Přehled tisku

0:00
/
0:00

Dočasná vláda a změna volebního systému je podle Hospodářských novin asi to nejlepší řešení povolebního patu. Vše směřuje k "vládě odborníků s časově omezeným mandátem", tedy k zahalené velké koalici, přičemž předčasné volby se budou v optimálním případě konat už podle nového zákona.

Jiří Paroubek,  Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Dočasná vláda a změna volebního systému je podle Hospodářských novin asi to nejlepší řešení povolebního patu. Vše směřuje k "vládě odborníků s časově omezeným mandátem", tedy k zahalené velké koalici, přičemž předčasné volby se budou v optimálním případě konat už podle nového zákona. Tak tomu alespoň nasvědčují poslední události i politická logika - tohle řešení totiž prosazuje Lidový dům, vyhovuje Hradu a pro Jánský vršek je nejméně špatné, míní list. Pro obě velké strany je klíčové, aby lidé nebrali jejich dohodu jako zradu. Proto to dlouhé divadlo. Velká koalice není dobré řešení, úřednická vláda nemá dlouhodobě smysl. Ale prosadí-li Topolánek s Paroubkem dočasnou vládu a většinový volební systém, bude to asi nejlepší východisko z červnové remízy, soudí Hospodářské noviny.

 Martin Bursík,  Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Deník Právo přirovnává dosavadní konání politiků k divadelní hře Samuela Becketta Čekání na Godota. Už se zdá, že se povolební vyjednávání přestane podobat známému dramatu a situace se zvolením vedení sněmovny dá do pohybu, píše list. Kterým směrem se vydá, zatím není jasné. Trojkoalice přeci jen může získat ve sněmovně podporu, případně se mohou domluvit ODS a ČSSD. Podle deníku však ale zatím není ani jisté, že v pátek sněmovna své vedení získá. Jiří Paroubek ve středu řekl, že ČSSD očekává shodu všech politických stran nejen na pozici předsedy sněmovny, ale také na pozicích místopředsedů zatupujících všechny politické strany. Od ODS pak očekává plnou politickou podporu nejpozději do začátku páteční schůze. Takže vlastně až ve čtvrtek poznáme, zda se politikům v rolích představitelů hry Čekání na Godota přeci jen nezalíbilo, píše deník Právo.


Tisk také komentuje spor s Evropskou unií o nižší DPH na dětské pleny. Hned dvakrát nám dal Brusel na solar! Chtějí nás přimět, abychom přestali doslazovat víno, a chtějí nám vzít sníženou pětiprocentní sazbu na dětské papírové plenky. Tak by se teď podle Mladé fronty Dnes mohli rozkřičet euroskeptici. Jenže jde o dvě rozdílné věci a v obou je pravda na straně Evropské unie, píše komentátor listu. Pokutu za nízkou plenkovou daň nám chce dát Evropská komise, sbor úředníků, který dohlíží na rovnost podmínek pro konkurenci v jednotném hospodářském prostoru. Zachoval se úřednicky - poslal výstražný dopis těm, kdo neplní smluvené podmínky. Nižší daň je totiž konkurenční výhoda a Česko si na rozdíl od potravin nic takového nevyjednalo. Naše mimina tedy nemají proč vřískat na Barrosa, Špidlu a spol., nýbrž na vládu, píše. Jinak je to ale u vína, v něm se Evropa doslova topí. "Rodí se tedy nápad: zakážeme doslazování vína, snížíme nadprodukci a ještě ušetříme na dotacích. Rozumné. Jenže jižní vinaři mají oproti moravským výhodu. Sluníčko je tam silnější a oni nemusí doslazovat. Reforma, která ušetří všem, by poškodila moravské a taky rakouské či maďarské vinaře. Jenže takovou změnu nemůže schválit Unie bez našeho souhlasu. Česko se musí rozhodnout. Když budeme hájit naše vinaře, nic se nezmění. Zas to není na Bruselu, ale na nás ...", píše Mladá fronta Dnes.

Podle Lidových novin pokus s plenami potěšil euroskeptiky i eurofily. Kalkul s plenami vládě Vladimíra Špidly vyšel a nyní nás Evropská komise kárá a podporuje zároveň. Komentátor deníku ale soudí, že případ plenek je jednoznačný, a pokud platí pravidla pro všechny, měli bychom být potrestáni. V unii však pravidla platí pouze výběrově, a tak je možné, že se v kauze dětských plen patrně zařadíme mezi evropské úrovnějšíú, kteří začasté nejsou za porušení dohodnutých pravidel potrestáni, píše autor. Kromě jásání nad úvychytralostíú naší předchozí vlády a vyjednávacími schopnostmi komisaře Vladimíra Špidly však podle něj nelze pominout i neustále klesající renomé evropských orgánů. Členství v organizaci, která svou nedůsledností k porušování pravidel přímo pobízí, nám přes všechny pozitivní dopady také radost dělat nemůže, píše komentátor Lidových novin.


Vladislav Husák,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes v komentáři vyzývá policejního prezidenta Vladislava Husáka k rezignaci kvůli tomu, že byl přistižen, jak závažně porušil silniční předpisy. Řidičské eldorádo policejního prezidenta si lze vykládat i jako papalášský výsměch všem, kdo se snaží respektovat i ta méně logická omezení, píše list v komentáři a připomíná, že šéf policistů při jízdě do práce dvakrát výrazně překročil povolenou rychlost. V obci téměř o dvacet kilometrů v hodině, na dálnici jel bezmála dvoustovkou. Volat po odstoupení policejního prezidenta za překročení rychlosti může podle deníku vypadat jako přepjatá reakce mravokárce. Jiní dělají horší věci a zůstávají. Ale Vladislav Husák je reprezentantem represivních složek státní moci. Proto je rezignace jediný čestný a přímý způsob, jak policejní prezident Husák může zareagovat na své přistižení při pirátské jízdě, tvrdí Mladá fronta Dnes.


Ministerstvo vnitra vypracovalo plán, který by měl zabránit mafii, aby vydělávala na cizincích pracujících v České republice. Spočívá v tom, že by na českých velvyslanectvích vznikly pobočky úřadů práce, které by českým firmám sháněly a dovážely potřebné zaměstnance. Ministerstvo práce a sociálních věcí však zatím plán nepodpořilo. Informují o tom Hospodářské noviny. "Projekt se měl rozjet na Ukrajině, odkud k nám přichází nejvíce dělníků, posléze se to mělo rozšířit i do dalších zemí," popsal listu Jakub Švec z ministerstva vnitra takzvaný portugalský model, který měl dostat ze hry zprostředkovatele, kteří si za podobné služby od zahraničních dělníků účtují vyděračské sumy. "Není to tak, že bychom návrh smetli ze stolu. Podle nás je již většina těchto bodů zakotvena v platných právních předpisech. Očekáváme však, že proběhne další jednání s ministerstvem vnitra,"řekl deníku Vladimír Vokál z ministerstva práce a sociálních věcí. Ministerstvo práce v plánu postrádá způsob, jak ho financovat, aniž by byl zatížen rozpočet a museli se přibírat noví úředníci. Organizace, které se bojem proti nelegálnímu zaměstnávání zabývají, plán vnitra chválí. "Vytvoření úřadů by bylo jen prospěšné. Někdo lidem ze zahraničí musí poradit, co je v konkrétní zemi potřeba a jak nezůstat v rukou, slušně řečeno, podvodníků," sdělila Hospodářským novinám Lucie Sládková z Mezinárodní organizace proti migraci.


Krajský úřad Jihomoravského kraje zamítl odvolání obcí a občanského sdružení Austerlitz proti stavbě radaru NATO na slavném bitevním poli u Slavkova u Brna. Informuje o tom deník Právo. Armáda usiluje o získání potřebných povolení pro toto zařízení na sledování leteckého provozu tři roky. Rozhodnutí slavkovského městského úřadu o povolení stavby však bylo opakovaně napadeno odvoláním. "Krajský úřad nám dal za pravdu a odvolání zamítl. Tím je to pro nás vyřízené a definitivně rozhodnuté,"řekl listu tajemník slavkovského městského úřadu Pavel Dvořák. Ministerstvo obrany rozhodnutí přivítalo. "Jde o průlom, který nám umožní začít stavět," uvedl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva. Výstavba se ale zřejmě ještě může zkomplikovat. Obec Hostěrádky-Rešov, na jejímž území by se toto armádní zařízení mělo nacházet, podala kvůli výstavbě na ministerstvo obrany v květnu žalobu. Žádá v ní, aby soud ministerstvu obrany stavbu radaru zakázal. Obec je vlastníkem pozemků v okolí místa, na němž by měl radar jako součást protivzdušné obrany Česka stát, a má tedy právo se k celému záměru vyjádřit, řekl už dříve ČTK právní zástupce Hostěrádek-Rešova Jaroslav Brož. Důvodů, proč nestavět radar na bojišti, uvádějí jeho odpůrci více. Tím hlavním je pieta. Pole u Slavkova se 3. prosince 1805 stalo při bitvě tří císařů hrobem pro 40.000 vojáků. Radar by měl nahradit tři staré sovětské vysílače, které byly na bojišti vystavěny v 50. letech. Nový radar by měl být vyšší a v krajině v podstatě nepřehlédnutelný.


Radovan Krejčíř,  foto: ČTK
Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř oznámil, že se stahuje do ústraní končí se svými aktivitami v médiích i na internetu. "Budu se věnovat jen své rodině a své práci," uvedl podle Mladé fronty Dnes na svých webových stránkách. Krejčíř, který s rodinou po útěku z Česka žije na Seychelských ostrovech, letos vydal dvě knihy. V nich obvinil z korupce politiky z ČSSD a také řadu důstojníků policie. "Chtěl jsem vás varovat před zrádnou ČSSD. Nevím, zda má práce měla smysl, ale pokud jsem přesvědčil alespoň jednoho člověka, aby tuto stranu nevolil, tak toho nelituji," napsal podle listu Krejčíř. Ve své druhé knize uveřejnil kopie údajných směnek na šedesát milionů korun, které prý v roce 2002 tajně půjčil ČSSD. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek Mladé frontě Dnes sdělil, že bude stále čekat na to, jestli "Krejčíř doloží údajnou půjčku, což velkohubě sliboval". "Doufám, že policie svou práci neskončí," dodal. Policie podle listu skutečně "nespí". Rozvědka stále tajně pracuje na tom, aby Krejčíře dostala do Prahy, protikorupční policie sbírá další důkazy o jeho údajné trestné činnosti a finanční policie chce dostat před soud jeho manželku Kateřinu za praní špinavých peněz. "V řádu několika dnů bude její případ uzavřen a odeslán na státní zastupitelství s návrhem na obžalobu,"řekla deníku mluvčí finanční policie Nada Očenášková. Policie viní Krejčířovou z toho, že pomáhala svému muži legalizovat černé peníze, které získal z daňových podvodů v obchodu s naftou. Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost, podle policie byl hlavou zločinného spolčení. Policii utekl loni v červnu při domovní prohlídce.