Přehled tisku

0:00
/
0:00

Česko poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) úvěr ve výši 27 miliard korun na případnou pomoc zemím postiženým finanční krizí. Jde o český podíl na balíčku ve výši jednoho bilionu dolarů (asi 20 bilionů korun), který dohodly země G20 minulý týden na schůzce v Londýně.

Česko poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) úvěr ve výši 27 miliard korun na případnou pomoc zemím postiženým finanční krizí. Jde o český podíl na balíčku ve výši jednoho bilionu dolarů (asi 20 bilionů korun), který dohodly země G20 minulý týden na schůzce v Londýně. Částka by podle návrhu ministerstva financí měla plynout z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Deníku E15 to potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek. Konečná částka určená pro potřeby fondu by podle ministra nakonec mohla být o 200 milionů eur nižší. Česko totiž již schválilo separátní půjčku Lotyšsku ve výši přibližně 5,5 miliardy korun a ministerstvo financí se bude snažit, aby to MMF při svém požadavku zohlednil. Česko již řadu let v rámci MMF sehrává věřitelskou roli a samo žádné půjčky nečerpá.


Foto: ČTK
Současný vývoj v KDU-ČSL není podle komentáře v Lidových novinách dobrou zprávou pro celou českou pravici, protože bez ní můžeme na pravostředovou vládu čekat hodně dlouho. Netřeba prý ani velkých průzkumů, abychom zjistili, ke kterému z velkých politických táborů se v případě potřeby více přidávají lidovečtí voliči. "Typický lidovecký volič se začíná rozplývat, dílem vymírá, dílem přechází ke straně, která je čitelná v obhajobě sociálních jistot, silné role státu a bránění převratným změnám - k sociální demokracii," tvrdí komentátor, podle kterého zkrátka pravice v tomto boji o lidovecké dědictví tahá za kratší konec provazu.


Nový předvolební plakát ODS,  foto: ČTK
Nečekaná smířlivost ODS a ČSSD není podle článku v Právu na moc dlouhou dobu, na antagonismu dvou největších stran se nic nemění. Dokazuje to prý i rozjetá velmi osobní kampaň k eurovolbám. "Není pochyb, že budou následovat další útoky. Modří budou pomlouvat oranžové, oranžoví pak modré. Když pro nic jiného, tak jen proto, aby si lidé nemysleli, že se dokážou domluvit na společné správě země, při níž by se uplatnil kompromis složený z některých postupů jak jedněch, tak druhých," míní Právo. Po léta byla přece politika ODS a ČSSD založena na axiomu, že nic takového není ze zásady možné.


Václav klaus,  foto: ČTK
Předpověď, že do konce května schválí Senát lisabonskou smlouvu, působí stejně chiméricky jako ještě před týdnem zpráva, že v první půli dubna rozkvetou pampelišky, zamýšlí se autor v Hospodářských novinách. Přijetí lisabonské smlouvy prý ale může napomoci prezidentův podíl na likvidaci vlády. To už bylo možná pro část senátorů ODS, kteří ochotně hlasovali pro Klause v prezidentských volbách, příliš velké sousto, míní autor. "Právě umožnění ratifikace Lisabonské smlouvy může být pro ně způsobem, jak vzkázat na Hrad: Zařízl jste nám vládu, my za to podpoříme vámi tak nenáviděný dokument. Teď jsme vyrovnáni," píšou Hospodářské noviny. A tak se možná schyluje k pokračování velkého divadla z Poslanecké sněmovny a na prezidentově stole se může Lisabon ocitnout, ještě než odkvetou první pampelišky. "A troufáme si odhadnout, že hlava státu si dovolí nad ním přešlapovat zhruba tak do švestek," uzavírá autor.


V české armádě vrcholí přípravy na bezprecedentní úkol, píší Hospodářské noviny. Již v létě bude přes dva tisíce vojáků v pohotovosti pro vyslání do skutečné války někde v Africe. Do války, kterou by řídilo a také platilo jen Česko se Slovenskem. Řeč je o bojovém uskupení, které bude pro druhou polovinu letošního roku připraveno k dispozici Evropské unii. Ta ji pak může v rozmezí pár dnů nasadit až do vzdálenosti 6000 kilometrů. Jako místo možného nasazení se nejčastěji skloňuje Afrika. To zdejší plánovači ještě neřešili. Jako první se musela řešit doprava. Armáda si například dojednala použití letounů Antonov, patřících rusko-ukrajinským firmám. Další přeprava by šla po moři. Druhou kapitolou je výbava.V rámci příprav si už vojáci nakoupili třeba klimatizace do stanů nebo speciální maskovací sítě. A snad nejlepší vylepšení prodělala polní nemocnice. Přípravy vyjdou armádu na zhruba půl miliardy korun. To ale stále není nic ve srovnání s náklady, které by Česko zaplatilo, pokud by uskupení skutečně vyjelo. Vše teď závisí na Radě EU. Ta musí rozhodnout jednomyslně, což znamená, že Česko nebo Slovensko může nasazení blokovat. Podobně se loni v listopadu zachovali Britové, když zamítli vyslání svých jednotek do Konga.


Prodat dlužníkovi střechu nad hlavou kvůli pohledávce za pár tisíc už nebude možné, píše Právo. Dvě novely exekučního řádu,které schválila vláda, zpřísňují dohled nad exekutory. Projdou-li parlamentem, bude exekutorům za nepřiměřenou exekuci hrozit kárný postih. Podle Miroslavy Tomešové z ministerstva spravedlnosti si na nepřiměřenost exekuce stěžuje každý třetí člověk. Většinou argumentují tím, že mají závazek v řádu několika set nebo desítek tisíc korun a exekutor jim blokuje nemovitost. Nová prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková v tlaku na přiměřenost problém nevidí. Jak podotkla, kdyby exekutor skutečně prodal v dražbě dům kvůli vymáhání pohledávky deset tisíc korun a nechal bez povšimnutí prostředky na účtu, tak by za to byl nepochybně kárně souzen.


Zájem o řemesla, a tím také o odborná učiliště je jen minimální, zejména v Praze, píše deník Právo. Přestože dnes mnozí znají problém, kdy je takřka nemožné sehnat kvalitní řemeslníky, počet zájemců o učňovské obory stále neroste. Řemeslníci zkrátka vymírají, řekla náměstkyně pražského primátora pro oblast školství Marie Kousalíková. Žáci, kteří v Praze vycházejí ze škol, navíc stále více preferují všeobecné vzdělání. Učňovské obory jsou obsazené ze 70 procent a čeká se další pokles. Pro mnohé děi je přitom gymnázium jen splněným cílem rodičů - po maturitě se nezřídka hlásí na učňovské obory. Rodiče si myslí, že se s řemeslem jejich dítě neuplatní nebo sežene špatně placenou práci. To už podle Kousalíkové dávno není pravda. Nedostatek řemeslníků si už uvědomují také města a zaměstnavatelé, proto nabízejí učňům nejrůznější výhody.


Časný budíček, špinavé záchody, nedostatek soukromí při probírání zdravotního stavu. To jsou některé z problémů, které vadí pacientům v českých nemocnicích, píší Lidové noviny. Ukázal to průzkum, který byl svým rozsahem a provedením unikátní. Buzení pacientů kolem šesté ranní je stále zvykem v mnohých nemocnicích. Sami lékaři přitom vědí, že to lidem nevyhovuje. Na některých pracovištích proto přeorganizovali služby a budíček posunuli. Je to však komplikované kvůli organizaci práce, říká mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Ministryni zdravotnictví v demisi Danielu Filipiovou překvapily stížnosti na špinavé záchody a sprchy. Pacientům také vadí, že se lékaři nepředstaví. Necítí od nich ani ochotu rozptýlit jejich strach a často mají pocit, že jim lékaři neodpovídají srozumitelně. Ve velkém průzkumu se ukázala ještě jedna věc. Čím mladší pacient, tím méně spokojený. Souvisí to zřejmě s tím, že mladší pacienti mají větší očekávání. V příštích letech chce ministerstvo sledovat, jak se spokojenost pacientů v nemocnicích vyvíjí.


Ministerstvo financí uvažuje o tom, že na internetu povolí hazardní karetní hry, jako například oblíbený poker. Píšou o tom Hospodářské noviny s tím, že podle jejich informací měly sázkové kanceláře slíbeno, že povolení pokeru přijde hned po spuštění internetových sázek. Ministerstvo financí chce podle deníku počkat na nový zákon, jehož věcný záměr čeká už týden ve vládě na projednání. "Internetové hry jako poker jsou částí průmyslu, která je nejpopulárnější a nejde ji nechat černému trhu,"řekl listu náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Podle něj by firmy musely splnit podmínku registrace na pobočkách a stát by pak udělil omezený počet licencí, píšou Hospodářské noviny.


Být sekretářkou u ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody má výhodu, že nemusí na Velký pátek do práce. Když se lidovcům nepodařilo prosadit pátek před Velikonocemi za státní svátek, uplatnil ho lidovecký politik ve svém úřadu alespoň pro ženy, píše deník Právo. Když jsem to zavedl na ministerstvu zahraničí, tak se některé ženy urazily, protože si myslely, že je ženu domů, aby napekly a umyly okna. Na jsem jim řekl - ne dámy, běžte do kavárny nebo k holiči. Nakonec v úřadu zůstali jen příslušníci ochranné služby, kteří zvedali telefony a vyřizovali vzkazy, řekl Právu Svoboda. Jeho solidaritu se ženami ale ostatní lidovečtí ministři nesdílejí a podobná opatření nechystají.