Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle Hospodářských novin Paroubek ví, že Klaus zahnal ODS do "hodně úzké uličky". Paroubek není připraven ustoupit. Minimem možného je pro něj velká koalice - otevřená či skrytá - a volby nejdřív za dva roky. Nikdo neví, zda má skutečně v pravo-zelené stovce své lidi. Tou hrozbou ale tlačí ODS: vládnout budu, ať s vámi, nebo bez vás, píše deník.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle Hospodářských novin Paroubek ví, že Klaus zahnal ODS do "hodně úzké uličky". Paroubek není připraven ustoupit. Minimem možného je pro něj velká koalice - otevřená či skrytá - a volby nejdřív za dva roky. Nikdo neví, zda má skutečně v pravo-zelené stovce své lidi. Tou hrozbou ale tlačí ODS: vládnout budu, ať s vámi, nebo bez vás, píše deník. Topolánek nyní může podle listu předstoupit před sněmovnu se stejnou vládou a neúspěšným pokusem přiblížit zemi k předčasným volbám. Druhou variantou je podle deníku sestavení nestranické vlády, třetí možností je dohoda s ČSSD na velké koalici. Velká koalice by byla důstojnější "překlenutí" do předčasných voleb než kabinet visící na komunistech. Paroubek ale rychlé volby odmítá a dva roky vlády ODS-ČSSD by přinesly jen stagnaci. Topolánek zemi nejvíc prospěje, dokáže-li politické trápení ukončit co nejrychleji novými volbami, píše list.


Václav Klaus  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Václav Klaus se rozzlobil. Na Jiřího Paroubka a ČSSD, na Mirka Topolánka a ODS. Zloba na nejsilnější hráče ho zasáhla tolik, že ve své roli fatálně selhal. Opětovným jmenováním Topolánka předsedou vlády zvolil nejméně logické řešení z možných, uvádějí Lidové noviny. Podle nich měl dát Klaus druhý pokus o sestavení vlády Paroubkovi, aby "od něj byl klid". Lidové noviny si myslí, že by šéf ČSSD při svém pokusu neuspěl a třetí kolo, které by zřejmě bylo rovněž neúspěšné, by znovu připadlo ODS. Podle listu by se tak otevřela nejrychlejší cesta k předčasným volbám.

Mladá fronta Dnes předkládá hypotézu, podle které je možné, že prezident Klaus a Topolánek se spolu dohodli na dalším postupu ohledně vládního vývoje a hrají "dvojroli". Deník se domnívá, že se oba politici možná snaží svými kroky "zničit Paroubka" a opětovné jmenování Topolánka premiérem je "další tah v jejich riskantní hře".

Deník Právo kritizuje prezidenta Klause kvůli tomu, že svěřil druhý pokus o sestavení vlády opět Topolánkovi. Podle Klause je už asi zbytečné usilovat o to, aby před sněmovnu předstoupila vláda, jež by měla podle představ předáků politických stran více naděje na důvěru sněmovny, píše deník.


Případná obměna kabinetu Mirka Topolánka by mohla stát přijít celkem na 550.000 korun. Pět současných ministrů by si totiž na svůj účet mohlo připsat odchodné ve výši jednoho platu, tedy 110.000 korun. Změna na některých ministerských postech by také mohla způsobit potíže policistům, kteří členy vlády chrání. Píše to Mladá fronta Dnes. Nárok na odstupné mají ministři, kteří nejsou ani poslanci, ani senátory: ministr obrany Jiří Šedivý, ministryně školství Miroslava Kopicová, ministryně zemědělství Milena Vicenová, ministr životního prostředí Petr Kalaš a šéf kultury Martin Štěpánek. Případné změny na ministerských postech by zkomplikovaly práci i ochranné službě policie, která zajišťuje bodyguardy a řidiče pro premiéra a ministry vnitra, zahraničí a spravedlnosti. V současné době musí policisté hlídat i předchůdce těch současných. Politici totiž mají ze zákona právo na ochranku ještě tři měsíce poté, co své křeslo opustí, uvedl deník.


Lidé, kteří v minulosti nespláceli dluhy, mají větší šanci, že jim banky dají novou půjčku. Už třetině Čechů, kteří měli záznam v registru dlužníků a přesto požádali o další úvěr, banky znovu půjčily. S odvoláním na údaje společnosti CCB - Czech Credit Bureau, která provozuje bankovní registr, o tom informují Hospodářské noviny. "Banky začaly více hledět na to, jak klienti splácejí nyní a na jejich celkové dluhy. A právě tyto pozitivní informace mnohdy převáží nad dřívějšími drobnými prohřešky. Takovým lidem půjčují víc než dříve,"řekl výkonný ředitel CCB Petr Kučera. Dlužníci se snadněji dostanou k úvěrům i díky silné konkurenci mezi bankami, které loví nyní mezi lidmi, jimž by dříve nepůjčily, píší Hospodářské noviny. Za drobný prohřešek, který není překážkou ve zdárném vyřízení půjčky, považují banky zpoždění jedné či více splátek. "Pokud klient dluh rychle vyrovnal, není to důvod k odmítnutí,"říká například Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. "Rozhodující pro nás je, jaké má příjmy nyní a jaké jsou jeho výdaje na domácnost a na splátky úvěrů, které už má," dodává.


Deník Právo podrobně rozebírá úmysl Evropské komise navrhnout od ledna zvýšení stropu pro veřejnou podporu, která nepodléhá oznamovací povinnosti a schválení orgány Evropské unie. Privatizace obecních bytů by tak u nás mohla být snadnější. Podle současných unijních pravidel by obec neměla prodat dům družstvu, které si založili nájemníci, za cenu, která je o více než 2 miliony 800 tisíc korun nižší než cena tržní. Zvýšení limitu pro veřejnou podporu pomůže tedy nájemníkům v obcích, které pod záminkou, že Evropská unie nedovoluje větší slevy, prodávají lidem byty zbytečně draho, píše deník Právo.


Hospodářské noviny píší, že přejíždět osobním vlakem z kraje do kraje bude od 10. prosince obtížnější. Podle nového jízdního řádu to v desítkách případů půjde jen s přestupem na hranici kraje. Důvod je podle krajů čistě ekonomický. Například cestující na desetikilometrovém úseku mezi Kadaní v Ústeckém a Pernštejnem v Karlovarském kraji bude muset v půli cesty přestoupit na jiný vlak. Ředitel Integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje Zdeněk Kusý deníku řekl, že vypravování dlouhých osobních vlaků stojí obrovské peníze, ustupování z komfortu pro cestující je zčásti nesprávné, ale nedotkne se mnoha cestujících. České dráhy tvrdí, že jezdí podle toho, co si objedná kraj. Nový model osobní dopravy obhajují argumentem, že podobně to funguje v zahraničí, například v Rakousku.


Česká televize se rozhodla zvýšit cenu reklamy v příštím roce o 15 procent. Ve svém středečním vydání to s odvoláním na týdeník Marketing & Média uvedly Lidové noviny. Stejné zvýšení avizovala již dříve televize Nova, cena reklamy v televizi Prima by měla podle mediálních agentur vzrůst o 25 procent. Časový limit pro reklamu v České televizi se v příštím roce sníží z dosavadního jednoho procenta vysílacího času na polovinu. Proti tomu v současné době stále protestují zadavatelé reklamy i reklamní agentury. Ty chtějí jednat se zákonodárci o tom, aby se tento krok odložil až na dobu, kdy na českém trhu začnou jako další konkurence fakticky působit nové digitální televize. Zatím jsou digitální televize, které měly spustit vysílání v květnu příštího roku, bez licencí a není jasné, kdy a zda vůbec začnou vysílat, píší Lidové noviny.


Nejvíce užívanou "tvrdou drogou" v Česku je subutex, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2005. Subutex byl původně vymyšlen jako lék pro narkomany. Užívali ho místo heroinu a netrpěli abstinenčními příznaky. Látka má také méně škodlivé účinky. Narkomani však přišli na to, že když subutex rozdrtí a vpíchnou si jej stříkačkou, znásobí se omamné účinky látky. Zneužívání této látky by mělo podle deníku skončit. Od začátku příštího roku bude platit registr uživatelů substituční léčby. Praktický lékař se může podívat, zda pacientovi už lék nepředepsali kolegové, píše Mladá fronta Dnes.