedl, že o žalobě netuší. Historie sporu sahá do března 2005, kdy Klaus odmítl jmenovat soudci 32 justičních čekatelů. Důvodem tehdy bylo to, že jim bylo méně než 30 let, připomíná deník.


Hospodářské noviny komentují jednání o zrušení daňového zvýhodnění stravenek. "Nekonečný seriál české politiky prožívá jednu z nejbizarnějších epizod: svrchovaným rozhodnutím parlamentu se stravenky zatím neruší - ale vznikne stravenková vyšetřovací komise!" píše autor příspěvku a dodává, že "země, jejíž poslanci dokážou trávit hodiny debatou o rušení nějakých papírků, nemůže mít žádné velké starosti."


Jak informuje deník Právo, pálení domácí slivovice, calvadosu nebo jiných oblíbených lihovin už zřejmě nebude trestným činem. Počítá s tím nový trestní zákon, který projednává sněmovna. V současné době tomu, kdo si doma vypálí šedesát litrů padesátiprocentní kořalky, hrozí až roční vězení. Bude-li ale zákon schválen, dostane jen pokutu do tří tisíc ve správním řízení. Podle odborníků byla taková změna na spadnutí, píše list. Jde totiž o tzv. mrtvé ustanovení, podle kterého už léta nebyl nikdo odsouzen.


Pětina manažerů dopuje, napsaly Hospodářské noviny. Tzv. "chytré drogy", tedy koktejl z vitamínů, antioxidantů a chromu, užívají čeští manažeři ve stále větší míře jako prostředek proti pracovnímu přetížení a stresu. V průzkumu, ve kterém Hospodářská komora oslovila 1200 manažerů, se každý pátý přiznal k tomu, že se povzbuzujeme "chytrými drogami". Stejně velká skupina uvádí, že pije moc kávy nebo energy-drinků. Rozšiřuje se i užívání kokainu. Oslovení manažeři tráví v práci průměrně dvanáct hodin denně. Čeští workoholici pracují i po večerech a víkendech. Polovina tuzemských šéfů připouští, že nemá čas na rodinu.


Půlroční vyjednávání o prodeji nepotřebných armádních podzvukových letounů L-159 do Bolívie skončila neúspěchem. Informují o tom Lidové noviny. Češi jednali o prodeji šesti až deseti bitevníků, Bolívie na ně ale nemá peníze. Za bitevníky měla česká armáda výměnou dostat střední dopravní letadla CASA, která nutně potřebuje pro dopravu vojáků do zahraničních misí. Jednání s Bolívií přitom podle LN vypadala velmi nadějně. Byla už dokonce podepsána dohoda o porozumění mezi oběma stranami. V červnu 2007 jednal v Česku o nákupu nepotřebných armádních podzvukových letounů L-159 bolivijský ministr obrany Walker San Miguel. Ministr navštívil i výrobní závod Aera Vodochody. Zájem o L-159 projevily také například Nigérie nebo Gruzie. Problém představuje zejména to, že letouny stárnou, nelétá se s nimi a údržba představuje další náklady.


Amsterodamská pobočka aukční síně Christie´s bude mít za týden nezvyklé klienty z Česka, píší Hospodářské noviny. Na dražbu přijede skupina státních úředníků, kteří zde zkusí získat část rozsáhlé kolekce uměleckých děl, která pocházejí ze zámků Valtice, Lednice a Moravský Šternberk. Obrazy, sochy a starožitnosti dal do aukce lichtenštejnský princ Hans-Adam II., jeho otec díla odvezl před koncem 2. světové války z Moravy do Vaduzu. Pokud by zůstala v Česku, stát by je zabavil, stejně jako další majetek Lichtenštejnů.


Václav Klaus
Podle rakouského deníku Die Presse si český prezident Václav Klaus i na začátku svého druhého volebního období zachovává rebelantského ducha. Deník to uvedl po úterní Klausově návštěvě ve Vídni. Poukazuje přitom zejména na vyjádření českého prezidenta k lisabonské smlouvě o reformě unijních institucí. Klaus nadále nijak nezastírá svou skepsi vůči Evropské unii. Ve Vídni dal jednoznačně najevo, že by jako občan v případném referendu hlasoval proti reformnímu dokumentu EU. Jako prezident však prý nechce věci ještě více komplikovat, napsal rakouský list. Deník si všímá i toho, že prezident se údajně postavil proti české vládě i v otázce Kosova. Zatímco ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce Kosovo uznat už 2. dubna, Klaus to označil za nebezpečný precedens. List také zaznamenal dohodu obou prezidentů, kteří se chtějí setkat 20. srpna na rakousko-českých hranicích a společně si připomenout 40. výročí potlačení reformního hnutí v bývalém Československu.