Týden v ČR

Barbora Špotáková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake opouští ministerstvo obrany. V Česku lidé vzpomínali na bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynul rok. Sportovcem roku se stala oštěpařka Barbora Špotáková.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake opouští ministerstvo obrany. Po pouhých osmi dnech působení navrhl její odvolání premiér Nečas a prezident mu vzápětí vyhověl. Strana LIDEM původně řídila ministerstvo dopravy a ODS obranu. Po odstoupení ministrů, si strany resorty vyměnily a ministryní obrany se stala Karolína Peake. Po svém jmenování mimo jiné uvedla, že na ministerstvu nechce dělat žádné kobercové nálety. Druhý den ve funkci však odvolala tři vysoké úřadníky, mezi nimi i prvního náměstka Vlastimila Picka. Ten byl klíčovým vyjednavačem o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen. Tento krok vyvolal kritiku jak prezidenta, tak premiéra. Argumenty o zcivilnění vedení resortu premiér Petr Nečas odmítl:

"Vyřadit klíčového vyjednavače, který má na starosti vyjednávání nadzvukových letounů, považuji za projev nezodpovědného diletantismu. To je prostě chybný krok."

Premiér dodal, že za odvoláním ministryně obrany byla ztráta důvěry. Karolína Peake odmítla, že by resort obrany destabilizovala a že by její personální kroky - především odvolání náměstka Vlastimila Picka - byly nekompetentní:

"Pan první náměstek byl na ministerstvu obrany necelé čtyři měsíce. Před tím zastával funkci náčelníka generálního štábu. Považuji za nevhodné a potvrzují to mnozí odborníci, včetně bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, aby bývalý náčelník téměř okamžitě po svém odchodu z armády, šel do vysoké exekutivní funkce ve vedení ministerstva obrany."

Reakce strany LIDEM na sebe nedala dlouho čekat. Předsednictvo vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu odešli z vlády. Vedení ODS je pro pokračování koalice a chce o něm jednat. Strana LIDEM poté naznačila ochotu k debatě o koaliční spolupráci s ODS. Chce ale znát všechny podmínky, nikoli jen ty, které se ODS zrovna hodí, uvedla Karolína Peake.

Odvolání Karolíny Peake z čela obrany vítá opozice. Podle místopředsedy sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka ale selhal i premiér, který by měl rezignovat:

"Toto je třicátá změna ve vládě Petra Nečase. Takovýto způsob personální politiky, to jsme tady opravdu ještě neměli. Není možné takto měnit ministry jako ponožky. Jednoho dne je jmenovat a za osm dní je zase vystřídat."

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky sehrála předsedkyně liberálních demokratů Karolína Peake roli mouřenína, který posloužil ODS i TOP 09 a nyní může jít. Podle něj Nečas s odvoláním šéfky nejmenší koaliční strany počkal na okamžik, až bude přijat státní rozpočet a koalice ve Sněmovně opětovně prosadí zvýšení DPH a církevní restituce.


Foto: ČTK
V Česku lidé vzpomínali na bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynul rok. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo na 300 lidí, kteří zapálili svíčky u sochy sv. Václava nebo se dívali na záznam loňského koncertu z Lucerny, který byl zorganizován na Havlovu počest krátce po jeho smrti. V odsvěceném kostele svaté Anny se konala mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Na stejném místě se před rokem s Václavem Havlem loučily tisíce lidí. Na osobnost světově proslulého dramatika vzpomněl i bývalý ministr obrany Alexandr Vondra:

"Udělal nesmírně mnoho pro česko-americké vztahy, včetně té slavné návštěvy, kterou jsme s ním všichni absolvovali v únoru 1990, kdy ho asi dvacet krát vytleskali v americkém Kongresu. On svým životním příběhem skutečně přesvědčil americké idealisty, aby se pustili do projektu rozšíření Severoatlantické aliance. Bez Havla by to podle mého soudu tak jednoduché nebylo."


Foto: ČTK
Sněmovna tento týden schválila řadu zákonů. Vládní koalice přes nesouhlas opozice znovu prosadila daňový balíček. DPH by se tak měla od příštího roku zvýšit na 15 a 21 procent. Balíček zavádí i dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Poslanci přehlasovali Senát, který balíček vetoval. Zákon teď dostane k podpisu prezident republiky. Na podpis zákona má 15 dní. Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek věří, že Václav Klaus nebude nejistotu ohledně výše daní prodlužovat. Vyšší DPH podle kritiků normy povede k nižší spotřebě domácností a tím i menšímu výběru daní, než s jakým vláda počítá. Tento argument opozice ministr financí Kalousek odmítá:

"Pro příští rok naši analytici předpokládají stagnaci spotřeby, nikoliv růst. My to inkaso počítáme na stagnaci spotřeby, proto se nedomníváme, že tato kritika je relevantní. Rozhodně neplatí úměra, že spotřeba klesla proto, že se zvedlo DPH. To prostě není pravda. Spotřeba klesla z celé řady jiných důvodů."

Sněmovna přijala také rozpočet na příští rok. Schodek chce vláda udržet pod třemi procenty HDP, tedy do 100 miliard korun. Poslancům se podařilo prosadit víc peněz na sport a pobídky pro zahraniční filmaře. Opozice ale s takovým rozpočtem nesouhlasí. Proč, vysvětlil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

"Bohužel rozpočet v této podobě znamená, že budeme v příštím roce pokračovat v chybné daňové a rozpočtové politice Nečasovy vlády, která má řadu negativních důsledků jak pro ekonomiku, tak pro životní úroveň občanů. Ten rozpočet je postavený na dalším zdražování formou zvyšování DPH. A bohužel dojde také k tomu, že nám začnou utíkat první peníze do takzvaného druhého pilíře v rámci důchodové reformy."

Poslanci také zrušili vyvlastňovací paragraf. Lidé, kteří žijí nad zásobami uhlí nebo jiných surovin, už se nemusí bát, že kvůli těžbě o své domovy přijdou. Vlastníkům domů a pozemků dá novela také lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání. Prezident Václav Klaus tuto novelu dříve vetoval a vrátil ji zpátky poslancům. Zrušení vyvlastňovacího paragrafu prosazoval ve sněmovně nejvíc nezařazený poslanec a starosta Litvínova Milan Šťovíček. Ten odmítl argumenty kritiků novely, především těžebních společností a odborů, že omezením těžby uhlí přijdou o práci tisíce lidí:

"Ta čísla jsou přehnaně vysoká. Pokud by měli tak velký zájem o pracovní místa, tak teď nebudou propouštět na dole Centrum, kde nemusí propouštět, a přesto propouští, 300 havířů. Ten důl má co těžit dál. Je to hlubinný důl. Je to v rozporu s tím, co celou dobu říkají a demonstrují. Já si myslím, že tyto argumenty jsou falešné."


Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Sportovcem roku se stala oštěpařka Barbora Špotáková. Druhé vítězství v anketě si zasloužila především obhajobou olympijského zlata. Za Špotákovou skončili další zlatí medailisté z Londýna - biker Jaroslav Kulhavý a skifařka Mirka Knapková. Vítězové tenisového Davis Cupu pak ovládli anketu o nejlepší kolektiv roku. Cenu Emila Zátopka pro Sportovní legendu získali fotbaloví vicemistři světa z Chile 1962.