Přehled tisku

Vlastimil Tlustý (vlevo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Tisk komentuje poslední vývoj v projednávání vládní reformy veřejných financí, kterou by měl v úterý schválit parlament. Jeden z hlavních kritiků reformy, exministr financí a nynější poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, se podle Hospodářských novin propadl z pozice jednoho z hlavních mužů ODS do směšnosti.

Vlastimil Tlustý  (vlevo),  foto: ČTK
Tisk komentuje poslední vývoj v projednávání vládní reformy veřejných financí, kterou by měl v úterý schválit parlament. Jeden z hlavních kritiků reformy, exministr financí a nynější poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, se podle Hospodářských novin propadl z pozice jednoho z hlavních mužů ODS do směšnosti. "Výrokem 'Byl jsem podveden' přiznal, že za tři týdny nepochopil čísla, jež mu Miroslav Kalousek naservíroval. Jenže rozum v tuto chvíli přece jen stojí na Tlustého straně: snižovat daně tak, že před volbami dojde k jejich zvýšení, je politickou sebedestrukcí," myslí si deník. Podle listu si koalice nemůže dovolit ani symbolické zvýšení daní, ani "luxus" dalších úprav. Deník přitom téměř nepochybuje, že premiér Mirek Topolánek nakonec reformu prosadí. Otázkou ale podle něj je, za jakou cenu.

V Mladé frontě Dnes přesvědčuje premiér Mirek Topolánek v otevřeném dopise "rebely v ODS", aby reformu veřejných financí podpořili. Premiér v dopise vyzývá poslance ODS, kteří měli k reformě výhrady, aby ji podpořili. "Na našich předvolebních plakátech stálo Společně, ne Sleva na dani. Lidem se těžko vysvětluje, proč bychom tento nutný první krok neměli udělat společně. Vlastimile Tlustý a spol., věřím, že nechcete vstoupit do dějin jako rebelové bez příčiny," píše mimo jiné Topolánek v Mladé frontě Dnes.


Václav Havel  (druhý zprava) na festivalu v Trutnově,  foto: ČTK
Právo a Lidové noviny se pozastavují nad tím, že bývalý prezident Václav Havel podepsal petici pro výstavbu amerického radaru v Česku na hudebním festivalu v Trutnově. Podle LN to snižuje váhu Havlovy podpory. "Petice na koncertě je sice stylová, ale zase se snadněji zpochybňuje. Podepsal to mezi pivem a písničkou, řeknou protiradaristé," píše deník.


Eutanázii by v současné době většina českých poslanců nepodpořila. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která kontaktovala všech dvě stě členů dolní komory. Ze 186 došlých odpovědí bylo proti legalizaci eutanázie 92, pro asistovanou sebevraždu je pouze 60 poslanců, váhajících je 34. Eutanázii jsou nakloněni především sociální demokraté, příkladem jde podle deníku šéf strany Jiří Paroubek, který si etanázii zvolil za zásadní politické téma. Vážná debata o eutanázii se v médiích i v parlamentu vede několik týdnů. Rozpoutal ji lékař a poslanec ODS Boris Šťastný, který chce do roka předložit zákon, který by eutanázii povolil. Dobrovolná smrt by byla možná pouze na osobní a opakovanou žádost nemocného pacienta. Lékaři by mu připravili smrtící látku, aplikovat by si ji musel sám.


Vojenští historii objevili cenné plakáty ze srpna 1968. Jak uvádějí Lidové noviny, jde o sbírku 128 originálním plakátů, které krátce po invazi vojsk Varšavské smlouvy visely na pražském Václavském náměstí. Jsou mezi nimi amatérské práce i profesionální tiskařské výkony. Na jednom z plakátů stojí například: "Blaničtí rytíři! Na co čekáte?" Na jiném je zase uvedeno: "Ani sousto Rusům, zamykejte popelnice! nebo Vyměním vázaného Lenina za svázaného Brežněva". Když se v noci z 26. na 27. srpna 1968 chystal "úklid" centra od plakátů, některý z pracovníků Vojenského historického ústavu se rozhodl jednat a plakáty posbíral. Podle deníku šlo o odvážný čin. Plakáty byly pak nalezeny v knihovně ústavu, kde po téměř čtyři desítky let ležely nepovšimnuty mezi vojenskými mapami. Byl to výborný úkryt, protože jinak by jim nejspíš hrozilo zničení. Historici už nález předali do muzejních sbírek a v příštím roce, ke 40. výročí invaze, by měl být unikátní soubor vystaven.


Alexandr Dubček
Mladá fronta Dnes získala informace o činnosti speciálního vojenského komanda, které mělo v srpnu roku 1968 zachránit ze sovětského zajetí prvního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka. Den po sovětské okupaci čekalo v lesích v Hostýnských vrších osmdesát výsadkářů na rozkaz Dubčeka osvobodit. Vojáci z kasáren v Holešově byli vyzbrojeni plastickými trhavinami, protitankovými střelami, samopaly a tvořili i podle dnešních hledisek špičkovou jednotku k diverzním akcím v týlu protivníka. Na málo známou akci v Mladé frontě Dnes vzpomíná tehdejší náčelník štábu výsadkového pluku zvláštního určení Jiří Dufek. Výsadkářům se podařilo doslova Rusům pod nosem uniknout z kasáren, která sovětské jednotky hned na začátku okupace obklíčily. Podle dalšího z tehdejších výsadkářů nikdo nepřemýšlel o tom, že jim při této akci šlo o život. Převládal prý těžko popsatelný vztek, že nás "spojenci" přepadli.


Stejně jako si nacisté sepisovali seznamy Židů určených k likvidaci, vytvořili podle deníku Právo dnešní ultrapravičáci seznam Židů a židovských míšenců v politice. Seznam obsahuje kolem dvou set jmen a jsou v něm uvedeni i bývalý prezident Václav Havel a nynější hlava státu Václav Klaus. Jde ovšem napříč celým politickým spektrem, protože zahrnuje jak poslance ODS Petra Bratského a Jana Vidíma, tak lidovce Miroslava Kalouska a Vlastu Parkanovou nebo Václava Exnera a Miloslava Ransdorfa z KSČM. Seznam včetně protižidovských knih koluje už několik měsíců po internetu, policie však přiznává, že o tom neví. Bude se jím ale nyní zabývat. "Příslušné pracoviště obsah stránek posoudí a následně rozhodne, jestli došlo či nedošlo k porušení obecně závazného právního předpisu,"řekl Právu Roman Skřepek z policejního prezidia. Podle něj analýza potrvá několik dní. Podle europoslance Ransdorfa jde o projev blbosti a nekulturnosti. "V české politice je hodně křeče a kde je křeč, hledá se hromosvod. Tradičním receptem je antisemitismus,"říká Ransdorf v deníku Právo.


Studentka, která na mobil tajně natočila, jak učitel vsetínské základní školy bije jejího spolužáka, dostala ředitelskou důtku. Píší o tom Hospodářské noviny. Minutová videonahrávka se objevila internetu a to se škole nelíbilo. Důtku dostal i žák deváté třídy, kterého učitel bil, protože ho k tomu podle ředitele školy Luďka Drlíka vyprovokoval. Šestapadesátiletého učitele chemie a tělocviku, kterému selhaly nervy, škola ovšem potrestala také. Může sice učit, prohřešek se ale nesmí opakovat, jinak by musel odejít. Musel se také omluvit rodině zbitého žáka. Škola ani vsetínský městský úřad se k případu nechtěly dále vyjadřovat, správní řád jim totiž ukládá mlčenlivost. S tím nesouhlasí právník Oldřich Kužílek, který je spoluautorem zákona o svobodném přístupu k informacím. Tento zákon podle něj školu povinnosti mlčet zbavuje. Jinak by uložený trest pozbyl smyslu, když by se o něm veřejnost nemohla dozvědět, dodávají Hospodářské noviny.


Pražský dopravní podnik navrhuje zvýšit jízdné v průměru o zhruba 20 procent. V pražské příloze deníku Právo to uvedl ředitel společnosti Martin Dvořák. Podnik podle něj návrh předloží pražským radním v září, zdražení by chtěl prosadit od počátku příštího roku. Dopravní podnik chce podle Dvořáka pokrýt větší část svých nákladů z vlastních zdrojů a chce získat i dostatek investičních prostředků na další budování a modernizaci infrastruktury městské hromadné dopravy. Příjmy za dražší jízdné mají částečně pokrýt i zvýšení cen elektřiny a pohonných hmot. Podražit by měly spíše jednorázové jízdenky, cena časových kuponů by se měla zvýšit méně. Pražané by tak ze svých daní nedotovali jízdenky turistům a dlouhodobé předplatitele by zdražení neodradilo od jízdy veřejnou dopravou, vysvětlil v Právu Martin Dvořák. Zvýšit ceny jízdného v pražské hromadné dopravě doporučila podniku auditorská společnost BNV Consulting. Po kontrole hospodaření městského dopravce navrhla i propouštění zaměstnanců, které podnik oznámil už v druhé polovině července. Ze společnosti má v nejbližších měsících odejít více než 800 pracovníků, což je zhruba šest procent z celkového počtu.