Přehled tisku

0:00
/
0:00

V Česku chybí zubaři. Ukázal to průzkum Mladé fronty Dnes. A potvrdil to i pokus - ze čtyřiadvaceti náhodně oslovených zubařů a zubařek v Praze bylo jen sedm ochotných ještě přijmout nového pacienta. Stovky zubařů každoročně odejdou do důchodu a mladých není dost. Studium zubařů je totiž nejnákladnější vůbec. Jeden rok studenta přijde kvůli nákladnému materiálu na 220 tisíc korun.

V Česku chybí zubaři. Ukázal to průzkum Mladé fronty Dnes. A potvrdil to i pokus - ze čtyřiadvaceti náhodně oslovených zubařů a zubařek v Praze bylo jen sedm ochotných ještě přijmout nového pacienta. Stovky zubařů každoročně odejdou do důchodu a mladých není dost. Studium zubařů je totiž nejnákladnější vůbec. Jeden rok studenta přijde kvůli nákladnému materiálu na 220 tisíc korun. A podle stomatologů má být ještě hůř. Není totiž kdo by budoucí zubaře vychovával. Na školách jsou hlavně starší pedagogové, přičemž ti v důchodovém věku nejsou výjimkou. Střední generace téměř chybí. Zubaři v produktivním věku raději pracují v soukromých ordinacích. Průzkum společnosti Median se věnoval také tomu, jak často za rok lidé chodí k zubaři. Jednou či dvakrát ročně k zubaři zajde 73 procent lidí. Častěji ordinaci stomatologa ročně navštíví asi 11 procent dotázaných. Zbylých 16 procent respondentů uvedlo, že k zubaři za rok nedojde ani jednou.


Hospodářské noviny se podivují nad faktem, že v některých školách pedagogové učí děti anglicky, sami ale často moc neumějí. Dokazuje to i šetření České školní inspekce za loňský školní rok. Ve sledovaných 74-ti základních školách z celé republiky bylo jen 32 procent kvalifikovaných angličtinářů. Hodiny bývají statické, bez dobrých pomůcek, učitelé používají příliš často češtinu. Některé děti se už po patnácti minutách nudí. Přitom metody učitele mnohdy rozhodují o tom, zda dítě bude mít v budoucnu k jazyku kladný vztah. Ministerstvo školství sice vyčlenilo 8 a půl miliónu korun na jazykové kursy pro učitele, dva a půl tisíce kantorů ale s nimi začíná až od tohoto září. Navíc se do školství jazykáři nehrnou. Raději si vydělávají překlady. Zatímco nástupní plat učitele je kolem 15-ti tisíc korun, za tlumočení si kantor vydělá i třikrát více.


Deník Právo se věnuje obchodu s lidmi. Mnohé české ženy - vylákané do zahraničí za prací - končí v nevěstincích. Cílovými zeměmi se v posledních měsících staly hlavně Velká Británie, Norsko a Dánsko. Obchod s lidmi patří k nejvýnosnějším kriminálním aktivitám na Zemi. Zisky jsou srovnatelné s pašováním drog a zbraní. Je ale bezpečnější. Oběti této trestné činnosti nechtějí zpravidla mluvit, na místě určení žijí v ilegalitě, zájem svědčit proti pachatelům většinou nemají. Téměř 80 procent obětí jsou ženy.


Padesátikorunových mincí je 25 milionů. Lidové noviny píší, že tak z oběhu výrazně vytlačují své papírové protějšky. Ještě loni v prosinci jich bylo v oběhu 5 milionů, nyní se tento poměr téměř vyrovnal. Za rostoucím množstvím mincí stojí Česká národní banka. Důvodem k tomuto rozhodnutí jsou relativně vysoké zásoby mincí a podstatně nižší zásoby bankovek této hodnoty. Navíc mince se proti bankovkám méně opotřebovávají. Češi a jejich peněženky si ale na padesátikorunové mince příliš nezvykli. Padesátikoruny jsou pěkně těžké.


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce v příštích týdnech prověřit hospodaření všech zdravotnických zařízení, které vlastní stát. Po kontrole ministerstvo vydá kritéria, podle nichž bude sledovat hospodárnost při nákupu přístrojů, léků a dalších služeb. Pokud některý z ředitelů nebude schopný požadavky splnit, hrozí mu odvolání. Informují o tom Hospodářské noviny. "Zaměříme se také na plýtvání a nadužívání léčiv na úrovni jednotlivých nemocničních oddělení,"řekl listu Julínek. Chce se zaměřit na nemocnice, které musel stát kvůli jejich finančním problémům podpořit stamiliony korun. Stát dal letos na oddlužení nemocnic asi 1,8 miliardy korun. Ministr chce také prověřit zařízení, u nichž má podezření, že mají s pojišťovnami nadstandardně výhodné smlouvy. Jde například o Všeobecnou fakultní nemocnici nebo nemocnici v Motole. Ředitelé nemocnic Julínkovo podezření odmítají, uvedly Hospodářské noviny.


Nedostatek policistů bude mít zřejmě od 1. ledna Severomoravská policejní správa. Kvůli novému služebnímu zákonu, který zpřísňuje podmínky pro získání výslužného, jich už od loňska odešlo na pět stovek. Vzhledem k tomu, že novela vejde v platnost 1. ledna 2007, dá se do konce října očekávat další vlna výpovědí. Informuje o tom Olomoucký deník. Drtivá většina těch, kteří na vlastní žádost služební poměr ukončili, měla v době odchodu nárok na výslužné. Velký problém podle odborníků bude nahradit zkušené kriminalisty s dlouholetou praxí. Policejní prezidium rozjede od konce října masivní kampaň s názvem "Hledám parťáka", která by měla oslovit co nejširší spektrum potenciálních zájemců o práci u policie.


Stále větší množství lidí, kteří platí regulované nájemné v soukromých domech musí čelit žalobám ze stran majitelů. Celkově jde o zhruba 200.000 domácností. Majitelé se po nedávných verdiktech Ústavního soudu a Nejvyššího soudu osmělili a žalují své nájemníky kvůli nájemnému daleko častěji. Píše to Mladá fronta Dnes. Například Ústavní soud v první polovině roku prohlásil, že obecné soudy mají v jednotlivých sporech stanovovat výši nájemného. Po několika dnech vydal další průlomové prohlášení, když označil stát za viníka regulace. Nejvyšší soud v Brně pak v létě přiznal majiteli nemovitosti právo na přiměřený zisk. Vedle žalob na českých soudech ještě čeká na otevření hromadná stížnost u soudu ve Štrasburku. Pod ní je podepsáno téměř 4000 majitelů.


Trávit Vánoce jinak než před televizí, s návštěvami a cukrovím chce stále více Čechů. Jak konstatují Lidové noviny, lidé se proto častěji vypravují za vánočním lyžováním a příchod Nového roku slaví v horských chatách. Nejžádanější a nejlepší místa jsou už pryč. Některé kapacity bývají vyprodány i rok dopředu. Hodně Čechů míří i do zahraničních lokalit, především Alp. Důvody jsou jasné: ceny za pobyty doma i v zahraničí jsou sice srovnatelné, ale zahraniční skiareály bývají méně vytížené.