Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky se věnují především vyhlášení nezávislosti Kosova a vrací se k prezidentské volbě. Otázka, zda uznat, či neuznat nezávislost provincie Kosovo na Srbsku, rozdělila podle Lidových novin Evropskou unii podobně jako v Česku politické strany veřejná a tajná volba prezidenta. Evropané si podle komentátora promítají do vyhlášení nezávislosti své zájmy.

Foto: ČTK
Deníky se věnují především vyhlášení nezávislosti Kosova a vrací se k prezidentské volbě. Otázka, zda uznat, či neuznat nezávislost provincie Kosovo na Srbsku, rozdělila podle Lidových novin Evropskou unii podobně jako v Česku politické strany veřejná a tajná volba prezidenta. Evropané si podle komentátora promítají do vyhlášení nezávislosti své zájmy.

Podle Mladé fronty Dnes "papírová" nezávislost Kosovu nic nepřinese. Padesátiprocentní nezaměstnanost a ekonomiku v troskách nezávislost sama o sobě nevyřeší. Kosovské instituce - míněny jsou ty, které neřídí mezinárodní správa - nejsou zatím schopny samostatného života. A těžko hospodářského, dodává Mladá fronta Dnes.

Autor článku v Právu upozorňuje na to, že Kosovo mafie neprorůstá, jemu mafie vládne. "Kosovskoalbánská mafie je v Evropské unii slavná: obsluhuje skoro sama tzv. balkánskou drogovou cestu a kontroluje 70 procent obchodu s heroinem. Vyniká i v obchodu s "bílým masem" či se zbraněmi. A mimochodem: špinavé peníze zvesela pere i v České republice...," píše komentátor Práva.


Olga Zubová,  foto: ČTK
Spekulace o tom, že by poslankyně Olga Zubová chyběla při páteční volbě prezidenta republiky úmyslně, jsou podle autora komentáře v Lidových novinách "pořádnými fantasmagoriemi". Šéf zelených chtěl tvrdou kritikou Zubové možná zasadit ránu vnitrostranické opozici. Možná ukázat voličům, že v pomoci Klausovi, ODS a tím i udržení koalice, zkrátka nejede. Na druhé straně právě jemu se taková nevýznamná pomoc může při usmiřování s Topolánkem hodit, míní komentátor, podle kterého šéf zelených Martin Bursík opustil svoji dlouho deklarovanou "věcnost" a "slušnost v politice".


Komentátor Práva se zamýšlí nad projevy hulvátství ve vystoupeních českých politiků a mimo jiné i nad tím, proč sociální demokracii opakovaně opouštějí poslanci. "Proč tolik přeběhlíků? Proč se to stále opakuje? ČSSD trpí vývojovou poruchou, zděděnou po Miloši Zemanovi. Nebyla totiž na rozdíl od ODS budována na pevném ideovém základě, nýbrž jako jednorázový nástroj k co nejrychlejšímu dosažení moci. Připočteme-li k tomu Zemanovo hulvátství, ke kterému se bohužel Jiří Paroubek blíží, zjistíme, že strana, která nutně potřebuje mladé a vzdělané, jakož i středostavovské voliče, nenabízí nic, co by tyto lidi na ní přitahovalo.


Foto: Evropská komise
Hospodářské noviny si všímají výsledků studie německé Bertelsmannovy nadace, podle níž je Česká republika zemí s nejlepším rozvojem tržní ekonomiky a demokracie na světě. Jak píší, není vhodné studii nekriticky oslavovat. Součástí je totiž i hodnocení "politického managementu", v němž se Česko za jediný rok propadlo o deset míst. Také výhledy příjmové rovnosti obyvatel a situace sociální sítě nejsou nejlepší, míní deník. Důležitější je podle komentátora Hospodářských novin zpráva o loňském rekordním růstu české ekonomiky o 6,6 procenta. Také u něj ale varuje, že není vyvolán "dynamickými růstovými impulzy", a předpovídá, že letošní výsledky budou - mimo jiné vzhledem ke zpomalení západní Evropy a recesi v USA - "o něco slabší".


V kauze Libuše Barkové dojde možná ke zvratu. Obhajoba podnikatelky, která byla loni nepravomocně odsouzena za údajný pojistný podvod, získala důkazy o tom, že někteří svědci mohli nepravdivě vypovídat. Barková je známou rodiny expremiéra Grosse a od počátku tvrdí, že je nevinná. Jak píše Právo, ve prospěch Barkové má svědčit údajný videozáznam srpnových povodní v jihočeských Buzicích v roce 2002, který ukazuje situaci jinak, než jak ji popsali někteří svědci. Záznam, natočený zřejmě hned několika kameramany z Buzic, Blatné a Metel kvůli žádostem o dotace nebo kronikářským důvodům, odnesl obhájce na vrchní soud. Podle Práva je patrné, že celé okolí nemovitostí Barkové bylo pod vodou. Starostka Miloslava Mašátová ale při výslechu uvedla, že domy v okolí Barkové zaplaveny nebyly a vodou nebyla vyplavena ani ona. Na záběrech je však jasně vidět a komentář záznamu potvrzuje, že u Mašátů byla voda na celém dvoře a k jejímu odčerpávání se muselo použít čerpadlo, píše Právo.


Předseda ČSSD Jiří Paroubek a Evžen Snítilý  (vpravo),  foto: ČTK
Poslanec Evžen Snítilý, který byl za podporu Václava Klause při páteční prezidentské volbě vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD a hrozí mu i vyloučení z ČSSD, byl v 70. letech vědomým spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky. Podle deníku Právo to potvrdil zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra Martin Pulec. Snítilý ale tvrdí, že má negativní lustrační osvědčení. Pulec dodal, že svazek týkající se Snítilého už v archivech není, protože byl skartován v rámci platných nařízení již před mnoha roky. Podle kopie dokumentu, který má Právo k dispozici, měl být zničen 17. května 1978. O údajné spojitosti Snítilého a vojenské kontrarozvědky Právo poprvé napsalo poté, co se Snítilý v průběhu prezidentské volby zhroutil a musel vyhledat lékařské vyšetření. Podle deníku mohlo za touto událostí stát i vydírání kvůli minulosti. Snítilý na to reagoval tvrzením, že on sám se necítí být vydíratelný. Ke spekulacím o spolupráci s rozvědkou mimo jiné poznamenal: "Být napsaný na seznamu nějaké takové organizace znamená tam být napsán i třeba jako osoba nepřátelská." Uvedl také, že otázku své spolupráce chce vyřešit hned po volbě prezidenta žádostí ministru vnitra o novou lustraci.


Mladá fronta Dnes píše o unikátní operaci, která zachraňuje nenarozené děti. Je to velký úspěch českých lékařů. Dokáží pomoci ženám, kterým hrozí, že kvůli nádoru a operaci přijdou o šanci mít dítě. Používají metodu, kterou zvládají jen čtyři nemocnice na světě, kromě pražského Gyncentra, dvě v USA a jedna v Belgii. Gyncentrum provedlo během několika let 120 operací. Ty se provádí laparoskopicky a operační rána je velice malá. Nezhoubnými nádory na děloze, takzvanými myomy, trpí až šedesát procent žen v Česku. Přestože nejde o smrtelná onemocnění, mohou být nebezpečné, a to hlavně v těhotenství, píše Mladá fronta Dnes.


Češi se už nestydí chodit na psychiatrii, píší


Foto: Evropská komise
Pražané vyprodukují za rok zhruba milion tun odpadu, píše Právo. Třetina z toho končí na skládce v Ďáblicích. Mezi horami smetí se kvůli lidské roztržitosti vloudí občas pozoruhodné věci, mimo jiné šperkovnice plná zlata. Tu ze záhadného důvodu vyhodila starší paní. Zřejmě byl obsah šperkovnice cenný, protože druhý den po skládce chodilo 20 lidí, ale nic nenašli. Vedoucí skládky Hynek Horák potvrzuje, že občas volají lidé, kteří něco omylem vyhodili. Jednomu podnikateli například zachránili tašku s kompletním účetnictvím. Metropole může mít podle Práva problémy s odpadem za dva roky. Při současném tempu ukládání bude kapacita skládky vyčerpána zhruba za 14 měsíců. Zvýšením recyklace v domácnostech se naplnění oddálí pouze o měsíce. Kritická situace pak může nastat kolem roku 2010.