Přehled tisku

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře deníků se neshodují v tom, zda vládní tábor bude jednotný při parlamentním schvalování návrhu reformy veřejných financí. Zatímco komentář Lidových novin předpovídá, že jeden z hlavních kritiků reformy z řad vládních poslanců, Vlastimil Tlustý z ODS, nakonec reformu nepotopí, autor komentáře v Mladé frontě Dnes nevylučuje, že odpor ve vládních řadách může otevřít cestu k tomu, aby reforma navržená vládou doznala změn.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Komentáře deníků se neshodují v tom, zda vládní tábor bude jednotný při parlamentním schvalování návrhu reformy veřejných financí. Zatímco komentář Lidových novin předpovídá, že jeden z hlavních kritiků reformy z řad vládních poslanců, Vlastimil Tlustý z ODS, nakonec reformu nepotopí, autor komentáře v Mladé frontě Dnes nevylučuje, že odpor ve vládních řadách může otevřít cestu k tomu, aby reforma navržená vládou doznala změn. Komentátor Lidových novin píše: "Bývalý ministr financí je totiž bystrý muž a dokáže si spočítat, že on sám by z toho nic neměl," předpovídá autor. Podle komentátora Mladé fronty Dnes ale není zdaleka dopředu jisté, zda se nesourodá vládní koalice změní - jak chtějí koaliční šéfové - v hlasovací stroj. Stačí revolta několika jednotlivců, aby se předem připravené hlasování změnilo v bitvu, do které zasáhnou i socialistické a komunistické hlasy. Výsledná reforma by pak mohla vypadat jinak, než Topolánek a Kalousek zamýšlejí, myslí si autor komentáře v Mladé frontě Dnes. Bude ironií osudu, pokud změny ve sněmovně potopí rebelové v koalici, v čele se zhrzeným Vlastimilem Tlustým. Je to kompromisní balík, nic zářivě čistého, proto v celém komentáři nezaznělo slovo "reforma". Ale byla by ho škoda, upozorňuje autor komentáře v Hospodářských novinách. Další komentátor Lidových novin se pozastavuje nad úrovní toho, jak ČSSD prezentovala výhrady k reformě. Autor si myslí, že lidé, kteří se těšili na to, že si ČSSD vládní reformu vychutná, museli být zklamáni.


Tisk se ve svých komentářích opět věnuje změnám daňového systému, které navrhuje vládní reforma veřejných financí. Názory komentátorů na daňové změny i celou reformu však nejsou příliš jednotné. Komentátor Hospodářských novin Tomáš Němeček v souvislosti ze skutečností, že na daňových změnách nejvíce vydělají lidé s vysokými příjmy, konstatuje, že nikde na světě není příliš populární přiznat: toto jsou změny pro bohaté. Upozorňuje však, že to lze říci jinak. Že na daních nejvíce získá desetina nejlépe vydělávajících, kteří se již dnes postarají o třetinu výnosů z daně z příjmů fyzických osob. Každý z nich přitom kromě své rodiny živí z daní a pojistného i několik dalších lidí. Lenka Zlámalová ze stejného listu pak upozorňuje, že skutečně zásadní reformy, které mají vytáhnout státní finance z dluhové pasti, není třeba provádět v daních, ale v důchodech a dávkách. To veřejným financím prospěje výrazně více než původní rovná daň ODS, doplněná o bezednou Tlustého peněženku, píše Zlámalová.

Analytik Aleš Michl se naopak v Lidových novinách pozastavuje nad tím, že navrhovaná reforma se vůbec nevyplatí střední třídě. Lidé s příjmem 15 až 30 tisíc budou mít o něco vyšší platy i ceny. Lidé se mzdou do 50 tisíc pak na daňové reformě mohou vydělat zanedbatelných sto nebo dvě stě korun. Přitom právě střední třídu by si měla levice i pravice hýčkat, píše Michl. Střední třída nepotřebuje být závislá na státu, není to vyžírač sociálních dávek. Naopak, do státní pokladny při své početnosti odvádí na daních nejvíce.

Miroslav Zámečník se ve svém komentáři v Mladé frontě Dnes sice pozastavuje nad nápadem rozšířit vyměřovací základ pro daň z příjmu o veškeré platby sociálního a zdravotního pojištění. Připouští však, že v reformě převládají rozumná opatření. Ani Zámečník nevidí nic špatného v tom, že na daňových změnách nejvíce vydělají bohatí, kteří budou profitovat i na stropu pojistného. Snížení daňové zátěže bohatých jednotlivců i firem se však částečně promítne do vyšší investiční aktivity a přispěje tak k ekonomickému růstu, konstatuje Zámečník. Kromě toho přinese i větší ochotu platit daně. Za nejchytřejší nápad pak Zámečník označil úmysl předložit reformu sněmovně jako jeden balík, a nikoliv jako sérii zákonů, které by pozměňovací návrhy poslanců mohly postavit na hlavu. Pokud bude tento balík skutečně spojen s hlasování o důvěře vlády, budou poslanci koalice i opozice postaveni před volbu: Berte to jako jeden vzájemně provázaný celek nebo riskujte, že se do parlamentu po předčasných volbách nemusíte dostat, píše komentátor Mladé fronty Dnes.


Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek podle informací deníku Právo obvinil vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ) z toho, že destabilizují vládu. Topolánek to měl uvést při víkendovém zasedání Výkonné rady ODS. Deník Právo to píše s odvoláním na záznam z tohoto jednání. Podle něj Topolánek při zasedání rady také varoval, že situace ve vládě se polarizuje. List rovněž píše, že Topolánek chce vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Čunka odvolat, a to bez ohledu na výsledek středečního jednání lidovců, jež šéfa strany podrželo. Blízký spolupracovník Topolánka k závěrům středečního jednání lidoveckého vedení řekl Mladé frontě Dnes, že to není ten zásadní krok, který od lidovců očekávali. Čunek čelí několik měsíců podezření z přijetí úplatku a nově také kritice za své výroky o Romech.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Jiřího Čunka, který nyní čelí kritice za svá slova o Romech, podporují malé strany na pravém okraji politického spektra a lidé nepokrytě propagující myšlenky fašismu. Líbí se jim Čunkovo účinkování ve vysoké politice a jeho výroky na adresu Romů. Píše to deník Právo. Uvádí, že například aktivista krajní pravice Jan Kopal o Čunkovi prohlásil: "Má mou podporu. Vstoupil do politiky nekompromisně, říká věci natvrdo, doprovodil to činy a začal někomu vadit. Jeho takzvaná korupční aféra je účelová záležitost." Podobně podle Práva smýšlejí i představitelé sdružení Národní korporativismus, kteří se podle ministerstva vnitra účastní akcí neonacistů. "Nebojí se říci názory většinové společnosti, ale dělá to z populistického hlediska,"řekl na adresu Čunka předseda sdružení Jiří Petřivalský. Místopředseda sdružení Roman Fojtík komentoval Čunkova vyjádření o romské otázce: "Řekl nahlas, jak se chovají, jak žijí a jaký je jejich postoj k sociálním hodnotám země. Měl by ale zajít dál a neomlouvat se." Kladně se o Čunkovi vyjádřila i předsedkyně Národní strany Petra Edelmanová. Deník Právo připomíná, že už při Čunkově zvolení do čela KDU-ČSL mu blahopřála ultrapravicová strana Právo a Spravedlnost.


Při nedávných prohlídkách souvisejících s možnou rozsáhlou korupcí na ministerstvu obrany našli policisté v jedné pražské soukromé společnosti důležitý důkaz - falešné losovací zařízení, které údajně mělo sloužit k tomu, aby veřejné zakázky za stovky milionů korun na opravy armádních budov dostaly "správné" firmy. Píše to deník Právo, jemuž to potvrdil českobudějovický státní zástupce Barnabáš Liška, který má případ na starosti. Zařízení se skládalo z losovací krabice a zmagnetizovaných karet, píše list. "Pachatelé se evidentně nechali inspirovat pohádkou S čerty nejsou žerty, kde princezninu ruku získá ten princ, ke kterému se dokutálí železné jablko. Vzhledem k tomu, že princ měl v botě magnet, bylo o vítězi rozhodnuto," popsal Liška princip, díky kterému podle podezření vznikla státu škoda téměř 500 milionů korun. Podle něj existovaly dvě sady karet - jedna normální a druhá "cinklá". Tyto karty údajně dostávaly firmy, se kterými se důstojníci Vojenských ubytovacích a stavebních správ a dalších součástí ministerstva obrany měli dohodnout na provizi.


Čeští šlechtici píší dopis premiéru Mirku Topolánkovi a ministrům vnitra a spravedlnosti Ivanu Langrovi a Jiřímu Pospíšilovi o nové perzekuci šlechty. Lidové noviny zjistily, že představitelé šlechtických rodů, kterým komunistická vláda zabavila majetek, kritizují chování policie za vlády ČSSD. Vadí jim zřízení třicetičlenného týmu Majetek, který prověřoval všechny šlechtické restituce. Podle Lidových novin se pod stížnost v Argentině podepsal František Oldřich Kinský a představitelé deseti nejvýznamnějších českých šlechtických rodů. Zatím není jisté, jestli se k prohlášení připojí i ministr zahraničí a významný představitel české šlechty Karel Schwarzenberg. Po mluvčí svého ministerstva deníku vzkázal, že o dopisu vůbec neví.