Přehled tisku

Premiér Jiří Paroubek na tiskové konferenci k odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové, foto:ČTK

České deníky na prvních stranách komentují odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Bylo to poměrně nečekané, píší Lidové noviny. Premiér Jiří Paroubek do poslední chvíle Emmerovou podporoval. Ještě minulý týden, kdy demisi ministryně požadovali soukromí lékaři, prohlásil, že požadavky na její odvolání jsou pro něj nepřijatelné.

Premiér Jiří Paroubek na tiskové konferenci k odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové,  foto: ČTK
České deníky na prvních stranách komentují odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Bylo to poměrně nečekané, píší Lidové noviny. Premiér Jiří Paroubek do poslední chvíle Emmerovou podporoval. Ještě minulý týden, kdy demisi ministryně požadovali soukromí lékaři, prohlásil, že požadavky na její odvolání jsou pro něj nepřijatelné. Emmerové pouze doporučil, aby ve svém úřadě provedla personální změny a zlepšila jeho komunikaci se zdravotnickou veřejností. Nakonec ji paradoxně vyhodil z vlády právě ve chvíli, kdy se požadované změny chystala učinit, píše deník.

Mladá fronta Dnes k odvolání Emmerové cituje Paroubkovo vysvětlení, že bylo třeba uklidnit situaci ve zdravotnictví. Kromě "uklidňování situace" toho však podle listu nový ministr ve zdravotnictví moc nesvede. Do voleb zbývá osm měsíců, a tak žádnou výraznější reformu patrně nestihne. Jeho hlavním úkolem bude podle Paroubka snížení schodku Všeobecné zdravotní pojišťovny. Stát také bude muset uvolnit další miliardy korun na pomoc zdravotním pojišťovnám, aby se nezpožďovaly platby lékařům. Právě kvůli zpožďování plateb minulý týden před ministerstvem protestovalo asi půl druhého tisíce soukromých lékařů.

Paroubkovým favoritem na nového ministra zdravotnictví je šéf České lékařské komory David Rath, připomíná deník Právo. Před novináři však Jiří Paroubek k osobě nového šéfa resortu uvedl: uvažuji o dvou jménech, nerad bych jim ale ublížil do té míry, že bych je zveřejnil. David Rath již dříve naznačil, že by případnou nabídku přijal.


Na uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře jsme krátcí, přiznala policie podle Mladé fronty Dnes. "Pokud Seychely skutečně nevyhoví naší žádosti o vydání Krejčíře, jak to tento týden avizoval mluvčí tamního viceprezidenta, tak končíme, Pak už bychom čekali jen nějakou Krejčířovu chybu,"řekl ředitel kriminální policie Petr Želásko. Takovou chybou by podle něj bylo, kdyby vycestoval do jiného státu, který by ho vydal. "Nepředpokládáme, že by zbytek života strávil na Seychelách. Budeme ve střehu,"řekl Želásko. V Praze na Krejčíře čeká uvalení vazby za přípravu vraždy celníka a za stamilionové podvody.


Lidové noviny komentují nápad ministra kultury Vítězslava Jandáka zřídit dům pro umělce seniory. Vznik takového domu prohlásil dokonce za jednu ze svých priorit. Svůj záměr však zveřejnil dřív, nežli měl jasno v takových detailech, jako je například vlastnictví objektu, kam by svůj domov chtěl umístit. Na rozdíl od ministrova zatím ještě neupřesněného záměru existují nadace, jež v podobné věci postoupily dál. Mají jasnou představu o struktuře zařízení i o jeho financování, vědí, s kým se spojit, začaly už s konkrétní prací. Nesvolaly ale kvůli tomu tiskovu, takže nejsou tolik vidět, odává komentátor deníku.


Návrh zákoníku práce je krokem zpět, nadržuje odborům a vytváří jim protekci. Ve svém komentáři tak soudí Mladá fronta Dnes. Pokud například někdo už rok hledá práci, pak mu návrh zákoníku prosazovaný sociální demokracií a podporovaný odbory nepomůže, míní deník. Zaměstnavatel sice může propustit zaměstnance například z organizačních důvodů, pokud mu lékař zakáže vykonávat současnou práci nebo pokud pracovník spáchá trestný čin. "Jinak je propuštění těžké, ne-li nemožné - i když jste neschopní, lenošíte nebo máte problémy s alkoholem, práci si můžete udržet," tvrdí MD. "Bude-li současná podoba zákoníku práce schválena, rozhodně se vyplatí být v odborech. Nechcete-li závidět kolegovi-odboráři, že odjel na pětitýdenní placené školení, přihlaste se do odborů taky. Odboráři prostě budou mít protekci. Sociální demokrat a ministr práce Škromach i s premiérem Paroubkem se tak mohou ohánět 'zvýšením pružnosti' pracovního trhu, jak chtějí, ale je tu velký rozdíl mezi tím, jak věci nazývají, a tím, co se za nimi skutečně skrývá," uzavírá komentář MfD.


Komunisté smetli korunního svědka, uvedl deník Právo. O tom, že tento institut nebude možné v českém právním řádu využívat, rozhodl ve středu poslanecký klub KSČM. Ačkoliv jeho zavedení dosud podporoval, při středečním hlasování jej odmítl. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je o tom přesvědčili jejich právníci, kteří zastávají názor, že není možné, aby člověk, který se sám provinil, zůstal se souhlasem státu nepotrestán. Komunisté tak spolu s občanskými demokraty, lidovci a unionisty potvrdili prezidentovo veto zákona, který s institutem korunního svědka počítal. Poslanci nevyslyšeli ani argument, že korunní svědek například pomohl na Slovensku dostat před soud tzv. gang kyselinářů, uzavírá Právo.


Ilustrační foto
Z kostelní věže v Útvině na Karlovarsku se má stát neobvyklé muzeum. Projekt Ve věži počítá se stálou vlastivědnou expozicí věnovanou kostelu, obci Útvině a rodákovi a staviteli kostela Johannu Schmidtovi, píše Právo v regionální příloze. Zvonové patro věže nabídne výhled do okolí a věž může být dále využita pro malé příležitostné kulturně společenské akce, jako jsou výstavy, přednášky a výchovně vzdělávací akce, zejména pro děti a mládež. Podle administrátora toužimské farnosti Piotra Janczaka může muzeum ve věži ozvláštnit zdejší kostel a přispět k jeho širšímu využití veřejností. Útvina má být také zařazena na trasu tzv. Skocké stezky, vedoucí z kláštera premonstrátů v Teplé do poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skokách.


Šumperská Armáda spásy nabídne pracovní uplatnění dlouhodobě nezaměstnaným lidem a bezdomovcům. Chce vytvořit 12 dotovaných pracovních míst ve své vývařovně, kde se denně připravuje více než 300 jídel. Nezaměstnaní budou vykonávat pomocné práce v kuchyni, případně asistovat při rozvozu jídel. Informuje o tom regionální deník Moravský Sever (Sever). "Chceme dát šanci lidem, kteří mají velmi malou šanci zaměstnání sehnat například pro svůj předdůchodový věk nebo zdravotní omezení, což je vyřazuje z trhu práce," řekla deníku asistentka šumperské Armády spásy Taťána Pospíšilová. Prvních šest pracovníků by mělo do vývařovny nastoupit v prosinci, po deseti měsících pak bude přijato dalších šest. Organizace si od projektu slibuje, že bude nezaměstnané motivovat k aktivnímu hledání práce.


Kapitánka sparťanských fotbalistek Eva Šmeralová měla před měsícem po utkání Poháru UEFA v Lucernu pozitivní dopingový nález a hrozí jí trest. Informuje o tom deník Sport. Kontrola po vyhraném zápasu, díky němuž postoupily Sparťanky do čtvrtfinále soutěže, objevila v těle Šmeralové zakázanou látku formotelor. Ta se podle ředitele Antidopingového výboru Jaroslava Nekoly nachází v léku na astmatická onemocnění, na jehož užívání lze udělit výjimku. "Podle informací, které máme k dispozici, v tomto případě o udělení výjimky nikdo nepožádal," řekl listu Nekola s tím, že pokud se prokáže, že se jednalo o opomenutí, může devětadvacetiletá reprezentantka dostat trest menší než půl roku. Spartu informovala o dopingovém nálezu Šmeralové UEFA a klub své hráčce až do vyřešení případu zastavil činnost. Zkušená fotbalistka tak nenastoupila ani v úterním pohárovém duelu proti Djurgaardenu, který Pražanky prohrály 0:2.