Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pro ČSSD je premiér Jiří Paroubek přínosem, pro Česko sotva, myslí si Lidové noviny. Reagují tak na Paroubkovo kladné roční hodnocení vlády. Podle listu si Paroubkova vláda ve srovnání s dvěma předchozími sociálnědemokratickými kabinety vede nejlépe. Názorové frakce jsou umlčeny a průzkumy veřejného mínění ukazují meziroční vzestup ČSSD, píše list. Podle něj Paroubek poskytl voličům, kteří hledají silného levicového vůdce, to, co žádali.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Pro ČSSD je premiér Jiří Paroubek přínosem, pro Česko sotva, myslí si Lidové noviny. Reagují tak na Paroubkovo kladné roční hodnocení vlády. Podle listu si Paroubkova vláda ve srovnání s dvěma předchozími sociálnědemokratickými kabinety vede nejlépe. Názorové frakce jsou umlčeny a průzkumy veřejného mínění ukazují meziroční vzestup ČSSD, píše list. Podle něj Paroubek poskytl voličům, kteří hledají silného levicového vůdce, to, co žádali. Deník dále kritizuje některé premiérovy činy. Za jeho největší chyby označuje okamžik, když se nakrátko vyjádřil pro zrušení lustrací a když se začal "veřejně hlásit k povolební spolupráci s KSČM". Tenhle "pevný postoj" mu vydržel do nejbližších průzkumů veřejného mínění, které naznačily pokles stranické popularity, uvádějí Lidové noviny. Podle listu nabízí do budoucna politika Paroubka "absenci jakékoliv změny". Pro stranu je patrně ideálním lídrem, slibuje ji udržet u moci co nejdéle. Pro zemi, která nutně potřebuje reformy, je jeho přínos sporný, uzavírá deník.

Podobným způsobem hodnotí Jiřího Paroubka i Hospodářské noviny. Podle deníku je řada zásluh Paroubkovy vlády sporná. I tento list si myslí, že premiér prospěl především své straně. Před rokem byla ČSSD na odpis a premiér ji v poslední čtvrtině zápasu vrátil do hry. Straníci mu jistě poděkují; jenže ČSSD nemá deset milionů členů, píší Hospodářské noviny.

Podle deníku Právo by se Paroubkův projev dal shrnout do krátké věty: Vláda vládne, prosadila mnoho užitečných zákonů, hospodářství roste. Podle deníku tedy bylo premiérovo hodnocení vlády objektivní a na místě. V tomto případě sebechvála nesmrděla, dodává list. I deník Právo považuje Paroubka za úspěšného ve stranické politice. Jeho slabiny vidí v korupčních skandálech, které jsou v poslední době spojovány s některými členy ČSSD.


Únor 1948,  Jan Čumpelík
Už bezmála sedmnáct let se vyrovnáváme s minulostí, a pořád s ní nějak nejsme vyrovnáni. Mnozí z těch, co škodili nebo jen určitý čas naivně věřili myšlence komunistického ráje, zarytě mlčí, jsou-li dotázáni. Jak píší Lidové noviny ve svém sloupku, máme však i opačné případy. I mezi politiky se najdou lidé, kteří zpytovali svědomí a dokážou o svých omylech neteatrálně mluvit. Není jich mnoho, ale jsou. Dlouho se zdálo, že premiér Paroubek patří mezi ty, kteří vztah k minulosti nijak řešit nemusí. Nyní je zřejmé, že i on kdysi naivně uvěřil. Nebo aspoň dělal, že věří. Hrál divadlo. Co by bylo na tom, že někdy před třiceti lety otiskl stranický bulletin Československé strany socialistické článek, ve kterém se tehdejší mladík Jiří Paroubek vyznává z lásky k vítěznému únoru. Co na tom, že mladému socialistovi byly "ideje Února živou výzvou". Co na tom, že podle bratra Paroubka byla v únoru 1948 "s konečnou platností rozhodnuta otázka politické moci a došlo k likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky". Mýliti se je lidské. Kdyby chlapsky řekl, jak to tenkrát bylo, neztratil by glanc. On se však kroutí a zatlouká. Pochybuje, že taková slova někdy vypustil z úst. Shazuje novináře, kteří tehdy dali článek do tisku. Je možné, že teď premiér spustí písničku o hanebném předvolebním útoku na svou osobu. I kdyby tomu tak bylo, na podstatě věci to vůbec nic nemění, uzavírá sloupek Lidových novin.


Logo ODS
Občanští demokraté v rámci kampaně vydají v půlmilionovém nákladu DVD s šesti volebními klipy, profilem předsedy strany Mirka Topolánka a v každém kraji rovněž s portrétem regionálního lídra kandidátky. Na DVD bude rovněž úspěšná německá komedie Good Bye Lenin! o životě v někdejší komunistické NDR. ODS také plánuje vydat časopis pro ženy. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. První tři volební klipy natočil podle deníku pro ODS režisér Filip Renč. Spojuje je postava, která připomíná filmového hrdinu Indiana Jonese. Legendární archeolog ve videoklipech nachází cestu z katakomb socialistické vlády pomocí nového symbolu ODS - modrých turistických šipek. Ve třetím dosud nezveřejněném spotu podle deníku dobrodruh bloudí Úřadem vlády s nápisem KSČSSD.

Postupně zde "vypráská" úředníky z místnosti "odposlechy odposlechů", z "ordinace D. Ratha" a nakonec vyžene i ministry s bílými maskami, což má být "Paroubkova vláda talentů". Disky DVD začnou občanští demokraté příští týden rozdávat lidem na mítincích. Kromě filmových disků pro mladé voliče chtějí konzervativci získat na svou stranu též více žen. V půlce května proto rozešlou do čtyř a půl milionu domácností šestnáctistránkový časopis nazvaný Pravá žena. Příspěvky do něj poskytla například herečka Iva Janžurová, operní zpěvačka Dagmar Pecková, modelka Agáta Hanychová a manželky politiků ODS, například žena předsedy Topolánka, místopředsedy Ivana Langera a Petra Nečase, píše Mladá fronta Dnes.


Protikorupční policie prověří podezřelá výběrová řízení, na základě kterých získala firma Trade Fides zakázky za desítky milionů korun na ochranu památek. Audit nezávislé společnosti, který se zabýval nakládáním s penězi určenými na zabezpečení památek, totiž korektnost mnohých řízení zpochybnil, píše deník


Slovenská investiční skupina J&T, která působí také na českém trhu, chce vytvořit silnou středoevropskou zpravodajskou televizi. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl jeden ze spolumajitelů skupiny, předseda představenstva J&T Banky Patrik Tkáč. J&T na Slovensku vlastní zpravodajskou televizi TA3. V Česku nedávno dostala licenci na nový digitální televizní kanál Z1, který bude vysílat výhradně zpravodajství a publicistiku. TA3 není ani po čtyřech letech provozu zisková. Kdyby ovšem česká televize Z1 přinášela v tržbách alespoň tolik, co TA3 na Slovensku, dostalo by se hospodaření obou televizí do mírného plusu, uvedl Tkáč. Skupina hledá také příležitost, jak vstoupit do televizního vysílání rovněž v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku. "Nám se líbí myšlenka zakladatelů TA3 o vytvoření středoevropské zpravodajské televize. Začít je třeba vždy od něčeho menšího. Když to budete dělat správně a získáte slušný podíl na středoevropském zpravodajském trhu, pak do vás vždy nějaký partner typu CNN vstoupí," řekl Tkáč. Šéfové J&T nyní zvažují, jak budou jejich televize na Slovensku a v Česku propojeny jazykově. Podle Tkáče se v Z1 minimálně v zahraničním zpravodajství na české obrazovky vrátí ve větší míře slovenština. "Zatímco na Slovensku omezuje podíl vysílání v češtině zákon o ochraně jazyka, tady řešíme jiný problém: drtivá většina mladých Čechů dnes už má problém slovenštině porozumět," postěžoval si Tkáč v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


První vězení pro dětské vrahy a násilníky v Česku už brzo nebude stačit, píše Mladá fronta Dnes. Přísně střežené oddělení, které je od loňského července otevřené v děčínské čtvrti Boletice v tamním výchovném ústavu, bylo vybudované pro dvanáct dětí. Zatím jich tam žije osm - tři vrazi a pět lupičů. Další čtyři dětští zločinci na oddělení míří a pro další už místo nebude, říká ředitel boletického zařízení Jaroslav Žejdl. Ministerstvo školství plánuje zřídit další čtyři nová vězení pro děti. Vyrůst by měly v západních a jižních Čechách, v Polance nad Odrou u Ostravy a v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích, uvádí Mladá fronta Dnes.