Přehled tisku

0:00
/
0:00

Nebezpečná a neprofesionální byla podle kapitána dopravního letounu akce policie, při které byl v neděli zatčen na ruzyňském letišti v Praze švédský občan libanonského původu Oussama Kassir podezřelý z napomáhání terorismu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pilot dopravního letadla David Reimer tvrdí, že se půl hodiny před přistáním dozvěděl, že je na palubě jeho stroje údajný nebezpečný terorista.

Nebezpečná a neprofesionální byla podle kapitána dopravního letounu akce policie, při které byl v neděli zatčen na ruzyňském letišti v Praze švédský občan libanonského původu Oussama Kassir podezřelý z napomáhání terorismu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pilot dopravního letadla David Reimer tvrdí, že se půl hodiny před přistáním dozvěděl, že je na palubě jeho stroje údajný nebezpečný terorista. "Policie působila bezradně, jako by jí chyběl plán, jak Kassira zatknout. Všechno dopadlo dobře jen proto, že si neuvědomil, jaké mu hrozí nebezpečí. Mohl snadno zpanikařit a vše mohlo dopadnout úplně jinak," řekl listu kapitán boeingu Reimer. Cizinecké policii podle deníku vytýká, že letoun po přistání vmanévrovala do zcela nestandardní situace. Na parkovací ploše totiž bylo mnohem více aut než jindy a velmi dlouho se nic nedělo. Přistaven prý nebyl ani autobus, protože letadlo nebylo navedeno k terminálu, ale naopak co nejdále od něj. Reimer deníku řekl, že na autobus čekali. Cestující zcela zaplnili uličku mezi sedadly a kapitán přistavení autobusu urgoval. Zásahové jednotce policie také rádiem sdělil, že jsou cestující připraveni k vystoupení, takže Kassira není možné zatknout na palubě stroje. "Autobus přijel až po 15 minutách a já si říkal, že Kassir asi už dávno tuší, že se něco děje. Stačilo se podívat z okénka na policejní vozy," řekl Reimer. Kapitán je přesvědčen, že policisté svým vyčkáváním vystavili cestující i posádku riziku. Policie podle Mladé fronty Dnes tvrzení kapitána o ohrožení cestujících jednoznačně odmítá.


Podle Práva jde v politickém boji, který vypuknul ve sněmovně kvůli zákonu o neziskových nemocnicích, především o peníze. "Jestliže stát hodlá přednostně financovat svých sto vybraných neziskových zařízení, bere krajským modrým bratrstvům a jejich klientele tučné sousto z jejich ´akciového zdravotnictví´, s nímž měli zcela jiné "podnikatelské záměry," píše deník. "Břitký David Rath, jemuž - jak sám přiznal - občas nějaké to slůvko "ujede" - řekl rovnou, že hejtmani chtějí nemocnice ´rozkrást´. Řečeno korektně a nežalovatelně: ti, jejichž zájmy hejtmani ODS (v dobré víře?) hájí, rádi by ´pouze´ maximalizovali soukromý zisk z veřejných peněz. Což se v zásadě smí, pokud zákony a dobré mravy nezvolají dost," soudí autor komentáře v Právu.


Ministr zahraničí Cyril Svoboda,  foto: Autor
Lidové noviny se domnívají, že ministr zahraničí Cyril Svoboda ve sněmovně čelil poslancům, kteří vyjádřili znepokojení nad údajnými ilegálními převozy amerických zajatců v Evropě, jen velmi slabými argumenty. Podle listu nestačí pouhé ujištění americké vlády o tom, že mezinárodní pravidla porušena nebyla. "Američané sice mohou ujišťovat o své 'bezúhonnosti' v dobré víře, ale jejich pojetí lidských práv je přeci jen jiné než evropské. Nejen ve všeobecně známém přístupu k trestu smrti, ale třeba i v pojímání práva státu věznit podezřelé osoby bez soudního rozhodnutí," domnívá se list. Podle něj je evropský přístup při boji proti terorismu méně efektivní, napomáhá ale větší věrohodnosti zahraniční politiky Evropské unie v těch případech, kdy se zastává lidských práv jinde ve světě.


Český potravinářský trh, který měl loni obrat kolem 270 miliard korun, se musí pořádně pročistit. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. "U nás si v jednotlivých oborech konkuruje čtyřicet nebo víc firem, zatímco ve srovnatelné Belgii je jich tak deset," řekl Camplík. Dodal, že koncentrace trhu se týká středních a velkých firem, především mlékáren, pekáren a zpracovatelů masa. "Ale ty životaschopné firmy zároveň potřebují vytvořit lepší podmínky pro odbyt zboží vůči obchodním řetězcům," uvedl Camplík. Potravinářská komora chce přesvědčit spotřebitele, aby kupovali potraviny především podle firmy. Nikoliv tedy anonymní sýry nebo uzeniny, ale kvalitnější, avšak i trochu dražší výrobky, za které se firma nestydí. Problémy podle Camplíka nejsou tam, kde se nerozbily velké celky. Například zpracování olejnin ovládá Setuza, Prazdroj zase ovlivňuje trh piva. Ale mlékárenství, zpracování masa nebo pekárenství jsou příliš roztříštěné. I v těchto oborech musí vzniknout lídři oboru, zdůraznil Camplík v Hospodářských novinách.


Premiér Jiří Paroubek doporučil poslancům ČSSD, aby hlasovali pro návrh zákona, který by homosexuálům umožnil uzavírat registrované partnerství. Pokud ho podpořit nechtějí, mají se hlasování zdržet. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Premiér Jiří Paroubek už v září prohlásil, že přijetí registrovaného partnerství patří k prioritám sociální demokracie. Podle listu se znovu pro schválení zákona vyjádřil i na víkendovém jednání širšího vedení ČSSD. Uvedl, že sociální demokracie musí ukázat, že je "svobodomyslná strana.


Fond národního majetku ukončí od 1. ledna příštího roku svou činnost a jeho pravomoci přejdou na ministerstvo financí. Spolu s tím přejde i majorita státu v řadě státních podniků, například ČEZ nebo ČSA. Zároveň však začnou manažeři těchto podniků podléhat lustračnímu zákonu. Napsaly to Lidové noviny. Podle některých právních analýz totiž FNM není orgánem státu, ale právnickou osobou, zřízenou za účelem technické realizace privatizace a dočasné správy majetku. Proto se lustrační zákon na jeho manažery nevztahoval. Převedením akcií FNM na ministerstvo financí ale spor o to, zda je FNM státní institucí, či nikoliv, skončí. Podle Lidových novin zánik FNM postihne například místopředsedu představenstva ČEZ Petra Vobořila. Tomu by v dalším působení v podniku, jehož majoritu vlastní ministerstvo, bránilo jeho členství v Lidových milicích. Z podobných důvodů již podle listu opustil představenstvo ČSA Bohumil Šantrůček.


České dráhy dělají vše pro to, aby se udržely na rychlíkových tratích, kam chce stát pustit konkurenci. Ve veřejné soutěži na provozování rychlíků na prvních dvou tratích nabídly až šestkrát nižší cenu než soukromá konkurence. Napsala to Mladá fronta Dnes. "Máme pocit, že je to snaha zvítězit za každou cenu. Jejich nabídka je nereálná a neodpovídá nákladům," řekl listu předseda představenstva Sdružení železničních společností Jiří Mužík. Například na trati z Mostu do Plzně chtějí ČD od státu jen 8,4 milionu korun na doplacení ztráty, zatímco konkurenční Viamont požaduje 53,8 milionu korun. Podobné je to i na trati z Pardubic do Liberce. Cena však podle Mladé fronty Dnes není jediným kritériem soutěže, rozhoduje také kvalita služeb. Zatímco společnosti Connex a Viamont nabídly moderní soupravy Siemens Desiro, dráhy modernizované staré vozy. Dráhy ale odmítají, že by šly pod cenu. "Byla provedena kalkulace konkrétní trati v rámci celkové kalkulace na dopravní obslužnost," uvedla Hana Bednářová z Českých drah. Více se firma do skončení soutěže nechce vyjadřovat. Mladá fronta Dnes připomíná, že stát chce postupně pustit konkurenci na další tratě. "Je to jediná cesta, jak ukázat skutečné náklady na dopravu a rozhýbat trh," řekl Mužík.


Těžkou hlavu dělá KSČM Komunistický svaz mládeže, který nemíní ustoupit od svých aktivit a politického programu. K tomu ho vyzvalo ministerstvo vnitra a pohrozilo mu pozastavením činnosti. Informuje o tom Právo. Podle listu listu přešlo vedení KSM do protiútoku a zveřejnilo petici, ve které ostře protestuje proti pokusům vnitra "kriminalizovat KSM, které chápeme jako zásadní útok na politická práva". Vnitro ale KSM vyčítá, že jako občanské sdružení vyvíjí politickou činnost a propaguje svržení demokracie. Svaz dostal ke změnám lhůtu do konce roku. Jak uvádí Právo, názory komunistů jsou odlišné. Předseda Vojtěch Filip trvá na svém postoji, že vnitro by mělo měřit stejným metrem a nejdříve jasně říci, co konkrétně mu vadí. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zase petici KSM považuje za "nedomyšlenou a uspěchanou". Trpělivost dochází i senátoru Vlastimilu Balínovi. "Poslední aktivity KSM mne začínají děsit, především ztotožňování se sebe sama s komunistickým hnutím obecně," řekl Právu. Podle něj by tito mládežníci neměli ze sebe dělat "hlásnou troubu" určité části mládeže. "Myslím, že začínají myšlence sociálně spravedlivé společnosti dost škodit," podotkl Balín.


Archeologové našli při průzkumu brněnského náměstí Svobody zachovalé části stoky ze 13. století. Vodovodní keramické potrubí je jen o 200 let mladší. Odborníci považují nález za mimořádný, protože neexistovali plány tak starého systému. Píše o tom deník Rovnost. "Ještě se nestalo, že bychom mohli zkoumat tak starý vodovodní systém přímo v místech, kde kdysi vedl," řekl listu archeolog Antonín Zůbek. Pod nalezenými trubkami se skrývalo další překvapení, kompletní opěrný systém odpadové stoky pravděpodobně ze 13. století. Radost při výzkumu kazí odborníkům pouze blížící se konec průzkumných prací. Mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára totiž nic neví o tom, že by se kvůli nálezu nějak opozdily práce na rekonstrukci náměstí Svobody. Proto archeologové neprozkoumají dostatečně nádrž na vodu z období druhé světové války. "Třinácté století má prostě přednost," postěžoval si podle Rovnosti Zůbek.