Týden v ČR

Jenský kodex, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Boj s krizí není podle prezidenta Václava Klause hlavním úkolem současnosti. O víkendu proběhla v Teplicích programová konference ČSSD. Ve středu odstartovala volební kampaň i Občanská demokratická strana. Ministr životního prostředí Jan Dusík ve čtvrtek prohlásil, že chce odejít z vlády. Na výstavu Umění české reformace na Pražském hradě byl ve středu instalován vzácný středověký rukopis - Jenský kodex.

Boj s krizí není podle prezidenta Václava Klause hlavním úkolem současnosti. Jak v úterý řekl na žofínském fóru v Praze, ekonomika poroste i bez zásahu státu. Naopak jako nejdůležitější vidí Václav Klaus nutnost vymanit zemi z pasti vysokého zadlužení. Podle něj k tomu vede pět kroků: musí se snížit role státu v ekonomice a s ním i role peněz vybíraných z kapes daňových poplatníků, omezit přebujelé sociální výdaje, zapomenout na zvyšování daní lidem, kteří pracují, a firmám, které vytvářejí pracovní příležitosti, a sáhnout na daňové úlevy pro různé vlivné zájmové skupiny. K tomu ale v Česku chybí zásadní věc, řekl Václav Klaus:

Václav Klaus na žofínském fóru,  foto: ČTK
"Potřebujeme politickou odvahu s tímto celkem vystoupit, a potřebujeme politika či politiky schopné prodat ho české veřejnosti, vysvětlit ho české veřejnosti a obhájit ho před českou veřejností. Tyto tři věci jsou naprosto nezbytné, a ty nejsou."

Prezident Klaus také kritizoval postup americké obchodní komory v Česku, která chce připravit ještě do květnových voleb radikální novelu zákona o veřejných zakázkách:

"Tito lidé, těm nejde o protikorupční prostředí, těm jde o zisky pro své firmy. A prokázali to za dvacet let existence této komory u nás dostatečně."


Foto: ČTK
O víkendu proběhla v Teplicích programová konference ČSSD. Témata, o nichž se hovořilo, se dala očekávat: boj s dopady ekonomické krize a korupcí, kritika bývalé vlády Mirka Topolánka, zavedení třináctých důchodů a evergreen v podobě zrušení zdravotnických poplatků. Pokud by ČSSD vyhrála volby, změny by se dotkly také daní, řekl předseda strany Jiří Paroubek:

"Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Zavazuji se, že má vláda předloží s účinností k 1. lednu 2011 takovou změnu daňové soustavy, která zajistí obnovení férových daní."

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek naopak vyjmenoval věci, kterým by chtěla sociální demokracie zabránit.

"Nedopustíme experimenty ODS a TOP 09: zavedení výpovědi bez udání důvodu, privatizaci nemocnic, zdravotních pojišťoven, důchodového systému, zavedení školného na státních vysokých školách, snížení podpory rodinám s dětmi, zvýšení spodní sazby DPH a tím zdražení každodenních potřeb lidí."

Pokud by strana vyhrála volby, její lídr by za nejlepší řešení považoval menšinovou vládu sociální demokracie. Případnou koalici s komunisty považuje Jiří Paroubek za vyloučenou, a velká kolace s ODS je podle něj krajní řešení. Na konferenci sociálních demokratů záhy reagovaly ostatní strany. ODS i TOP 09 hovořily o nesplnitelných slibech.


Mirek Topolánek u kreslených postaviček Václava Dobráka a Marie Slušné,  foto: ČTK
Ve středu odstartovala volební kampaň i Občanská demokratická strana. Představila první z tezí svého volebního programu - tzv. Řešení pro pracovní místa. Podle šéfa strany Mirka Topolánka ODS chce zvýšit zaměstnanost hlavně podporou podnikatelů:

"Motivovat zaměstnavatele, aby poskytovali za určité podpory pracovní místa těm handicapovaným, jako jsou nezaměstnaní, rodiče po rodičovské dovolené, absolventi škol. Za druhé můžete podporovat nezaměstnané, kteří sami začnou podnikat, ona to dělala Margaret Thatcher někdy v osmdesátých letech, tím, že jim umožníte brát tu podporu i v době, kdy už podnikají."

Sociální i občanské demokraty kritizoval prezident Václav Klaus. Podle něj obě velké strany nemají 70 dní před volbami žádný přesvědčivý recept k uzdravení veřejných financí. Prorokuje jim, že za to zaplatí ztrátou desítek poslaneckých křesel.


Ministr životního prostředí Jan Dusík ve čtvrtek prohlásil, že chce odejít z vlády. Nepohodl se s premiérem Janem Fischerem kvůli stanovisku o vlivu rekonstrukce elektrárny Prunéřov na životní prostředí, které mělo ministerstvo vydat původně do ledna. Rozhodnutí odložilo na březen. Zatímco ekologové požadovali dražší zařízení, šetrnější k životnímu prostředí, společnost ČEZ hájila svůj návrh jako technicky a ekonomicky nejvhodnější. Ministr Dusík ale po vyhodnocení studie, kterou vypracovala norská firma DNV, odmítl v procesu EIA rychle rozhodnout:

"Po vyhodnocení té zprávy a možností, jak dále v procesu postupovat, jsem dospěl k závěru, že je potřeba získat další informace ohledně realizace projektu, další informace ohledně té varianty, která by splňovala parametry nejlepších dostupných technik, a v případě, že investor není připraven ji provést, navrhnout kompenzace těch emisí, které vzniknou navíc. Pro to by bylo potřeba více času, nicméně když jsem toto představil panu premiérovi, tak on řekl, že je potřeba rozhodnout ihned, což já s čistým svědomím v tuto chvíli neumím, a proto rezignuji."

Rozhodnutí Jana Dusíka odejít z čela ministerstva Strana zelených, která ho do vlády vyslala, podporuje. Žádá o schůzku premiéra Jana Fischera.


Jenský kodex,  foto: ČTK
Na výstavu Umění české reformace na Pražském hradě byl ve středu instalován vzácný středověký rukopis - Jenský kodex. Hradu ho na dva týdny zapůjčilo Národní muzeum. Podle Marty Vaculínové z této instituce jde o výjimečnou příležitost vidět tzv. husitskou bibli v originále. Muzeum neplánuje její vystavení minimálně na dalších pět let:

"Ten kodex je unikání jednak svým obsahem, ale také velmi bohatou obrazovou výzdobou. Z toho poměrně pohnutého období, kdy vznikají tyto husitské památky, se zachoval vlastně jeden jediný srovnatelný kodex, který je v Göttingenu, ale jeho výzdoba, přes všechny možné podobnosti, není tak nádherná."

Iluminovaný rukopis z konce 15. století byl po několik staletí uložen v Univerzitní knihovně v Jeně. Do Československa ho v 50. letech minulého století jako státní dar Klementu Gottwaldovi přivezl tehdejší prezident Německé demokratické republiky Wilhelm Pieck.